2021. szeptember 28., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A nem kormányzati szervezetek öt kategóriában tehettek le pályázatot különböző programok, tevékenységek, képzések megszervezésére. A 2.100.000 lejes keretösszegből egyházi, szociális, ifjúsági és sportegyesületek részesülhettek.

„Egy újabb lépést tettünk a koronavírus-járvány utáni, vágyott normalitás felé azzal, hogy a civil szervezetek számára meghirdetett pályázatok elértek az eredményhirdetésig. Tavaly ugyanis kénytelenek voltunk törölni a kulturális, ifjúsági, sport és egyházi projektekre meghirdetett kiírásainkat, az így felszabaduló összegeket pedig a koronavírus-járvány kapcsán felmerülő intézkedésekre, beruházásokra fordítottuk – tájékoztatott Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke.

A szociális tevékenységet folytató civil szervezeteknek szánt keret maradt a tavalyi évhez hasonló, azaz idén is 800.000 lejre tehettek le pályázatot az érintettek. Ebben a kategóriában 35 pályázatot nyújtottak be, a 34 nyertes pályázat 6000 – 60.000 lej közötti anyagi támogatásban részesül. A szociális tevékenységet folytató szervezetek elsősorban idősek, fogyatékosok vagy cukorbetegek számára nappali foglalkoztató központ működtetésére, táboroztatására, valamint otthoni beteggondozás biztosítására igényeltek anyagi hozzájárulást a Maros Megyei Tanácstól. A nyertes pályázok listája és a támogatás összege az alábbi linken tekinthető meg: http://www.cjmures.ro/Subventii2021/Asistenta_sociala/subventii.pdf 

Az egyházi civil szervezetek számára elkülönített 600.000 lejre összesen 212 pályázat érkezett, elsősorban az egyházi ingatlanok, templomok, imaházak javítására, valamint felújítására. A követelményeknek 184 benyújtott pályázat felelt meg, a szervezetek 2500–6000 lej közötti értékben kapnak anyagi támogatást. A nyertes pályázók listája és a támogatás összege az alábbi linken tekinthető meg: http://www.cjmures.ro/Subventii2021/Culte/subventii.pdf

A kulturális civil szervezetek 300.000 lejes keretösszegre pályázhattak. A 216 benyújtott pályázatból 115 felelt meg az előírt követelményeknek. A különböző kulturális események, táborok, kiállítások, műhelyfoglalkozások megvalósítására 1000 – 4000 lej közötti összeget ad a Maros Megyei Tanács. A nyertes pályázók listája és a támogatás összege az alábbi linken tekinthető meg:

http://www.cjmures.ro/Subventii2021/Cultura/subventii.pdf

A sporttevékenységet folytató civil szervezetek számára ugyancsak 300.000 lejes keretösszeget különített el a Maros Megyei Tanács. 38 sporttevékenységet folytató civil szervezet nyújtott be pályázatot, a 31 nyertes pályázat megvalósítását 2000 – 9.500 lej közötti értékben támogatja a Maros Megyei Tanács. A nyertes pályázók listája és a támogatás összege az alábbi linken tekinthető meg: http://www.cjmures.ro/Subventii2021/Sport/subventii.pdf.

Az ifjúsági szervezetek számára később hirdetett pályázatot a megyei önkormányzat, így annak eredményhirdetésére augusztus 9-én kerül sor. (közlemény)