2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

és luxuspartizással vádolnak

Vizsgálatot indítottak a francia hatóságok, miután egy televíziós dokumentumfilmben azzal vádoltak meg minisztereket, hogy titkos éttermekben étkeznek a koronavírus-járvány miatti lezárások idején. 

A dokumentumfilmet az M6 francia tévéadón sugározták a múlt hét végén, amelyben egy férfi névtelenül azt állította, hogy két vagy három zugétteremben is járt az utóbbi időben, ahol „több miniszterrel is találkozott”. Arról is szó esett a filmben, hogy nemcsak étkezni lehet titokban, hanem luxusbulikat is tartanak a gazdagoknak, ahol a Michelin-csillagos séfek fogásai mellett kaviárt és pezsgőt szolgálnak fel, maszkot pedig senki nem visel.

Párizsi ügyészi hivatal: vizsgálat veszélyeztetés miatt

A párizsi ügyész hivatala közölte: vasárnap indítottak vizsgálatot az ügyben veszélyeztetés és titkos foglalkoztatás miatt. Azt is kinyomozzák, hogy az összejöveteleken megsértették-e a közegészségügyi szabályokat, és hogy kik voltak a szervezők, valamint a résztvevők.

Azóta egyébként a koronatanú visszavonta vallomását.

Bruno Le Maire gazdasági miniszter tagadja a vádakat

Néhány miniszter azonnal tagadta a vádakat. „Nincs kivételezés senkivel, és kíváncsi lennék, hogy ez a vendéglátós vajon szolgáltatott-e neveket is, ha már olyan jólértesült” – mondta a gazdasági miniszter, Bruno Le Maire a francia sajtónak.


Bruno Le Maire gazdasági miniszter (Wikipédia)Gerald Darmanin belügyminiszter arra kérte a rendőrséget, hogy vizsgálja ki az állításokat, és ha alátámaszthatók, akkor citálják bíróság elé a „titkos vacsorák” szervezőit és a résztvevőket.

Gabriel Attal kormányszóvivő: a kormánynak feddhetetlennek kell lennie

A francia éttermek október vége óta zárva vannak a koronavírus-járvány miatt. Szombattól azonban legalább négy hétig ismét szigorúbb intézkedések érvényesek az ország egész területén a fertőzésszám gyors emelkedése miatt.

A kormányszóvivő, Gabriel Attal vasárnap este közölte az LCI televízióban, hogy a hatóságok már hónapok óta nyomoznak, hogy zugpartikat és -éttermeket füleljenek le. Már 200 embert azonosítottak, akik szerinte súlyos büntetést kapnak majd. Hozzátette: a kormány minisztereinek feddhetetlennek kell lenniük.


Gabriel Attal kormányszóvivő Forrás: index.hu
A franciák „vérre szomjaznak”

A vádak természetesen körbementek a közösségi médián is, ahol az #OnVeutLesNoms (Neveket Akarunk) hashtaggel fejezik ki felháborodásukat a franciák. A #MangeonsLesRiches (EgyükMegAGazdagokat) hashtag is népszerűvé vált.

Antoine Léaument, egy szélsőbaloldali párt, a France Insoumise képviselője arról tweetelt utóbbi hashtaggel, hogy amikor diákok állnak sorba ételsegélyért, amikor nyolcmillió embernek van erre szüksége az országban, eközben 460 eurós menüket szolgálnak fel a gazdagoknak. Mások azonban azon keseregnek, hogy mindegy, mi igaz a vádakból, az emberek „vérre szomjaznak”.

„Az, hogy a koronatanú visszavonta a vallomását, nem lesz hatással arra, hogy az emberek szeretnék azt hinni: a miniszterek megsértették a törvényt” – írja Raphaël Enthoven filozófus. „Az emberek bírósága vérre szomjazik, és neveket akar.”

Forrás: Euronews