2021. január 25., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Világhírű alkotók előadásai, online, ingyen!

Johann Wolfgang Goethe Faust és Madách Imre Az ember tragédiája című művének előadásával kezdődik ma délután a hetedik alkalommal megszervezett, ám ezúttal online térbe költöző, a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett Interferenciák nemzetközi színházi fesztivál. A Faust, részletek című produkciót a milánói Teatro d’Europa előadásában, Giorgio Strehler rendezésében (magyar felirattal is) 17 órától, Az ember tragédiája című előadást a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház színrevitelében, Silviu Purcărete rendezésében 20 órától láthatja az érdeklődő közönség. 

A november 19-én, csütörtökön kezdődő rangos színházi szemle e hónap 29-ig tart, és (a fentiekhez hasonlatos) világhírű rendezők által jegyzett produkciókban igencsak gazdagnak ígérkezik! A tizenegy napos színházi seregszemle az eredeti elképzelés szerint számos külföldi és hazai előadást vonultatott volna fel a kolozsvári színház termeiben, ám a járványhelyzet nem teszi ezt lehetővé, így az idei, Horizontok alcímet viselő fesztivál online térbe költözik.
Amint azt a szervező Kolozsvári Állami Magyar Színház ismertetőjében olvashatjuk, Tompa Gábor fesztiváligazgató szerint az idei fesztivál arra keresi a választ, hogy a koronavírus által diktált menetrend, illetve a világ különböző pontjain zajló társadalmi, politikai zavargások, amelyek megpróbálják teljes mértékben átírni a történelmet, és a feledés fátylát borítani a teljes kulturális emlékezetre, hogyan befolyásolják a mindennapi életünket, ilyen körülmények között mit jelent a kultúra továbbgondolása, hogyan újulhat meg a színház – van-e fény az alagút végén?
Az idei fesztivál ideje alatt összesen harmincnégy előadás tekinthető meg, három tömbbe csoportosítva. A Horizontok szekcióban olyan előadások felvételei is láthatók, amelyek a fizikai formájában szervezett fesztiválon is jelen lettek volna, többek között Silviu Purcărete, Nagy József, Urbán András, Michal Docekal, Tompa Gábor, Nuno Cardoso, Boris Yukhananov rendezései.
Az Európai Színházi Unió idén ünnepli fennállásának harmincadik évfordulóját, ezért az Interferenciák UTE30 tömbjében az unió egykori és mostani tagjainak tizenegy kiemelkedő előadása lesz látható. A vetített produkciók rendezői között találjuk Giorgio Strehlert, Krystian Lupát, Lev Dogyint, Declan Donellant, Tompa Gábort, Alexandru Dariét vagy Székely Gábort is. 
A fesztivál OFF programjában többek között olyan fiatal és független alkotók, mint Leta Popescu és Cătălin Bocîrnea előadásai kerülnek vetítésre, az Interferenciák így is szeretne támogatást nyújtani a független színházi szférának.
A programban négy operaelőadás is helyet kapott, valamint a fesztivál záróakkordjaként, noveber 29-én a színház nagyterméből élő közvetítésben lesz látható a Loose Neckties Society színészzenekar koncertje, ezzel is színesítve az idei kínálatot.
A fesztivál Horizontok és UTE30 szekcióinak előadásai az Interferenciák honlapján (www.interferences-huntheater.ro), míg az OFF program a fesztivál Facebook-oldalán (www.facebook.com/Interferences.Festival) lesz elérhető. A vetített előadásokat ingyenesen, magyar, román és angol felirattal lehet megtekinteni. Az Interferenciák nemzetközi színházi fesztivál részletes, napokra lebontott programja a rendezvény honlapján olvasható