2020. január 19., vasárnap

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A nyugat-nílusi láz terjedésének megfékezésére

Alapos szúnyogirtásra szólította fel az önkormányzatokat a Maros Megyei Prefektúra, mivel országszerte megnőtt a szúnyogcsípések által terjesztett nyugat-nílusi láz fertőzési kockázata, ami az utóbbi időszak esőzéseivel csak fokozódott. 

A prefektúra lapunkhoz is eljuttatott közleményében tájékoztat, hogy felszólították a helyi önkormányzatokat, hogy erre szakosodott cégekkel végeztessenek alapos rovarirtást a településeken, fokozott figyelmet fordítva a zöldövezetekre, a folyók, patakok medrére és környékére. A helyi önkormányzatoknak ugyanakkor azt is elrendelték, hogy tegyenek lépéseket annak érdekében, hogy felszámolják a mocsaras felületeket, valamint az utóbbi időszak heves esőzései nyomán pangó vizeket, illetve tájékoztassák a lakosságot a pincékben, háztáji gazdaságokban felgyűlt víz eltávolításának a szükségességéről. Mivel a megye több pontjáról jelezték, hogy az utóbbi időben elszaporodtak a szúnyogok, a prefektus a napokban tanácskozásra hívta össze az ügyben érintett intézmények, többek között a közegészségügyi igazgatóság, a mezőgazdasági igazgatóság, az állategészségügyi és élelmiszer-biztonsági igazgatóság, a katasztrófavédelmi felügyelőség, a vízügyi igazgatóság, a környezetvédelmi ügynökség, illetve őrség  képviselőit, akikkel a szúnyogok elszaporodásának a megfékezését célzó intézkedéseket vitatták meg. Ennek nyomán körlevélben értesítették a helyi önkormányzatokat a szükséges teendőkről. 

A nyugat-nílusi láz néven ismert betegséget a nyugat-nílusi vírus okozza, amely szúnyogcsípéssel és vérrel terjed, a jelenlegi ismeretek szerint emberről emberre nem adható át, néhány esetet kivéve, mint a transzplantáció, vérátömlesztés, vertikális átvitel (amikor a fertőződött anyák adják át utódjuknak). Kockázati időszak a május–november, ekkor áll fenn a vírussal való megfertőződés esélye. A nyugat-nílusi láz tipikusan az a betegség, amelynek terjedésében a klímaváltozásnak nagy szerepe van, a hőséghullámok, amelyeket heves esőzések követnek, ugyanakkor a nyári idényben fokozódó utas- és áruforgalom mind kedvező tényezők, amelyek hozzájárulnak a fertőzéses esetek megjelenéséhez – hívják fel a figyelmet a közleményben. A betegség ellen nincsen védőoltás, ezért fontos, hogy a hatóságok, de ugyanakkor a lakosság is megtegye a szükséges alapvető óvintézkedéseket. 

Megelőzésképpen elsősorban a szúnyogcsípések ellen kell védekeznünk. Javasolják, hogy azon testrészeket, amelyeket nem takar ruházat, permetezzük/kenjük be a szúnyogokat távol tartó szerekkel, továbbá szereljünk szúnyoghálót az ablakokra, és használjunk rovar-irtó készítményeket a lakásban és a ház körül, szárítsuk ki a pincéket, és kerüljük a vizes, mocsaras helyeket.

A szakemberek szerint a fertőzöttek körülbelül 80 százaléka tünetmentes, viszont amennyiben az influenza tüneteivel is összetéveszthető jeleket tapasztalunk: láz, erős fejfájás, izomfájdalom, hányás, bőrkiütés, azonnal forduljunk orvoshoz. 

A fertőzés súlyosabb formái főként a hatvan éven felüli, krónikus betegségben is (rákos, cukorbeteg, magas vérnyomásos vagy krónikus vesebetegség) szenvedő személyeknél fordulnak elő, náluk a következő tünetek is jelentkezhetnek: torokszárazság, fényérzékenység, hidegrázás, krónikus fáradtság, izomgyengeség.