2021. január 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Online térben ingyenes megtekintés

November 22-én, vasárnap vette kezdetét az Országos Színházi Fesztivál. Az ország legrangosabb, mindeddig Bukarestben szervezett színházi seregszemléje idén kerek évfordulóhoz érkezett: harmincadik alkalommal került megszervezésre. A szakma által külföldön is méltán elismert Országos Színházi Fesztivált (FNT) is elérték a járvány okozta helyzet hátrányai, így kerek évforduló ide vagy oda – a szervezők nagy ünneplésre készültek –, a szemle online, illetve multimédiás térben kerül a közönség elé. Öröm az ürömben: legalább bárki által megtekinthetőek lesznek a virtuálisan és ingyenesen látogatható előadások, a szemle idén a jelen és a múlt párbeszédére épülve zajlik. 

A november 29-ig, vasárnap estig tartó fesztivál mottója (FNT30/FNT másképp) is jelzi mindezt, a program azonban – a lehetőségekhez képest – ismét gazdag: a számos mai és múltbéli, online megtekinthető produkció mellett lesznek kerekasztal-beszélgetések, virtuális tárlatnyitók, rövidfilmek és dokumentumfilmek, a fesztivál művészeti koncepciója és programja Ludmila Patlanjoglu, Maria Zărnescu és Călin Ciobotari színikritikusok munkája. 


Az Országos Színházi Szövetség (UNITER) és a Román Televízió által szervezett fesztivál programját a szemle honlapján (fnt.ro) leírásokkal, fotógalériákkal és rövidfilmekkel az alábbi linken: https://bit.ly/3ntNV5c, illetve pdf-formátumban a következő linken lehet megtekinteni: https://bit.ly/2UEUBB7. A programban feltüntetett előadások az adott időponttól számított 48 órán belül tekinthetők meg, ez alól kivételt képez a november 25-én 21.30 órakor kezdődő produkció, amelyet 24 órán keresztül tekinthet meg online az érdeklődő közönség. A Szavak, szavak, szavak… szekcióban megtekinthető két kollokvium, valamint a Közeli távol című kiállítás a szemle teljes időtartama alatt látogatható, visszanézhető. Az FNT on Air szekcióban található előadások ugyancsak visszahallgathatók a fesztivál teljes ideje alatt a www.eteatru.ro/ honlapon. Mivel a teljes szemlét ingyenesen lehet virtuálisan látogatni, az előadásokat és kiegészítő rendezvényeket online megtekinteni, a szervezők ez évben eltekintettek a jegyárusítástól. Szinte mindegyik vetített produkció külön aloldallal rendelkezik a fesztivál honlapján és Facebook-oldalán, amelyeken számos információt megtalálhatunk az adott előadásról, eseményről. 

Az idei Országos Színházi Fesztivál előadói, alkotói, résztvevői, bemutatottjai között olyan nevek szerepelnek, mint Giorgio Strehler, Marcel Iureş, Liviu Ciulei, Andrei Şerban, Miriam Răducanu, Bocsárdi László, Mihai Mănuţiu, Maia Morgenstern, Ion Caramitru, Tompa Gábor, Alina Nelega, avagy Radu Afrim. 

A fesztiválon a Marosvásárhelyi Állami Színház Tompa Miklós Társulatának is bemutatják az egyik produkcióját. A Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan című előadás – Radu Afrim nagy sikerű rendezése – nosztalgiával és iróniával idézi meg a hetvenes évek Romániáját, az emlékezés által a jelenbe nyúló szocializmusbeli életet. A fesztiválon látható produkciókat tizenkét programpontba csoportosították, a FNeuitareT címet viselő program olyan előadásokat foglal magába, amelyek nagy hatással voltak a romániai színjátszás alakulására az elmúlt évtizedekben – a marosvásárhelyi teátrum produkcióját is ezen szekcióban tekinthetik meg az érdeklődők november 28-án este 7 órától. A többi előadáshoz hasonlóan ezt a produkciót is ingyenesen közvetíti a fesztivál a saját honlapján, ahol angol, valamint román felirattal 48 órán át lesz elérhető a következő linken: 

https://fnt.ro/2020/pasarea-retro-se-loveste-de-bloc-si-cade-pe-asfaltul-fierbinte-de-radu-afrim/