2020. szeptember 25., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marosvásárhelyről New Yorkig

A marosvásárhelyi Nagy Krisztina kiváló zongoratehetség. A marosvásárhelyi Művészeti Líceumban tanult, részt vett a Virtuózok vetélkedőjén, ahol a döntőig jutott. Ennek is köszönhetően jelentkezett és sikeresen felvételizett a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kivételes tehetségek osztályába, ahol tavaly elkezdte tanulmányait. Nemrég részt vett az amerikai Progressive Musicians nevű, fiatal tehetségeket felkaroló egyesület által online szervezett versenyen, ahol elnyerte a zsűri nagydíját, így 2021. július 10-én a New York-i Carnegie Hall világhírű koncerttermében is fellép. Többek között erről beszélgettünk a fiatal zenésszel.

Fotó: Körmöczky Zoltán


– A Virtuózok vetélkedő kapcsán többször a közvélemény figyelmébe kerültél, az utóbbi időben azonban keveset hallottunk rólad.
– Valóban, mert a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny után két évvel, 2019-ben felvételiztem a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kivételes tehetségek osztályába, ahol tovább folytatom zongoratanulmányaimat Eckhardt Gábor és Hargitay Imre szaktanárok irányításával. Márciusig Budapesten jártam a kurzusokra, majd a koronavírus miatt hazajöttem és online folytattam az iskolát. Egyébként sokat köszönhetek Gyarmati Andrea volt zongoratanárnőmnek, ő ajánlotta figyelmembe ezt a versenyt, és most is mellettem áll, ha gondjaim vannak.
– Mennyire nehéz középiskolásként egyetemi szintű oktatásban részt venni?
– Sokkal nehezebb a zenei oktatás, mint egy zene szakos középiskolában, többet kérnek, és magasabb szinten foglalkoznak velünk. Tanáraink is inkább felnőttekkel foglalkoznak, akiket egyetemi színvonalon oktatnak. Ezt tőlünk is ugyanúgy megkövetelik. Több a tananyag is, bár egyelőre zongorázni tanulunk, és szolfézsóráink vannak, de jövőtől több szaktantárgyunk lesz. Gyorsan kell felfogjuk mindazt, amit leadnak, és néha nehéz lépést tartani, de számomra ez nem jelent különösebb akadályt. Nagyon szeretem a tanárokat, kiválóan foglalkoznak velünk a zeneakadémián. Ősszel a budapesti Nádasi Ferenc Gimnázium magyar táncművészeti szakosztályában kezdem el középiskolai tanulmányaimat, ahol a magyarországi közoktatásnak megfelelően lesznek majd az óráim. Az osztálytársaim baletteznek, közel állnak a komolyzenéhez, ez nekem is jó, mert sok közös témát tudunk majd megbeszélni.
– Ha jól számítom, egyszerre fejezed majd be az egyetemet és a középiskolát is.
– Igen, amikor érettségizem, akkor fejezem be tanulmányaimat a Liszt Ferenc Zeneakadémián is, azonban ez nem egyenlő az egyetemi tanulmányokkal, így felvételiznem kell a felsőfokú oktatási intézménybe. Szeretném folytatni a zongora szakon, de a színészet is érdekel. Még nem döntöttem el, milyen szakot választok. Mindenképpen a zene terén maradnék. A karmesteri képzés nem vonz, szólistaként szeretném magam a színpadon látni minél gyakrabban, és minél több koncerten részt venni.
– Voltak-e a vírusjárvány előtt nyilvános előadásaid, ahol találkozhattál közönséggel?
– A magyarországi félévi vizsga előtt szervezett egy előadást a tanárom. Ezenkívül a Nádasi Ferenc Gimnáziumban több előadás volt, amelyeken zongoráztam. Március 15-ére is készültünk egy műsorral, de ez elmaradt. Az első évben arra összpontosítottam, hogy jól teljesítsek az órákon, így nem is igazán vállaltam fellépéseket.
– Tudomásom szerint nagy lépésre készülsz, 2021-ben fellépsz a világhírű  New York-i Carnegie Hallban. Hogyan jutottál el idáig?
– Miután a vírusjárvány miatt hazajöttem, középiskolai zongoratanárnőm, Gyarmati Andrea Katalin említette azt, hogy online be lehet nevezni erre a versenyre. Korábban elnyertem a MOL tehetségtámogató pályázatát, ezt a támogatást a koncerteken, versenyeken való részvétel költségeinek fedezésére fordíthatom. Tavasszal készültem Brüsszelbe és Debrecenbe, azonban ezek a fellépések a járvány miatt elmaradtak, és így kapóra jött ez a lehetőség; meg az az igazság, hogy a színpad is nagyon hiányzott, és egy kis versenyláz is jól jött. Itthon készítettünk egy felvételt, amellyel beneveztem a kétfordulós amerikai versenyre. Az első fordulón sikeresen túljutottam. Az ottani zsűri elemezte a produkciómat, játékomat, és kért egy második felvételt, amelyet elkészítettünk, és el is küldtük, majd ezt követően e-mailben közölték velem, hogy elnyertem a zsűri nagydíját, és így meghívást kaptam 2021 nyarára a Carnegie Hallba. Nem hittem el, hogy sikerült. Egy álom valósulhat meg a koncertfelkéréssel. Aztán több levelet kaptam, és fel is hívott a szervező. Részt vettem egy interjún. Remélem, hogy a koncerten való részvétel mellett sikerül majd bemutatkoznom az amerikai magyar közösségnek is.
– Talán a marosvásárhelyiek nevében is gratulálhatok, hiszen most már a város képviseletében is fellépsz. Hogyan tovább?
– Elkészült egy bemutatkozó interjú, majd lesz egy online koncert augusztus 9-én este 7 órától, amire újabb felvételt küldtem. Ezzel reklámozzák a versenyt. Elküldték a posztert is, amin az én portrém is megjelent, és természetesen tartjuk a kapcsolatot a szervezőkkel. A tervek szerint ősztől folytatom Budapesten a tanulmányaimat. Azelőtt azonban augusztus 15-étől Hódmezővásárhelyen lesz egy zongora mesterkurzusom Hargitay Imre tanár úrral, majd ezután, 21-étől Nagykanizsán Eckhardt Gábor irányításával veszek részt hasonló zenetáborban, szeptember elején pedig elkezdődik az iskolai oktatás.