2021. január 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az Efatta Koronka Egyesület Marosvásárhelyen és Székelyudvarhelyen a hallássérült felnőtteknek havi rendszerességgel kö- zösségi napot szervez.

Marosvásárhelyen a Gecse utcai Református Egyházközség gyülekezeti termében, Udvarhelyen pedig a református egyházközség Bocskai termében találkoznak a hallássérültek imádkozni, ráhangolódni Isten igéjére, és közösségben lenni.

 Az egyesület képviselője, Korodi Csaba református lelkész huszonnyolc éve foglalkozik a kolozsvári Kozmutza Flóra hallássérültek iskolájába járó gyerekek hitre való nevelésével. Azt tapasztalta, hogy igényük és szükségük van arra, hogy megismerjék Isten igéjét és egyházunk tanítását. Miután befejezik tanulmányaikat és visszakerülnek lakhelyükre, noha szükségük van továbbra is az ige tanítására, nem biztos, hogy megtalálják azokat a közösségeket, ahova bekapcsolódhatnak. A hallók közössége nem igazán vonzó számukra, hiszen ők a verbális kommunikációból nagyon keveset értenek, ezért bekapcsolódni sem képesek, emiatt kirekesztettekké válnak és elidegenednek. 

Egyesületünk szakemberek bevonásával megteremti az optimális feltételeit annak, hogy hallássérült testvéreink a jelbeszéd segítségével, valamint minél több vizuális eszköz használatával igazi élvezői lehessenek ezeknek az alkalmaknak.

Minden alkalmat áhítattal és imával kezdünk, utána pedig power pointos előadások tartatnak megbeszéléssel, ezt követi a közös ebéd. Közösségépítő játékok, valamint személyes beszámolók következnek a délután folyamán. Alkalmanként általában 20-25-en vesznek részt. A közösségi napnak az is célja, hogy segítsék a nagyothallókat beilleszkedni a hallók közösségébe, miután megterem- tődtek azok a sajátos feltételek, amelyek számukra nélkülözhetetlenek. Így bekapcsolódhatnak majd a városi gyülekezetekbe, közösségre találva. 

Idén a két felnőtt csoporttal tanulmányi kirándulásban is volt részünk, noha a járványügyi rendelkezések miatt a már megszokott májusi alkalmat későbbre kellett halasztani. Október 3–4-én az udvarhelyi csoportnak, 10–11-én a marosvásárhelyinek szerveztük meg külön-külön az autóbuszos kirándulást. Szombaton Erdőszentgyörgyre utaztunk, ahol a református templomot és a Rhédey-kastélyt látogattuk meg, majd a bözödi tó mentén jutottunk el az emlékparkba, Kőrispatakon betértünk a szalmakalap-múzeumba. Farkaslakán a Tamási-emlékház vendégei voltunk, majd étkezésünket és szállásunkat a parajdi Sebelin panzió biztosította.

Vasárnap a parajdi sóbánya meglátogatása és délután szovátai séta volt a programban, majd vármezői pisztrángvacsora zárta kétnapos kirándulásunkat. A két kiránduláson összesen 54-en vettek részt.

 Továbbra is várjuk hallássérült testvéreink jelentkezését ezekre a közösségi alkalmakra, amennyiben a járványügyi intézkedések megengedik, 2021. január 30-án Marosvásárhelyen, valamint február 27-én Székelyudvarhelyen kerül rá sor.

Köszönetet mondunk a Diakóniai Keresztyén Alapítvány – Sepsiszentgyörgyi Fiók – Irisz Ház általi céladományként való pályázati támogatásnak, amelyet a HEKS és EPER BROT FÜR DIE WELT, ERGON támogatási alapjaiból hívott le.

Korodi Csaba lelkipásztor