2021. január 22., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az új helyzethez új lehetőségeket keresnek

Váratlan, sokak számára sosem tapasztalt helyzetbe állította a vendéglátóipari egységeket a múlt héten hozott első katonai rendelet, miszerint tilossá válik az étel- és italfelszolgálás az éttermekben, bárokban, lokálokban. Viszont megengedett az elvitelt vagy kiszállítást célzó szolgáltatás. A piacok bezárása ellehetetleníti a kistermelőket is. Körképünkben arra kerestük a választ, hogy mit tehetnek ilyenkor az érintett egységek, egyáltalán túlélik-e a meghatározatlan időszakot.

A lassan turisztikai övezetté váló, hétvégéken zsúfolásig telt Felső-Nyárád menti Vármezőben elcsendesedett az élet. A legnagyobb étterem, a Halászcsárda is bezárt, egyelőre pisztrángot sem horgászni, sem fogyasztani nem lehet. A közelben levő másik étterem, a Vándor fogadó sem tárja szélesre ajtaját, de nem zárt be végleg, konyhájának termékeit kínálja elvitelre, és házhoz is szállít 20 kilométeres körzetben 10–19 óra között, 50 lej fölötti rendelés esetén a szállítás ingyenes.

Hasonló szolgáltatást ígért szerdától a nyárádszeredai Csámborgó étterem is, az érdekelteket 15 lejes napi menüvel vagy az étlapról rendelhető fogásokkal szolgálja ki vagy elvitellel, vagy kiszállítással: a városban ingyen, a közeli településekre felár ellenében. Szombaton azonban bejelentették: a helyzetre való tekintettel, az alkalmazottak és az ügyfelek egészsége érdekében, teljesen bezárnak. Remélik, hogy ez az időszak mihamarabb lejár, azt ígérik, hogy az újranyitást megünneplik majd, ahogy illik. Váltott a Füles Pub is: az eddigiekhez hasonlóan továbbra is kiszállít napi menüt a településen és környékén, de az étlap- és pizzakínálatból is lehet házhoz rendelni: helyben ingyenes, más településekre ár ellenében szállítanak. A Kaxo pizzázó 11 és 22 óra között házhoz szállítással vagy elvitelre kínál nemcsak pizzát, hanem salátákat, hidegtálakat is.

Számos szállodát, kiséttermet voltak kénytelenek bezárni a múlt heti katonai rendelet intézkedései miatt 

Fotó: Gligor Róbert László


Megtartanák az alkalmazottakat

A megszorító intézkedés bezárásra ítélte a nagyobb vendéglátóegységeket, illetve szállókat. A balavásári Romantik eddig 27 szobával, étteremmel és két rendezvényteremmel állt az ügyfelek rendelkezésére, de most teljes csőd vár rájuk, ha az állam nem vállal át bizonyos terheket a munkáltatóktól – véli Iszlai Jenő tulajdonos. Az egységben éppen a közeljövőben indult volna be az idény, számos konfirmációi, ballagási, esküvői rendezvény következett volna. Nem tudni, meddig tarthat a szükségállapot előírta tilalom, de nem szeretnék az alkalmazottakat elbocsátani: ha az állam valóban felvállalja a kényszerbezárás miatt munka nélkül maradt alkalmazottak bére 75 százalékának biztosítását, akkor megpróbálják megtartani őket, és a saját pénzükből túlélni ezt az időszakot. 

A vállalkozó azonban úgy gondolja, hogy az eddigi kormányintézkedések nem oldják meg a problémát: ha az államnak fizetendő járulékokat csak bizonyos ideig tolják el, az csak porhintés. Inkább az Orbán Viktoréhoz hasonló gazdaságsegítő intézkedéseket kellene itt is hozni, azaz egy időre elengedni a befizetéseket, hogy ha majd a sürgősségi helyzet feloldása után újraindulnak is a vállalkozások, legyen elegendő idejük és erejük arra, hogy a kliensek visszatérjenek, és a felhalmozódó rezsiszámlákat ki tudják fizetni. Ha a sok vállalkozás bezár, akkor esélye sincs a kormánynak, hogy az országot kivezesse a gazdasági hanyatlásból, ugyanis elmaradnak az adóbevételek. Ehelyett inkább segíteni kellene a működő vállalkozásokat és az itthon maradt, adót és társadalombiztosítást fizető állampolgárokat. Mostanság nagyon sok román állapolgár tér haza külföldről, akik sem ott, sem itt nem járultak hozzá az állami teherviseléshez, de most igényeik lesznek. Segíteni kell a bajbajutottakon, de azokat kellene előnyben részesíteni, akik befizettek az államkasszába – taglalta a helyzetet lapunknak a cégvezető.

A nyárádszeredai Bekecs szálloda és étterem is bezárt a rendelkezés nyomán. Tordai Levente cégvezetőtől megtudtuk: viszonylag sok rendezvényük lett volna az év során, és ezeket most nemcsak elnapolják, hanem sok esetben le is mondják az érintettek. Mivel önhibájukon kívül kellett bezárniuk, élni fognak az állam által felajánlott lehetőséggel, és ideiglenes szabadságra küldik az alkalmazottakat, akiket viszont nem szeretnének elbocsátani, ugyanis az újrainduláskor – akár idén, akár a következő évben – szükség lesz rájuk a folytatáshoz. Arra azonban nem sok esélyt lát, hogy idén talpra álljanak ezek a vállalkozások: ha újra is kezdhetik a tevékenységet, jövedelmet nem tudnak termelni.

A szálloda mellett a cégnek be kellett zárnia a Tordai pizzázó és gyorséttermet is. A tulajdonos nem kíván belevágni az ételkiszállításba, ugyanis a kisvárosban van már két-három ilyen szolgáltatás, így ezzel nem tenne szert nagy bevételre, de a többiek piaci részesedését is csökkentené – magyarázta Tordai Levente. 


Otthonról értékesítenek

A napi- és hetipiacok bezárásával lehetetlen helyzetbe kerültek a vidéki kistermelők is, akik eddig a kisvárosok, nagyközségek vásárterein kínálták eladásra terményeiket. 

Azonban úgy tűnik, néhányan rögtön képesek voltak váltani. Nyárádszentmártonban a Csont és Demeter család otthonról kínálja eladásra a zöldséget, befőttet, zakuszkát, fűszernövényt, száraztésztát, de egyelőre házhoz szállítást nem vállalnak. Az ugyancsak szentmártoni Szőke Tímea közösségi oldalán biztosította eddigi vásárlóit, hogy a sajtmanufaktúra továbbra is üzemel. Megkeresésünkre elmondta: egyelőre csak otthonról értékesíti sajtfinomságait, nem vállal kockázatot a kiszállítással. Néhány törzsvásárlója már felkereste, a kellő fizikai távolságot és egyéb óvintézkedéseket szigorúan betartják ilyenkor, a termékeket pedig vákuumfóliázva tárolja. Házhoz szállítás csak akkor lesz, amikor a fertőzésveszély elmúlik, és ismét mozogni lehet megszorítás nélkül. A székelytompai Szövérfi családot is fel lehet keresni otthonában, a hagyományos sajt, orda, túró és egyéb tejtermékek ezután is megvásárolhatók náluk.