2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

 Miután vasárnap Kibéd elöljárója közölte, hogy a településen egy koronavírussal fertőzött személyt azonosítottak, hétfőn a Hargita megyei Korond önkormányzatától arról értesültek, hogy a kibédieket egyelőre nem fogadják a helyi piacon.

Idén már biztosan nem vihetik a palántát a korondi piacra, más lehetőség után kell nézniük
  Fotó: Gligor Róbert László (archív)


 A szomszédos megye alpolgármestere által jegyzett átiratból kiderül, hogy a koronavírus-fertőzés megakadályozása érdekében hozták a döntést, miszerint a községi hetipiacon „meghatározatlan ideig nem áll módunkban Kibéd község helyi termelőit fogadni”.

 A váratlan lépés nemcsak meglepte a hagymatermesztésről ismert kibédieket, de gazdaságilag is negatívan érinti – véli Dósa Sándor polgármester. Lapunk érdeklődésére elmondta: a falubeliek főként hagymapalántával keresik fel ilyenkor a piacos településeket, de más konyhakerti növényeket – paradicsom-, paprika-, zeller-, káposzta- és egyéb palántákat – is kínálnak eladásra. Most van a palántázási idény, most kellene ezeket eladni, hiszen ez nem termény, amit tárolnak és később értékesítenek. A községvezető szerint egyelőre csak Korondról kaptak ilyen jelzést, nem tudni, hogy más önkormányzatok is ilyen lépéshez folyamodnak-e. Hargita megyében a kibédiek főleg Parajd, Korond, Székelyudvarhely, Gyergyóalfalu, Gyergyószárhegy, Gyergyószentmiklós, Gyergyóditró piacait keresik fel, de Maros megyében is kínálják a hagymapalántát, ahol még nyitva vannak a piacok, ugyanis a közelebb eső szovátai és nyárádszeredai zárva van.

 A községvezető sok mindent megért és elfogad, azt viszont nem, hogy egyeseket rögtön így „beskatulyáznak”. Akiről nem bizonyított, hogy fertőzött, nincs elkülönítésben és nincsenek tünetei, az elméletileg egészséges, nem hordozza a vírust. Így nem lehet azt kizárni a többi ember közül. És mi van azokkal, akik különböző temékeket szállítanak Korondra Maros megyéből is vagy más településekről? Hiszen lassan már mindenhol jelen van a koronavírus, és ezeken a helyeken is átjárnak, megállnak a beszállítók – vetette fel a kérdést a polgármester, aki úgy látja: vagy mindenkire, vagy senkire nem lehetnek érvényesek az ilyen szabályozások, nem lehet csak azért így megkülönböztetni valakit, mert a településén bizonyított eset van. Sértőnek találja ezt a döntést, de nem bírálhatja felül – magyarázta.

 Az is elfogadhatatlan, hogy az ember egészségügyi intézményben kapja el a fertőzést, ahová épp a gyógyulás reményében megy. Ugyanis a szóban forgó 80 év körüli kibédi személy hetente háromszor járt dialízisre, és vélhetően ott fertőződött meg – részletezte a polgármester, akitől megtudtuk: az illető tünetmentes, nem érzi rosszul magát, de a kora és a betegségben meggyengült immunrendszere lehetővé tette a fertőzést. Azonban bíznak benne, hogy az illető meggyógyul.