2022. augusztus 13., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Palermóból jelentjük

Vannak olyan helyek a világon, amelyek nem változnak. Ilyen Olaszország is. Ezelőtt másfél évvel a koronavírus-járvány komolyan érintette az országot, rengeteg eset volt, és nagyon magas volt az elhalálozási ráta. Az egész világ csodálkozva és bánatosan nézte, ami 2020 tavaszán ott történt. Arra lehetett gondolni, hogy az olaszok tanultak az esetből, és mindent megtesznek, hogy ne ismétlődjön meg a vírus óriási pusztítása. A valóság azonban mást mutat. Európában tombol a negyedik hullám és a delta variáns, eközben Olaszországban, Palermóban úgy tesznek, mintha nem is létezne vírus.

Papíron vannak óvintézkedések, mindenhova ki van írva, hogy a belső terekben kötelező a maszkviselés, és meg van szabva, hányan mehetnek be. Csak éppen sehol nem tartják be. Védettségi igazolványt sehol sem kérnek, sem üzletekben, sem vendéglőkben. Egyszerűen be lehet sétálni. Maszkot az emberek túlnyomó többsége nem hord, miközben kötelező lenne. A sétálóutcákon özönlenek az emberek, a kávézók tele vannak emberrel, az utca pedig szeméttel. A járvány megfékezése érdekében az első opció a higiénia volt. Palermo utcáin viszont hegyekben áll a szemét, és az is látszik, hogy nem tegnap került oda, hanem már több napja, esetleg hete ott van. De ez senkit nem zavar, sőt az arra járók rádobják a kupacra a saját szemetüket is. A kérdés csak az, hogy mikor tűnik el onnan? Azonban ez látszólag a helyieket nem zavarja. Ki lehet jelenti, hogy Románia egyik városában sincs ekkora felfordulás. 

Ha már Romániánál tartunk: Palermóban nem lesz honvágyunk, és ezúttal nem a szemétre és a rendetlenségre kell gondolni. Román kéregetővel itt is lehet találkozni, a stílusuk félreismerhetetlen. Szépen kérnek, aztán ha az ember nem ad, elküldik melegebb éghajlatra. Megtörtént, hogy nem tudtam tőlük szabadulni, és ingerülten elengedtem egy káromkodást magyarul. Egyből magyarul kezdtek beszélni, de külön érdekesség, hogy román lejt kértek. Miért kerültek a világ másik részére? Mert ott több pénzt össze lehet szedni. Aztán a pénzzel hazajönnek, elköltik, majd megint visszatérnek, és így tovább.