2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 „Július 1-jétől működésbe lép az az informatikai rendszer, amellyel nyomon követjük az országba érkező újrahasznosítható hulladék útját. A célunk az, hogy a behozott hulladékot feldolgozzák, hozzáadott értéket jelentsen, nyersanyagként visszakerüljön a gazdaságba, munkahelyek, vállalatok javára váljon, és ezzel párhuzamosan megfékezzük a törvénytelen lerakást” – jelentette be Tánczos Barna környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti miniszter bukaresti sajtótájékoztatóján.

A miniszter közölte: a tavalyi ellenőrzések, a számos bírság és bűnügyi eljárás megmutatta, hogy kiterjedt jelenség az illegális hulladékbehozatal, ezért első lépésben korlátozni fogják azoknak a határátkelőhelyeknek a számát, ahol törvényesen be lehet hozni a hulladékot, jelenleg pedig élesítik az ellenőrző rendszert is. A környezetvédelmi és a belügyi tárca közös rendelete 19 határátkelőhelyen engedélyezi a hulladék átszállítását. A szállítmányok ellenőrzésével kapcsolatban Tánczos Barna elmondta, a hulladék nyomon követésére szolgáló informatikai rendszert a Környezetvédelmi Alap hozta létre és működteti. „Minden egyes hulladékszállítmányt, amelyet be szeretnének hozni Romániába, 24 órával azelőtt regisztrálnia kell az informatikai rendszerben annak a vállalkozásnak, amely fogadja az illető rakományt. A kijelölt határátkelőhelyeken állandó ügyeletet biztosítanak a Környezetvédelmi Őrség ellenőrei, akik minden egyes bejelentett szállítmányt ellenőriznek. Amennyiben egy szállítmány nincs bejelenve, visszatérítik a származási országba. A Romániába beengedett rakományokat 48 órán belül le kell rakni, meg kell mérjék a mennyiséget, be kell vezessék a digitális regiszterbe, és ezáltal gyakorlatilag nyomon követjük az átkelőhelytől a célvállalatig a szállítmányokat” – ismertette a miniszter.

Tánczos Barna hangsúlyozta, a felelősséget az a cég vállalja, amely hulladékfeldolgozási kapacitással rendelkezik, és amely megrendeli az illető mennyiségű hulladékot. „A hatóságok ellenőrizni fogják ezeket a vállalkozásokat, hogy a bejelentett mennyiségek összhangban vannak-e az újrahasznosított nyersanyagok mennyiségével. Emellett, ha valaki a rendszert megkerülve hoz hulladékot az országba, kettőtől hét évig terjedő börtönbüntetésre számíthat, akár uniós tagállamból, akár más országból szállít törvénytelenül hulladékot” – taglalta a tárcavezető. 

A miniszter kiemelte, a most működésbe lépő romániai rendszert az Európai Unió is szeretné bevezetni, erről határoztak a tagállamok környezetvédelmi miniszterei a hét eleji luxemburgi ülésükön. „Úttörő szerepet vállaltunk ebben a rendszerben, hiszen Brüsszel is rájött, hogy gondok vannak a tagállamok közötti illegális hulladékátvitellel. Egyrészt szabályozták néhány évvel ezelőtt a szabad kereskedelmét ezeknek az áruknak, mert a hulladékot is áruként kezelik az EU-ban, és a szabad kereskedelem az egyik alappillére a tagországok együttműködésének. Ez viszont utat nyitott az illegális szállításnak is. Az általunk most bevezetett új rendszer az uniós rendszer működéséhez is jó példaként szolgálhat” – hangsúlyozta Tánczos Barna. (RMDSZ-tájáékoztató)