2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Korszerűsítik Marosvásárhelyen a Dózsa György utcát

A Dózsa György utca korszerűsítésére a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal és a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség 5,6 millió eurós (25,5 millió lejes) finanszírozási szerződést írt alá. A vissza nem térítendő támogatást a 2014–2020-as Regionális Operatív Program keretében hívták le. 

  Fotó: Nagy Tibor 

A finanszírozási szerződést Dorin Florea polgármester és Simion Creţu, a Központi Regionális Fejlesztési Ügynökség igazgatója írták alá. A támogatás értéke 25,5 millió lej, viszont a beruházás összértéke 31,8 millió lej. A különbözetet a helyi költségvetésből fedezik. 

Cél: a fenntartható közlekedés

A projekt célja a város fő ütőerének a korszerűsítése, konkrétan: a Dózsa György utcán külön forgalmi sávot alakítanak ki a tömegközlekedési eszközöknek, ami Marosvásárhely esetében egyelőre csak buszokat jelent. Ezzel gördülékenyebbé válik a tömegközlekedés a város legforgalmasabb útján. Az európai alapokból a Regionális Operatív Program keretében megpályázott összeget a 4. prioritási tengely 4.1 célkitűzését szem előtt tartva hagyták jóvá, amely előírja a megyeközpontokban a fenntartható közlekedést elősegítő és a szén-dioxid-kibocsátást csökkentő fejlesztéseket.

Busz- és kerékpársávot alakítanak ki

A beruházás révén 3,87 kilométeren korszerűsítik az utat, járdákat és zöldövezetet építenek ki. A Bodoni utca és a Győzelem tér közötti szakaszon két-két sáv marad, de csúcsidőben – 7–9 és 14–17 óra között – a külső sávon a buszok éveznek majd elsőbbséget.

A Termés és a Bodoni utca közötti szakaszon két-két 3,5 méter széles sáv a gépkocsiforgalomé lesz, egy külön 3 méter széles sávon kizárólag a buszok közlekednek majd. A járdák szélessége 1,5-5 méter között váltakozik. 

A projekt része a bicikliút kiépítése is, ennek felülete 1.992 négyzetméter. Hogy milyen hosszú ez a sáv, arra nem kaptunk választ a polgármesteri hivatal szóvivőjétől. Ha a hazai bicikliútstandardnak megfelelő egy méter szélesre építik, akkor ennek hossza nem éri el még a két kilométert sem, miközben az útfelújítást közel 4 kilométeren tervezik elvégezni.

A projekthez tartozik még a Dózsa György utca egyes mellékutcáinak felújítása is, amely több mint 100 ezer négyzetméter útfelületet jelent.

Korszerűsítik a közvilágítást is

Az út teljes hosszán biztosítják a felhajtókat, a bejáratokat, az úttest és a járdák, valamint a bicikliutak között meghagyják a 2.176 négyzetméternyi zöldövezetet. Ugyancsak a projekt keretében korszerűsítik a közvilágítást, kábelcsatornákat helyeznek el, és a gyalogátjárókhoz világítótesteket szerelnek fel. 

A projekt kivitelezési határideje 2023 decembere.