2020. augusztus 8., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az elmúlt hetet Budapesten töltötte a Boldogasszony Iskolanővérek által Szovátán működtetett Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar, amely a Nemzeti Színház vendégeként utazott a magyar fővárosba. 

Az előadások mellett a kórus szakmai foglalkozásokon is részt vett
 Fotó: Nemzeti Színház


Az ötvenfős kórusnak Pintér Szilvia ifjúsági programfelelős, színházpedagógus és Rubold Ödön színművész tartott foglalkozásokat, majd a gyermekkar fellépett Berecz András múlt csütörtöki Isten bolondja  és a Csíksomlyói passió pénteki és szombati előadásán is.

Az egyre szorosabbá váló kapcsolat 2018 nyarán kezdődött, amikor a Kodály kórus fellépett a Nemzeti Színház Csíksomlyói passió című előadásán a csíksomlyói nyeregben. A gyerekek és az előadásban a vándor szerepét alakító Berecz András az erdélyi próbafolyamat során találták meg a közös hangot. A kapcsolat Ferenc pápa tavalyi erdélyi látogatásakor folytatódott, amikor az emlékezetes hétvégén együtt léptek a közönség elé Berecz András új, Isten bolondja című előadásán. 

 A múlt heti budapesti látogatás kedden este kezdődött a Párbeszéd Házában tartott jótékonysági esttel, amelyen a kórus részéről Nagy Vera Éva iskolanővér és a ma már karnagyi feladatokat is ellátó Lokodi Anna volt kórustaggal Berecz András Kossuth-díjas ének- és mesemondó, valamint Lukácsy György újságíró moderálásával elevenítették fel élményeiket a Csíksomlyói passióról. A sikeres est bevételét a Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány révén a kórus kapta meg működési támogatásként; a gyűjtőládát a Nemzeti Színház előadásain is kihelyezték.

Nemcsak a Nemzeti Színházban, hanem a Párbeszéd Házában is sikernek örvendhettek a fiatalok
 (Fotó: Merényi Zita/Magyar Kurír)


A Marosszéki Kodály Zoltán Gyermek- és Ifjúsági Kar magyar gyerekekből alakult 2005-ben Czakó Gabriella és Nagy Éva Vera Boldogasszony Iskolanővérek zenés missziójának eredményeként. A kórus tagjai Szovátáról és a Felső-Nyárádmente több falujából valók (Jobbágytelke, Székelyhodos, Deményháza, Mikháza, Nyárádremete). A kórusvezetőket az a szándék vezette, hogy a muzsika és a kóruséneklés segítségével éltető közösségeket hozzanak létre, a gyerekek lelkesedése és kitartása eredményeképpen született meg egy iskolarendszeren kívüli komplex zenei műhely, a Tündérkert iskola, amely a Kodály-módszer segítségével ma már mintegy 250 gyermeknek ad lehetőséget nemcsak a zenei anyanyelv, hanem magyarságuk, nemzettudatuk megőrzésére is. A kórus repertoárjában a hagyományos magyar folklór és feldolgozásai mellett középkori, reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus kórusművek szerepelnek. Az elmúlt években a kórus szép sikereket ért el mind itthon, mind Európában, és Erdély egyik ismert gyermekkarává vált.

Az anyaországi Szórványmagyarság Gyermekeiért Alapítvány 2015-ben kezdte meg munkáját azzal a céllal, hogy a határon túl élő magyar családokat és gyermekeiket segítse. Segítő szándékuk révén megyénkben is jótékonykodnak, a Magyarfülpösön működő Szivárvány Ház és  vezetője, Ady István református lelkész áldozatos munkájának megkönnyítése érdekében. A lehetőségre azonban nagyon sokan várnak, az alapítvány működtetőinek pedig meggyőződésévé vált, hogy segítő munkáját ki kell terjesztenie minél több rászoruló irányába, mert hisznek abban, hogy az emberszeretet és segítőkészség nem csökken azzal, ha minél többfelé közvetítik.