2021. március 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Essig József 1938. június 18-án született az Arad megyei Fazekasvarsándon, evangélikus lelkészi családban. Későbbi pályáját felnőttként családi fotózással kezdte, majd az 1990-es években fordult a kamera, a mozgókép világa felé. Csép Sándor meghívására hamarosan a kolozsvári televízió magyar adásának operatőre lett, ahol számtalan értékes filmet alkotott mint operatőr, rendező vagy szerkesztő. Kedvelt műfajai a portré, a filmes eseménybemutató és a dokumentumfilm voltak.


Amint azt az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület közleménye tudatja, Essig József huszonöt éve indította feleségével, Essigné Kacsó Klárával a zsoboki művésztáborokat, 2001-es nyugdíjazása után pedig  megalapította a Reményik Sándor Művészstúdió Alapítványt, az ő kezdeményezésére és főszervezésében indult útjára az évenkénti Reményik-megemlékezések sorozata, melyben mindig partnerként tekintett az EMKE-re. Így rendezett a két szervezet Reményik előtt tisztelgő eseményeket többek között (Kolozsvár mellett) Besztercén és Radnaborbereken, Aradon, Debrecenben vagy éppen Budapesten, illetve legutóbb nagyszabású, egynapos programot Reményik Sándor születésének 130. évfordulóján Kolozsváron, melynek összefoglaló filmjeit is ő készítette (megtekinthetők az EMKE YouTube-csatornáján). Ez utóbbi esemény felvidéki és magyarországi programpontjait a járvány miatt későbbre kellett halasztani, melyeken Essig József sajnos már nem vehet részt. Ezeket az eseményeket az ő emlékének is ajánlják majd.
Essig József más szálon is kapcsolódik az EMKE-hez: eseményeik állandó, szerény krónikásaként megörökített számos ünnepi pillanatot, megható vagy felemelő eseményt mind az országos elnökség, mind a Györkös Mányi Albert-emlékház rendezvényein.
Az EMKE 2017-ben Essig Józsefnek a kultúra és civil kezdeményezések területén nyújtott szerteágazó tevékenységéért Janovics Jenő-díjat adományozott.