2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Vasútügy

Február 21-én A székelyföldi körvasút – a vasúti közlekedés Bermuda-háromszöge címmel egy terjedelmes cikket jelentettünk meg, amelyben a többi között arról volt szó, hogy átadását követően a székelyföldi körvasút Székelykocsárd és Déda közötti szakaszát nem fejlesztették, mindemellett – annak ellenére, hogy Marosvásárhelynek jelentős létszámú magyar lakossága van –, az utóbbi időben nem indul direkt járat Budapestre. 

Ennek a véleményének adott hangot Mircea Bădulescu vásárhelyi lakos is, aki egy beadványban – amelyet lapunkhoz is továbbított – jelezte a megye (Mara Togănel prefektus, Péter Ferenc megyei tanácselnök) és a város vezetőségének (Soós Zoltán polgármester), hogy a magyar fővárost jelenleg a 11.29-kor induló szerelvénnyel lehet elérni kolozsvári átszállással, illetve Dédán lehet felülni a Szeretfalva irányába tartó és onnan érkező járatokra. Beadványára válaszolt a Román Vasúti Társaság személyszállító részlegének kereskedelmi osztálya. 

A vezérigazgató nevében Dan M. Costescu gazdasági igazgató által aláírt válaszlevélben a következők állnak: A 366-os és a 367-es Brassó – Budapest–Keleti pu. és vissza útvonalon közlekedő járatot úgy állították be, hogy a 400-as fővasútvonal mentén levő településeket szolgálja ki. Ez az egyetlen nappali járat, amelyhez megfelelő időben lehet csatlakozni Marosvásárhelyről. A Marosvásárhely – Kolozsvár közötti útvonalon nyáron közlekedik az 1749-es és az 1748-as (menettérti) járat. Ehhez nyáron csatlakoztatják a 366-os, 367-es számú vonatok vagonjait. Más időszakban pedig Kolozsváron lehet csatlakozni a budapesti járathoz. 

Az ön (M.B.) által említett 366-os IR (nemzetközi vonat), amely (2014-ben, 2015-ben) hajnali 3 órakor indult Brassóból és 7 óra körül ért Marosvásárhelyre, nem megvalósítható („nu este fezabilă”), ugyanis jelenleg nincsen „kereskedelmi értéke” (neavând o funcţie comercială) a brassói, sepsiszentgyörgyi, tusnádfürdői és csíkszeredai állomásokon. Megjegyezzük, hogy a 366-os járat „kereskedelmi értékkel nem bíró” menetrendjét (orar necomercial) a 400 fővonal időszakos lezárása miatt alakították ki. (Sz.m. Az említett Brassó – Nagyszeben – Temesvár fővonal főjavítás, felújítás alatt áll.) A 366-os és 367-es számú vonatok jelenlegi járatára van utas, ezért nem indokolt a menetrend módosítása. Sajnos a SARS COV 2-es vírusjárvány miatt a Biharpüspöki határátkelőhelyen áthaladó járatokon csökkent az utasforgalom, itt jelenleg csupán a 406/407-es Brassó – Budapest–Keleti pu. között közlekedő éjszakai vonat hagyja el az országot. 

A Biharpüspöki és Püspökladány átkelőhelyeket érintő, román és magyar vasúti társaságok (CFR és MÁV) által közlekedtetett járatok menetrendjének normalizálásáig Marosvásárhelyről igénybe lehet venni a Marosvásárhely – Budapest–Keleti pu. között járó vonatot dédai csatlakozással a 406-os és a 407-es járatokon. 

Mindehhez hozzátehetjük, hogy amennyiben a fővonal felújítási munkálatai miatt csupán ideiglenesen változtatták meg a menetrendet, akkor elfogadhatók a vasúti társaság érvei, habár csakis ők tehetnek arról, hogy nagyrészt a Székelyföldet érintő járatot miként teszik – a nehézségek ellenére – eladhatóvá. Ami remélhetőleg szervezési és nem politikai kérdés. Ezen túlmenően azonban továbbra is várjuk az illetékesek válaszát, hogy mikor korszerűsítik a Székelykocsárd és Déda közötti vasútvonalat, amelyet átadása óta nem villamosítottak. Arra is kíváncsiak vagyunk, a székelyföldi megyéket igazgatóknak van-e elképzelése arról, hogy miként fejlesztik a térségben a vasúti közlekedést? Az Európai Unió az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére irányuló intézkedései között kiemelten támogatja az alternatív közlekedési eszközöket, köztük a vasútit is. Érdemes lenne erre a kérdésre is odafigyelni az elkövetkezendő négy évben.