2020. január 19., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Két meglepetésegyüttes és 800 kötetes könyvtár a fesztiválon

Közzétették a fesztivál napi programját, valamint két meglepetésegyüttest is beharangoztak az Awake szervezői. Az augusztus 15-e és 18-a között sorra kerülő boutique-fesztiválra július 17-től már kaphatók a napijegyek a tickets.awakefestival.ro, iabilet.ro és eventim.ro oldalakon 109 lej értékben, a kempinghasználat további 45 lejbe kerül. 

Szombaton és vasárnap két meglepetésegyüttessel találkozhatunk a gernyeszegi Teleki-kastély parkjában sorra kerülő eseménysorozat színpadain: augusztus 17-én, szombaton, az AWAKEF1rst projekt keretében az Awake the Prodigy – Tribute to Keith formáció egészíti ki a nagyszínpadon Netsky és De Staat fellépését. A projekt egy, a szervezők által kezdeményezett, egyedi és emlékezetes előadásokból álló sorozat, amely a tavaly vette kezdetét a Viţa de Vie akusztikus koncertjével. Szombaton, 18-án pedig a Bohemian Symphony című koncert zárja majd a fesztivált a Bohemia Symphony Orchestra előadásában. 

Amint arról már korábban is beszámoltunk, az Awake fesztivált nemrég a legjobb tíz európai boutiqe-fesztivál közé rangsorolta egy rangos külföldi kiadvány. A boutiqe-fesztiválok több jellemzőjükben is különböznek a nagy, óriási tömegeket mozgató partisorozatoktól: esetükben nemcsak a koncertek és az azokat követő bulizás a lényeg, a legtöbb esetben különleges hangulatú helyszínen, egyedi dekor-elemekkel gazdagítva, a koncertek és buli mellett pedig számos, elsősorban kulturális jellegű – irodalmi, zenés, filmes – programsorozatot is nyújtanak. A számos művészeti tevékenységet és műfajt magába foglaló program számos helyszínen zajlik, ezek közé tartozik a Könyvtár, a Színház, a Szabadtéri Mozi és a Playground. 

A Forest Lounge olvasósarok és a szabadtéri könyvtár ez évben több mint 800 kötettel várja az olvasni vágyókat. A számos műfajt felölelő könyvanyagban a világirodalmi klasszikusok mellett olyan kötetek is megtalálhatók, mint a népszerű sorozat alapját képező, Shirley Jackson által írt Kísértetház, Edward St Aubyn regénye, a Patrick Melrose, Michelle Obama önéletrajza, Bob Woodard Az elnök utolsó embere című politikai regénye, Shunmyo Masuno Zen. Az egyszerű élet művészete című önismereti könyve, avagy Rachael Lippincott, Mikki Daughtry és Tobias Iaconis Öt lépésre tőled című kötete. A fesztivált követően az összes könyvet egy Maros megyei könyvtárnak adományozzák. 

A híd alatti mozivásznon a filmkedvelők többek között a TIFF-re válogatott alkotásokat és tinédzser rendezők fesztiváldíjas filmjeit tekinthetik meg. A mozi napközben színházzá változik, ahol a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemmel közösen létrehozott és játszott produkciók tekinthetők meg. 

A kalandokat kedvelők a Lastergat Cluj által szervezett lastertag, avagy a Peppermint Park által Gernyeszegre hozott paintball, íjászat, zorbing és zorb foci között válogathatnak, ezekre a tevékenységekre a Playground nevet viselő helyszínen kerül sor. 

Pénteken és szombaton több mint száz vállalkozó kedvű fesztiválvendég szállhat majd fel a hőlégballonnal, és tekintheti meg a magasból alkonyatkor a Teleki-birtokot. 

Az Awake-re augusztus 15–18. között kerül sor a gernyeszegi Teleki-kastély parkjában. Jegyeket a tickets.awakefestival.ro, a iabilet.ro és az eventim.ro honlapokról lehet vásárolni, a Sleepy Bird négynapos fesztiválbérletek ára 209 lej, illetve 239 lej (utóbbi a kempinghasználatot is magában foglalja). További információkat, részletes programot a www.awakefestival.ro honlapon és a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán találhatnak az érdeklődők.