2021. január 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Küküllőmenti borlovagrendek versenye

Az első ízben megszervezett Borászok Borásza kitüntető címet kelementelki borász vehette át a napokban. A járványügyi szigorítások és óvintézkedések miatt a Kis-Küküllő menti két borlovagrend borászainak szűkebb körű versenyét tartották Balavásáron. 

A hagyományos borversenyek helyett a dicsőszentmártoni és balavásári borlovagrendi tagok a borversenyek újabb változatát szervezték meg. Ezt megelőzően két elődöntőt tartottak, Dicsőszentmártonban a Szent Márton Borlovagrend tagjai, illetve Balavásáron a Kis-Küküllő Borlovagrend tagjai számára, így az elődöntő első öt helyezettje vehetett részt a Borászok Borásza versenyen. A titkársági feladatokat Jakab Sándor balavásári és Orbók Ferenc dicsőszentmártoni nagymesterek látták el. A hagyományos borversenyeket helyettesítő, újdonságnak számító megméretésről az ötletgazdát, Orbók Ferencet kérdeztük meg. 

– A dicsőszentmártoni Szent Márton Borlovagrend hagyományosan november 11-én, a Márton-naphoz legközelebbi hétvégén ünnepli megalakulásának évfordulóját – az idén a 12. évet ünnepeltük volna –, de a járvány keményen közbeszólt. Magyarországon egyes helyeken hagyománya van a Borászok Borásza versenynek, ez adta az ötletet, hogy a megszokott őszi borverseny helyett egy ilyen jellegű versenyt szervezzünk. A korábbi borversenyek nyilvánosak voltak, nagyon sok résztvevővel, ellenben ezt csak a borlovagrendi tagoknak hirdettük meg. Ezáltal a járványügyi előírásoknak megfelelő létszámot és az óvintézkedéseket is be tudtuk tartani. Mivel két borlovagrend van a Kis-Küküllő mentén, mindkét településen megrendeztük az elődöntőt, egy hét különbséggel. A dicsőszentmártoni elődöntőn dr. Mihály Zoltán vámosgálfalvi borlovagrendi tag lett az első, második Farkas Károly egrestői, harmadik pedig Gólya János szászcsávási borász lett, negyedik a magyarsárosi Kendi József Zsigmond, ötödik Hidi Levente. A balavásári elődöntőn a kelementelki Orbán Mihály lett az első, második a fia, Orbán Balázs, míg harmadik Iszlai Károly kelementelki borász volt, negyedik a gyulakutai Gáll Sándor, ötödik helyezett a marosvásárhelyi Antal László lett. 

A döntőt Balavásáron tartottuk, ahol mindkét borlovagrend részéről az első öt helyezett vett részt. A verseny szabályzata szerint csak küküllőmenti és kizárólag fehérborral, de csak tavalyi vagy annál régebbivell lehetett részt venni. Az előző versenyektől eltérően egyetlen bormintával lehetett benevezni, így mindenki valószínűleg a legjobb borát vitte, ugyanakkor újdonság, hogy a versenyen részt vevők közül mindenkinek kóstolni kellett és bírálni is, így alakult ki a végeredmény. Érdekességként említhetem meg, hogy előfordult olyan eset is, amikor a bíráló nem ismerte fel a saját borának az ízét, ami gyakran igencsak jó hangulatot teremtett a résztvevők között. Az idén első alkalommal a küküllőmenti borlovagrendek számára megszervezett Borászok Borásza versenyt kelementelki borász, Orbán Mihály, a Kisküküllő Borlovagrend tagja nyerte. A kitüntető címet 2019-es kitűnő tramini borával érdemelte ki, melyet 18,85 ponttal értékeltek, a második helyezett a dicsőszentmártoni Szent Márton Borlovagrend tagja, dr. Mihály Zoltán 18,80 ponttal egy jól kezelt vegyes borral lett, harmadik helyezést Orbán Balázs 18,65 ponttal ért el chardonnay borával. A kollégák nagyon szigorúan pontozták egymás borait – esetenként a sajátjukat is –, ez meglátszik az alacsony pontszámokon. Ha lejárnak a járványügyi szigorítások, és elmúlik a veszélyhelyzet, február harmadik hétvégéjén megtartanánk a hagyományos borversenyt Dicsőszentmártonban, a Szent Márton Borlovagrend rendezésében – mondta reménykedve a dicsőszentmártoni borlovagrend nagymestere, Orbók Ferenc.

A verseny győztese

Fotó: Orbók Ferenc