2021. január 16., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhely egyes lakóövezeteiben már november első heteiben megkezdték a délutáni, esti órákban a petárdák robbantgatását. A Maros Megyei Rendőr-felügyelőségtől megkeresésünkre azt a tanácsolták, hogy a hasonló akciókról a 112-es egységes hívószámon kell bejelentést tenni. Az engedéllyel nem rendelkező forgalmazókat próbálják ugyan azonosítani, de szükség van a lakossági bejelentésekre, mert történetesen épp a petárdázók vezethetik a forgalmazókhoz őket.

A tűzijátékok használatát szabályozó 1995. évi 126-os törvény szerint a 2-es, 3-as és 4-es kategóriába tartozó pirotechnikai eszközök (petárda, pukkanó, illetve szikrát szóró tűzijátékok) engedély nélküli forgalmazása, használata, birtoklása miatt három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztés vagy tetemes bírság szabható ki. Az érvényben levő szabályozások értelmében a 3-as és 4-es kategóriába sorolt tűzijátékokat csak a polgármesteri hivatal, a megyei katasztrófavédelmi felügyelőség és az illetékes megyei rendőr-felügyelőség engedélyével szervezhetnek. A robbanóanyagok, pirotechnikai eszközök használatát szabályozó törvény értelmében az engedély nélküli tűzijátékok forgalmazása és használata 3 hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztést vagy bírságot von maga után. Engedély nélkül a 18 év fölötti magánszemélyek csak F1 kategóriába tartozó pirotechnikai termékeket használhatnak, amelyek kevésbé veszélyesek, a hangerősség is elhanyagolható és kisebb, zárt helyiségekben, lakásban is használhatók. Ezeket ugyancsak engedélye- zett forgalmazóktól kell beszerezni, és elengedhetetlen az F1 feliratozás. Az engedély nélküli forgalmazás, szállítás, megfelelő tárolás hiányában a bírságok 1.000–2.500 lej közöttiek lehetnek, de a jogszabályok különböző cikkelyeinek be nem tartása miatt a hatóságok 3.000–6.000 lejes büntetéseket is kiszabhatnak. 

A román nyelvű használati utasítás hiányában, illetve az érvényesség dátumának, a használat során esedékes veszélyekre való figyelmeztetés hiánya miatt 5.000–7.500 lejes bírság róható ki. A jogi személyekre kiszabható bírságok mértéke az előbbiek kétszerese is lehet. A rendőrség külön figyelmezteti a szülőket arra, hogy jobban figyeljenek a gyermekeikre, mert a szórakozásra szánt tűzijátékok használatával egyidejűleg megnő a balesetek száma is.