2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Már hagyománnyá vált, hogy az ősz elején a naiv alkotók munkáit mutatjuk be. Őszre az egész évi termésből készítünk bemutatót. Az előző rendezvényeinknek köszönhetően ma már országos szinten jegyzik és figyelik ezt a tárlatot. Az idén kilenc megye harminckét alkotójától érkeztek munkák, és egy magyarországi alkotó révén nemzetközivé vált a rendezvény. Érthető módon, a kiállítók többsége Maros megyei. Az érdeklődők sokasága, a megnyitón részt vevők száma arra enged következtetni, hogy van igény ilyen jellegű rendezvényekre.

A naiv művészet kezdete a művészettörténeti források szerint a 19. század végére tehető, egy igen aktív időszakra, ahol a művészek az újat keresve, új elméleteket és új irányzatokat indítottak útjukra. Volt egy rétege az alkotóknak, akik nem rendelkeztek akadémiai képzettséggel, és a hagyományoktól függetlenül alakították ki saját alkotói világukat. Ezt a sajátos világot, ami egyaránt táplálkozott valóságból, képzeletből, kompozíciós megfontolás nélkül vitték vászonra. Általában tiszta, élénk színeket használtak, keveset árnyaltak, gyakoriak voltak a nagy, egységes színfelületek. Máskor meg minden apró részletet kidolgoztak, mindenre kitértek. A perspektíva, az arányok hiánya, a torzítások teszik különlegessé ezt a stílust. Közel áll a népművészethez, mivel gyakran onnan táplálkozik, de nem ragaszkodik annak a hagyományos díszítő megoldásaihoz. Ezen alkotások egyik fő jellemzője, hogy mesélnek, egész történeteket mutatnak be, több jelenetet egyazon képen. Nehéz pontosan meghatározni, hogy hol is van a határ a népművészet és a naiv festészet között, valamint a naiv festészet és a modern festészet között. Ezért már a kezdetekben sem akarták elfogadni művészetnek, és kiállításokról is kizárták az irányzat képviselőit. Ennek ellenére mindig akadt pártoló az elismert művészek és a művészetkedvelők között, akik kitartottak mellettük, és be tudtak mutatkozni. Megnevezésük sem volt könnyű eset, végül a naiv megnevezés vált ismertté, ami a francia „naif” szóból származik, és jelentése „ártatlan”.

Ma már a világ minden részén élnek és alkotnak naiv művészek. Munkáikkal találkozunk kiállításokon, műgyűjtők és múzeumok gyűjteményeiben. Minálunk a múlt század első felében jelentkeztek az első naiv alkotók. Meghatározó év volt 1969, amikor Bukarestben megrendezték az első naiv egyéni kiállítást és Piteşti-en az első országos naiv kiállítást. Mindkettő hatalmas sikert aratott. Azóta Piteşti-en évente van országos naiv kiállítás, és itt van az ország egyetlen naiv alkotási múzeuma is. Országos szinten Maros megye és Marosvásárhely erős központnak számít az itt élő alkotóknak és az egyesületünk által szervezett országos kiállításoknak köszönhetően. Ez a katalógus ezt szeretné bemutatni és népszerűsíteni. Lapozzák szeretettel és kellő figyelemmel, mert a művészet, legyen az bármilyen művészet, szebbé teszi az életünket.

Czirjék Lajos