2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Idén is kitárja kapuit a Borudvar, változatos borkínálattal, naponta borkóstolókkal, esti koncertekkel fogadja a marosvásárhelyieket. A Studium-Prospero Alapítvány által a Vásárhelyi Forgatag keretében szervezett rendezvény jövő héten szerdától vasárnapig, naponta 16 órától várja vendégeit a Forradalom utca 8. szám alatti hangulatos udvarban.  

Tizenöt romániai és magyarországi borvidék 19 borászata lesz jelen, több mint százféle bor közül válogathatnak a borkedvelők. A korábbi évek kedvencei mellett számos borújdonság is lesz a standoknál: a borászatok fele idén mutatkozik be először a Borudvar közönségének. Először lehet fogyasztani a Borudvarban például a szekszárdi Heimann családi birtok, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet, a Kölpényi Szőlészet, a dobrudzsai Sarica Niculiţel borait, de itt lesz az idei Sziget Fesztivál bora is, a Dubicz. A korábbi évek kedvencei közül idén is visszatér például Balla Géza, a Kárásztelki Pezsgőpincészet, a Fort Silvan stb.

Akárcsak az előző években, ezúttal is lehetőség lesz a borismeret fejlesztésére, naponta borkóstolóra kerül sor 18 órától, illetve szombaton kettő is lesz, egy román és egy magyar nyelven. Aki kulináris élménnyel ötvözné a borkóstolást, borvacsorán vehet részt pénteken, amelyen Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának támogatásával a magyar borvidékek remekeit lehet majd ízlelgetni. 

Esténként koncertek szórakoztatják a közönséget, a színpadon idén is az erdélyi zenekaroké lesz a főszerep. Csütörtökön több utcazene-fesztivál nyertese, a FunkYou! lép színpadra, szombaton a sepsiszentgyörgyi Petit Kvartett zenél, vasárnap a Szintaxis indie-alternatív-pop stílusú zenéjét hallgathatja a közönség, valamint a marosvásárhelyi Bobfolkot. Szerdán és pénteken a Világló Egyesülettel partnerségben folkkoncert lesz: az Üver zenekar és az Üsztürü zenekar lesznek a vendégek. Szombaton délelőtt 10 órától az Esztendő Kereke hagyományőrző programra várják a gyerekeket. A gyerekfoglalkozást a Világló Egyesület szervezi. 

A Borudvar részletes programja a borudvar.ro oldalon olvasható. (közlemény)