2021. január 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ötvös Koppány Bulcsú a megyei múzeum ügyvezető igazgatója

November másodikától Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnökének rendeletével Soós Zoltán helyett Ötvös Koppány Bulcsú régész lett a megyei múzeum ügyvezető igazgatója. Kinevezése 120 naptári napig szól, ez idő alatt a megyei tanács meg kell hirdesse a versenyvizsgát az intézményvezetői végleges  állás betöltésére. 

A történész elmondta: az erre vonatkozó jogszabály szerint a korábbi igazgató lemondását követően öt napon belül kellett kinevezni az ideiglenes utódot. Alaposabb mérlegelés után a megyei tanács vezetője úgy döntött, hogy olyan emberre bízza az átmeneti vezetést, aki belülről jól ismeri a múzeum sajátos működését, belátott az adminisztrációba. Ötvös Koppány 10 éve dolgozik a múzeumnál, több ásatási projektben vett részt, és közvetlen munkatársa volt Soós Zoltánnak is. 

Fotó: Vajda György


– Minden jogköröm megvan mint meghatározatlan időre kinevezett igazgatónak, de ebben az időszakban a legfontosabb feladatom az intézmény működtetése mellett a jövő évi költségvetés összeállítása. A járvány miatt nehezebb évet zárunk, mint minden más olyan művelődési intézmény, amely időszakosan vagy teljesen be kellett szüntesse a tevékenységét. A múzeumokat nem kellett bezárni, a járványügyi szabályoknak megfelelően nyitva voltak, azonban érthetően kevesebben látogatták őket, és ezt a helyzetet kihasználtuk arra, hogy felújítsuk a kiállítások anyagát és karbantartást végezzünk a termekben. Jelenleg a néprajzi múzeum állandó és időszakos kiállítása, a mikházi régészeti park és a Kultúrpalota látogatható – mondta az ügyvezető igazgató.

A fontosabb beruházási munkálatokról megtudtuk, hogy a természetrajzi részleg felújítása (többször írtunk erről) jó ütemben halad. Az EU-pályázatnak köszönhető rehabilitáció után adják majd át az épületet a projekt kivitelezői a múzeumnak, amely továbbra is biztosítja a működtetését. A tárlók átrendezésében a terv készítésekor kikérték a múzeum munkatársainak a véleményét, de a berendezés szintén a kivitelezők dolga. Jó hír, hogy az idén sikerült a görgényszentimrei kastélynál befejezni az állagmegőrzési munkálatokat. Teljes felújításához viszont uniós támogatás kell. Van már egy elképzelés az épületegyüttes és a hozzá tartozó park átalakításáról, de a terv megvalósítása több millióba kerül, majd az új igazgatónak és a megyei tanácsnak lesz a feladata, hogy finanszírozási lehetőséget keressenek. Ennél sürgősebb viszont a mezőzáhi kastély megmentése. Az idén sikerült a bejárat fölötti tornácot tatarozni, és három olyan helyen kijavítani a tetőt, ahol már befolyt az esővíz. Nem jutott pénz az árkádos tornác helyreállítására, így a költségvetési javaslatban ez a tétel elsőbbséget élvez. 

Az előző években jelentősen gyarapodott a múzeum tárgyi állománya. A műtárgyvásárlás is az intézmény fontos beruházási tétele, nyilván mérlegelni kell, hogy a vírusjárvány miatt visszafogottabb költségvetés-tervezetben milyen arányban fog szerepelni. A vásárlásokra vonatkozó hosszú távú stratégia elkészítése a véglegesen kinevezett igazgató feladata lesz – tette hozzá Ötvös Koppány, majd arra a kérdésre, hogy benyújtja-e dossziéját a versenyvizsgára, azt válaszolta, hogy ez az átmeneti időszak arra is jó, hogy mérlegelje, valóban megfelel-e az elvárásoknak, alkalmas-e a feladatkörök teljesítésére, és ennek megfelelően dönt. A megyei tanácsnak az említett 120 napon belül kell kiírnia a versenyvizsgát, arra számítva, hogy az eljárások szerint a vizsga után mintegy 30 napon belül foglalhatja el véglegesen az állást a nyertes pályázó. Az intézmény pedig nem maradhat vezető nélkül.