2020. augusztus 5., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nemcsak politikusok kellenek

Fotó: Boda L. Gergely


Egy ismerősöm valami olyasmit mondott egyszer, hogy az a baj velünk, politikusokkal, hogy mindig csak az mondjuk, amit az emberek hallani akarnak, soha nem azt, ami igazán van. Azt mondta, ez nagy kár, mert az emberek bizony megértenék, hogy mi miért rossz, és nem csak azt akarják hallani, ami tetszetős.

Elismerem, mint minden politikus, én is szívesebben dicsekszem, mint gyónok a nyilvánosságnak,. Ha nem így lenne, mindenki azt hinné, meg vagyok bolondulva. Nem igaz?

Ennek ellenére hadd tévesszek most szerepet, hadd menjek át kicsit értelmiségibe, akár szókimondó elemzőbe. Annál is inkább, mert ez egy remek időszak arra, hogy tisztázzunk pár kérdést. Remek pillanat, mert senki sem vádol azzal, hogy magyarázom a bizonyítványom. Nem kell magyaráznom. Az EP-választásokon Marosvásárhelyen az RMDSZ remekül szerepelt. Mondjak számokat? Nem fogok. Utána lehet nézni. Lehet viszonyítani más választásokhoz. Nem tudom, hogyan lehetne olyan fényben feltüntetni az eredményünket, hogy azt gyenge vagy akár közepes eredményként lehessen értelmezni. Vagyis ilyenkor megengedheti egy politikus is, hogy úgy érezze, most lehet kicsit értelmiségi is. Most lehet rendet tenni azok között a panelek, reflexek, kövületek között, amelyek rosszak, és sok-sok éve meghatározzák a marosvásárhelyi közbeszédet, és amelyek pont amennyire felszínesek, annyira ártalmasak.

Mindössze három, nagyon különböző rendű és rangú attitűdöt hoznék szóba minden személyes politikai üdvözülés reménye nélkül.

Először is a híres-nevezetes Florea-dilemmát. A városi frakciónkat, ami kétségkívül sok ősz hajszálamért felelős, azzal vádolják lépten-nyomon, hogy nem elég harsányan ellenzéki. Tekintsünk el attól, hogy egy dolog harsányan és más dolog érdemben ellenzékinek lenni.  De miért nem ellenzékibb az RMDSZ? Beszéljünk nyíltan erről a kérdésről! Ez felettébb szükséges, mert ez egy olyan leegyszerűsítő kritika, ami jó hangzik ugyan, okosnak hangzik ugyan, de lapos is és felelőtlen is. Nem hiszem, hogy Dorin Florea lenne a lehetséges legjobb polgármester, nem hiszem, hogy a város drámai lemaradása például Kolozsvárhoz képest pusztán konjunkturális dolgokkal lenne magyarázható. Politikai célunk RMDSZ-es polgármestert adni a városnak, mert a város évtizedek óta ki van merítve és el van fáradva. Nincs jövőképe, a kevesen, akik osztják, csak osztják, nem szorozzák. Floreát igenis le kell váltani. Választásokkor! Választások között viszont dolgoznunk kell vele, fenn kell tartsuk a kommunikációt, mert tetszik vagy nem, de ő a polgármester. Nagyon szeretek nyerni, de legalább ennyire szeretnem kell keservesen megoldani mindenféle problémát. Elfogadom, hogy csinálhatjuk máshogy, jobban, szebben. Talán igen. Viszont ha választások között akarunk választást nyerni, hatalmasat lehet nyerni, ideiglenesen. Naponta új és új indokolt vagy indokolatlan ürüggyel béníthatjuk még jobban a város vezetését. Bénítóan nagy vitézek lehetünk. De nem vagyok benne biztos, hogy nem pont ezért vesztették, nem pont ezért veszíthetjük majd el csúfosan az igazi választásokat. Aki nagyon vitéz, töri a lándzsákat, pántlikákat kötnek a sisakjára, de tanácsot nem ettől a típustól kérnek. A vitézek vesztik garantáltan a választásokat. Mert közösségünk tagjai minden joggal kérdik majd, hogy ha még apró-cseprő dolgokban sem segítettünk nekik, mégis mit kerestünk a tanácsban, még ha oly vitézek is vagyunk?! Még fájdalmasabb ez a felszínes vád, ha olyanoktól érkezik, akik ismerik a város működését, netán évekig voltak RMDSZ-frakciótagok olyan beosztásokban, ahol sokat tehettek volna.

A másik marosvásárhelyi specifikum az RMDSZ-ellenes RMDSZ-esek sport-klubja. Nem akarok senkit sem megbántani, de néha csak azért nem állok fel és adom át nekik az egészet, mert biztos vagyok benne, utólag mégis engem tennének felelőssé azért, mert bedobtam a törülközőt, és ezeket a lusta alakokat hoztam helyzetbe. Lehet minket nem szeretni, de azt mondani, hogy nem dolgozom, aligha. Lehet őket szeretni, lájkolni akár, de azzal vádolni őket, hogy valaha is komolyan húzták volna az igát a közösségért, aligha. Nem fogok neveket mondani. Most értelmiségi vagyok. Majd ha megint politikus leszek, mondok majd neveket is talán. Aki számára a politika sport, néha járjon le a pályára edzeni.

Végül, harmadiknak arról szeretnék beszélni, hogy a szakmaiság csak akkor kérhető számon, ha a szakma hajlandó felelősséget is vállalni, nem csak kritizálni. Sokkal több konstruktivitásra, időre és román barátainkkal is összemért szakmai konfrontációra van szükség a marosvásárhelyi szakemberek részéről, mint amennyit szolgáltatnak. Elébe szeretnék menni a dolgoknak. Új RMDSZ-frakcióra van szükség? Rendben. Csak azok maradjanak, akik valóban sokat teljesítettek? Rendben. Ne politikai alkuk határozzák meg a frakciót, hanem szakmai kompetenciák? Rendben. Várom hát a jelentkezőket, a javaslatokat, az elképzeléseket. Szívesen látjuk azokat, akik bekopognak hozzánk. Ugyanakkor tudom, hogy a világ nem úgy működik, hogy az emberek életrajzokkal a hónuk alatt ajánlják magukat az RMDSZ figyelmébe. Ezért én is örömmel megkeresek bárkit, akiről javaslója meggyőző referenciákat nyújt. Időben vagyunk ahhoz, hogy pozitív változást hozzunk. De ehhez nemcsak politikusok kellenek, hanem a változásért tenni akaró, erre időt szánó szakemberek is.

 

Dr. Vass Levente parlamenti képviselő, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezetének elnöke