2020. július 10., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Tesla taxi

Szinte nincs is olyan ember, aki ne utazott volna taxival. Vannak, akik nem nézik, hogy milyen autóba szállnak be, nekik egyszerűen csak az a fontos, hogy eljussanak úti céljukhoz. Azonban még az autókhoz nem értő vagy az autókat nem kedvelő embereknek is feltűnt, hogy pár hete egy új taxi jelent meg Marosvásárhelyen. Szebb, teljesen csendes, és nagymértékben eltér a többi taxitól. 

Sima Ovidiu taxisofőr lecserélte a szintén teljesen elektromos Nissan Leafjét egy Tesla Model S-re. Elmondása szerint megérte, és úgy számolta, hogy legfeljebb 2 év alatt megtérül a 40.000 eurós befektetés.

– Honnan jött az ötlet, hogy elektromos autóval taxizzon?

– Elsősorban egy olyan autót szerettem volna, aminek nem kerül sokba a fenntartása, és keveset szennyez. Autók nélkül is elég nagy a légszennyezés Marosvásárhelyen. Másodsorban fontos szempont volt a kényelem is, valamint az, hogy az autó biztonságos legyen, hiszen embereket szállítok, felelek értük, és a saját biztonságom sem elhanyagolható. Valamint az is szempont volt, hogy mindig „tele tankkal” indulok útnak, mert otthon fel tudom tölteni az autót, pont mint egy telefont. Ezt el lehetett volna érni egy olcsóbb elektromos gépjárművel is, de ez volt az én álomautóm, úgyis mondhatnánk, hogy két legyet ütöttem egy csapásra: lett egy olyan autóm, amivel felkeltem az ügyfelek érdeklődését, ez jó marketingfogás, és teljesült egy álmom.

A Tesla taxi


– Melyek voltak az elvárásai az autóval szemben? Ezek teljesültek?

– Jelenleg teljes mértékben elégedett vagyok az autóval, minden elvárásomat teljesítette. Másfél hónapja használom a kocsit, ez idő alatt 8000 kilométert tettem meg vele. Kisebb gondok adódtak, de ezeket hamar megoldottam. Sokan mondták, hogy nem lehet könnyen alkatrészt találni ehhez az autóhoz, de ez szerencsére nem igaz. Meglepően könnyen és gyorsan kaptam cserealkatrészeket, és az árak is alacsonyak.

– Milyen előnyei vannak az elektromos autónak?

– Talán az egyik legnagyobb előny a fogyasztás. Köztudott, hogy télen többet fogyasztanak az elektromos autók, de még így is 10-12 lejből meg tudok tenni 100 kilométert, ami azt jelenti, hogy 2-2,5 literes fogyasztással járok, ha otthon töltök. Amennyiben pedig a Kauflandnál elhelyezett töltőállomáson „tankolok”, akkor teljesen ingyen közlekedem, mert ott nem kell fizetni a töltésért. Az előnyök között még ott van a már említett kényelem és biztonság, és végül, de nem utolsósorban, aki mögöttem áll, nem kell belélegezze az én autóm által kibocsátott gázokat.

– Mennyire fogja megérni akkor, ha majd nem lehet ingyen tölteni? Más országokban már fizetni kell a töltésért.

– Ha egypár éven belül nem lesz ingyenes, akkor is megmarad az a lehetőség, hogy otthon töltsük az autót, és az is egy nagyon jó ár. Nekem vannak otthon napelemeim is, így ingyen, zöldárammal is tudom tölteni az autót. Tehát elmondható, hogy otthon nálam, főleg nyáron, az áram a háztetőről az autó akkumulátoraiba kerül, ingyen.

– Egy teljes feltöltéssel hány kilométert tud megtenni? És ez hány fuvart jelent?

– Legrosszabb körülmények között is minimum 200 kilométert. Városon kívül a legkevesebb 320 kilométer volt, és ez télen történt, nyáron sokkal nagyobb hatótávra számítok. Télen magasabb a fogyasztás a hideg időjárás miatt, és természetesen az is közrejátszik, hogy be kell kapcsolni a fűtést, ami megintcsak fogyaszt, méghozzá sokkal többet, mint a légkondi. 

Az autóval voltam Bukarestben is, nem öko üzemmódban vezettem, de még így is megtettem 285 kilométert, és az autó számítógépe úgy számolta, hogy még 60 kilométert mehetek, ennek ellenére, hogy biztos legyen, megálltam Ploieşti-en tölteni. Nem jó megvárni, hogy teljesen lemerüljön vagy csak 4-5% maradjon az akkumulátorokban. Ha öko üzemmódban mentem volna, gond nélkül megtettem volna 350 kilométert. 

Amikor taxizok, egy nap alatt körülbelül 120-150 kilométert teszek meg, tehát elmondhatom azt, hogy reggel elindulok a teljesen feltöltött autóval, és egy napot nyugodtan végigdolgozok vele anélkül, hogy töltenem kellene.

– Az emberek keresik az autót? Vezetni nem szeretnék?

– Eléggé keresik az eddigi észrevételeim alapján. Sokan kíváncsiságból, hiszen még soha nem ültek Teslában, és meg szeretnék tapasztalni ezt az érzést. Még nem kérte senki, hogy próbálja ki, de nem hiszem, hogy belemennék, hiszen mégiscsak egy 40.000 eurós autóról van szó.

– Nem gondolkozott azon, hogy ridesharinggel (például Über) foglalkozzon?

– Nem, egészen egyszerűen azért, mert az már nem teljesen legális taxizás. Azok, akik ebben a rendszerben dolgoznak, nem rendelkeznek az összes irattal, ami szükséges lenne ahhoz, hogy egy cégnél hivatalosan taxisofőrök legyenek. Marosvásárhelyen is vannak ilyen taxisok, akik többek között a Clever Taxi alkalmazáson keresztül találnak utast. Ahogy én hallottam, ez az alkalmazás március elejétől már nem lesz elérhető, helyette lesz egy StartTaxi elnevezésű alkalmazás, amelyik nagyrészt ugyanaz, mint a Clever Taxi, azzal a különbséggel, hogy csak a teljesen legálisan működő taxik lesznek elérhetők vele. Ennek én is és a többi taxis is örvendünk, hiszen munkahelyként tekintünk a taxizásra, és ha előtérbe kerülnek a ridesharing szolgáltatások, akkor már nem lesz teljes értékű munkahely, hanem valami részmunkaidős állásra fog hasonlítani, már csak azért, mert túl sok lesz az autó. Ez persze jó lenne az ügyfeleknek, mert minél több kocsi van, annál jobb, de a törvényesen dolgozó taxisofőröknek, akik ebből élnek, nem lenne jó. Véleményem szerint a taxizás úgy kellene megmaradjon, mint egy teljes értékű munkahely.


A „motortér”, vagyis az elülső csomagtartó

A Tesla, töltés közben