2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Néhány napja írtuk meg, hogy noha nem számíthat jelentős támogatásra a város részéről, a Marosvásárhelyi CSM női labdarúgócsapata a feljutást célozza annak reményében, hogy ősztől nemcsak stabilizált városi sportköltségvetésre számíthat, hanem egy magántámogatóra is. Jelenleg azonban az a veszély fenyeget, hogy a klub teljesen megvonja a támogatást a csapattól. Erről várhatóan a keddi igazgatótanácsi ülésen döntenek.

„Valamennyi csapat, amely beiratkozott a bajnokságba, be fogja fejezni az idényt” – ezt Szászgáspár Barnabás, a városi sportklub alelnöke jelentette ki azon a sajtótájékoztatón, amelyet néhány hete Soós Zoltán polgármester részvételével tartottak a víkendtelepi sportakadémia épületében. Most azonban úgy tűnik, a női labdarúgókra ez nem feltétlenül vonatkozik. Arra hivatkozva, hogy a csapat nem elég erős, arról próbálják meggyőzni Székes Károly menedzsert, hogy lépjenek vissza a bajnokságból. 

Ha a CSM valóban visszalépne, az azt eredményezné, hogy két évig a klub nem iratkozhatna be a bajnokságba, utána pedig a legalacsonyabb szinten, azaz a 3. ligában kezdhetné újra. Leghamarabb tehát öt év múlva lehetne ismét az első osztályban, miközben a jelenlegi felállásban már idén ősszel. 

Megkérdeztük Soós Zoltán polgármestert is, hogy valóban meg akarják-e szüntetni a női labdarúgócsapatot. A következő választ kaptuk: „A marosvásárhelyi sportklub, a CSM tudomásom szerint figyelembe vette, és van edző, aki ezzel foglalkozzon, de ezt elsősorban Szászgáspár Barnabástól kell megkérdezni. Én az utolsó megbeszélésen azt kértem, hogy a női futballt támogassuk, hiszen nem olyan népszerű a sportág, mint mondjuk a férfifutball vagy a kosárlabda, és ezért úgy gondoltam, hogy fontos, hogy a város segítse ennek a sportágnak a fejlődését. Elvileg meg kell legyen a lehetőség egy edző foglalkoztatására és nyilván a városi sportpályák használatára.”

Jelenleg tehát van egy polgármesteri támogató nyilatkozat, és van egy néhány hete elhangzott ígéret. Vajon ellentmond-e ezeknek az igazgatótanács keddi döntése?

Addig is szombaton a csapat barátságos mérkőzést játszott a Kolozsvári Olimpia második együttesével, amely jelentős részben az U19-es román válogatottal azonos. A meccsen erősen érezhető volt, hogy a marosvásárhelyi játékosok több mint egy éve nem léptek pályára, míg a kolozsváriaknak csak a téli szünet „esett ki”. A helyi alakulatból több tapasztalt játékos hiányzott munkahelyi kötelezettsége miatt (egy fityinget sem kapnak a klubtól, máshonnan kell biztosítaniuk a megélhetésüket), a két kapus sem tudott jönni, így a kolozsváriak kölcsönöztek egyet. A kezdő csapat a szünetig azonban így is helytállt, ekkor 3-2-re vezetett az ellenfél. Szünet után a legfiatalabbak és az abszolút kezdők is pályára léptek, így az Olimpia 9-3-ra nyert. Az első félidőt megtekintette a klub alelnöke, Szászgáspár Barnabás is. 


Fotó: Nagy Tibor (archív)