2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Jelentős beruházások Nyárádremetén

Az önkormányzat több projektet nyújtott be az elmúlt években, amelyek eredményei most kezdenek mutatkozni, így építőteleppé vált az egész község. Az egyik munka a két szakaszban készülő községi szennyvízhálózat, amelynek következtében por, sár és közlekedési nehézségek is akadnak. Mindezek miatt a lakosság türelmét és megértését kéri a község vezetője. 

A tavaly nyáron azt is elvette az állam a község költségvetéséből, amit az év elején adott, hogy az évek alatt megtakarított pénzt használja el a község. Idén valamivel jobb a helyzet, megkapták a nekik járó összeget, így a községi intézmények működése biztosított, a folyamatban levő beruházásokhoz szükséges önrészt is ki tudják majd fizetni. Újabb nagyobb beruházásokat nem terveznek, amíg az elkezdetteket be nem fejezik. Hosszú folyamat egy-egy beruházás, s bár szeretne mindent megvalósítani, a polgármester belátja: nem tud mindenkinek megfelelni, de megteszi, ami tőle telik, hogy legalább a gyerekeknek megfelelő életkörülményeket biztosítsanak. 

Két szakaszban, viszonylag gond nélkül épül a községi csatornahálózat

Fotó: Gligor Róbert László


Csatornázás két ütemben

Két szakaszban folyik a községi szennyvízcsatorna-hálózat kiépítése. Az első szakaszra egymillió eurós támogatást kaptak, ehhez 2% önrész és a héa is hozzáadódik. Ebből elkészült Deményháza alatt a szenyvíztisztító állomás, és megépült egy gerincvezeték Remete központjáig. A községközpontban ezzel a vezetékkel párhuzamosan ivóvizet is vezettek. Mikházán még le kell csatornázni a 400 méteres Kandia utcát, s ezzel szinte be is fejezik ezt a szakaszt, Remetén még egy átemelő szivattyúházat kell megnagyobbítani, és nagyobb kapacitású szivattyúval ellátni – ezt majd hozzákapcsolják a második szakaszban épülő rendszerhez.

A csatornázás második szakasza április 15-én kezdődött el 10,5 milló lejes kormánytámogatással. Ennek keretében Deményháza, Köszvényes, Mikháza és Remete minden utcájában elhelyeznék a szennyvízcsatornát, összesen 20 kilométeren. Emellett Remete felső részén 3 kilométeren vizet is vezetnek, és elkészül egy szivattyúállomás, amely kellő nyomást biztosít a víznek a falu felső részén és a magasabban fekvő utcákban is. A projektben több átemelő pumpaház is van, ugyanis a vízügy nem engedi meg, hogy a vezetéket a patakok és az amúgy is mélyen folyó Nyárád alatt vigyék át. 

A kivitelezéssel jól haladnak, Remetén a Döngőben 2,5 km valósult meg, dolgoznak az Árokközében, a Mester utcában, a főúton, de Köszvényesen is. Voltak tervezési hibák, vannak kimaradt kisebb utcák, de próbálják ezeket kijavítani és befoglalni a beruházásba – ismertette az egyik legnagyobb munkálat részleteit Magyari Péter polgármester.


További építkezések 

Folyik a napközi építése Remetén. A tavaly nyáron elkezdett beruházás keretében az épületet pirosban „felhúzták”, de a tetőzet egyes hibáit ki kell javítani, aztán el kell kezdeni a belső munkát. Az önkormányzat reméli, hogy a tél folyamán dolgozni fognak a villany- és vízszerelésen, hogy majd vakolni tudják a falakat, és reményeik szerint már a következő tanévet ebben az épületben kezdenék az apróságok.

Tavaly ősszel elkezdődött a remetei egészségügyi rendelő felújítása is. Itt is folyik a munka, de nincsenek megelégedve a minőségével, az ütemével sem, ezért még semmit nem fizettek a vállalkozónak. A beruházás értéke 500 ezer lej.

A LEADER program révén az önkormányzat egy kis gépparkot tudott kialakítani, vásároltak egy traktort, hóekét, pótkocsit, kaszagépet, ezekkel az utakat, sáncokat próbálják rendben tartani. Mivel a regionális operatív programon keresztül nem kaptak finanszírozást a remetei általános iskola korszerűsítésére és bővítésére, a projektet valószínűleg benyújtják az országos fejlesztési és beruházási alaphoz, amely hosszú lejáratú kölcsönt biztosít, ennek kamatját átvállalja az állam. Szeretnék egy sportcsarnok létesítését is megpályázni az országos beruházási társaságnál, a sportpálya mellett építenék fel. Támogatást nyert az önkormányzat és néhány szomszédos község azon pályázata, amely a vidék turisztikai adottságait aknázná ki közös projektben. Ennek keretében Vármezőben az egykori kisvasút megállójában egy, az osztrák-magyar monarchia idejéből való bakterházat is felépítenének.