2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A magyar költészet napját 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünneplik. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. Az idei járványhelyzetben visszafogottabban és jóval kevesebben ünnepeltek, de a lehetőségek függvényében megtették azok, akiknek ez fontos volt.

Nyárádszeredában vasárnap délelőtt a főtéri református templomban az istentisztelet keretében is megemlékeztek, Tőkés Attila lelkész Áprilytól és Dsidától szavalt versrészleteket a szószéki szolgálat rendjén, majd a helyi Deák Farkas Általános Iskola Ferencz Örs karnagy által vezetett gyermekkórusa adott elő megzenésített Áprily-, Kányádi-, Ady-költeményeket.

Vasárnap egy másik rendezvényre is sor került a kisvárosban: felolvasódélutánra hívták a líra kedvelőit. Ezen 23 személy olvasta fel kedvenc költeményét, további négy kislány énekben adott elő verset. A szervezők egyike, Veress Tünde elmondta: szívet-lelket melengető felolvasódélutánra készültek, még akkor is, ha a járványügyi korlátozások miatt ennyi ember egyszerre nem fért el az adott helyiségben, ezért egymást váltaniuk kellett, ám a redezvényt élőben is közvetítették az interneten, ezért mások számára is elérhetővé vált. A járvány miatt a nyárádmentiek nagyon ki vannak éhezve a kulturális eseményekre, ezért ez a rendezvény egyrészt hiánypótló is volt, és nagyon sikeres is, hiszen a közvetítés mindenkinek nyújtani tudta az esemény valódi hangulatát. A rendezvényt az RMDSZ Nyárádszereda kerületi nőszervezete, a Nyárádszeredai Könyvklub és a Csajok, olvassunk! nevű csoport szervezte, ez utóbbi nyárádszeredai és környékbeli könyvbarátokat tömörít, akik sokat és sokfélét olvasnak, és ez a nagyon lelkes csapat sokat tett a vasárnapi rendezvény létrejöttéért.

Szovátán sem múlt el nyomtalanul a költészet napja, ott a Szovátai Ifjúsági Szervezet vállalta fel: néhány tag és szimpatizáns jelentkezett arra, hogy felolvasson költőinktől, de egyik fiatal saját költeményt is előadott. A járványügyi helyzetre való tekintettel idén másként zajlott mindez, a szavalatokat kisfilmen rögzítették, amit a szervezet közösségi oldalán tettek nyilvánossá vasárnap. A SZISZ minden évben meg szokott emlékezni a magyar költészet napjáról, és idén sem szerették volna elnapolni. Az egyesületben jelenleg sok tehetséges, a művészetek iránt különösen fogékony fiatal van, ezért jókedvvel és motiváltan ötletelnek és szerveznek mindenféle kulturális eseményt – mondta el lapunknak a SZISZ vezetője, Gál Kriszta.

A kiskendi művelődési otthon kiállítótermében is felolvasódélutánt szervezett vasárnap a Balavásárért Egyesület. Ennek promgramfelelőse, Székely Ella érdeklődésünkre elmondta: a tevékenységbe bevonták a nemrég alakult Balavásár Községi Ifjúsági Szervezetet is. A rendezvényen a korlátozások miatt csupán mintegy huszan vehettek részt, számukra Székely Ella mutatta be József Attila életútja fontosabb állomásait és köteteit, majd tucatnyi fiatal olvasott fel kedvenc költőitől, József Attila, Ady Endre, Kányádi Sándor egy-egy költeményét adva elő. Kosztolányi szavaival: a vers néma, könyvben pedig halott, ezért hangot kell adni neki, és a szavalás által életre kell papírsírjából, és „ezáltal válik a költészet igazán időbeli művészetté”. Ezért kívánták – ha kevesebb résztvevővel is – ezzel a rendezvénnyel is megmutatni azt, hogy számukra fontos a magyar kultúra és költészet. Önkormányzati képviselőként Székely Ella fontosnak tartja azt, hogy ezeket a közösségeket megerősítsék, a községbeli civil szervezetek együttműködjenek és közös tevékenységeket is szervezzenek, és szeretné, ha ismét lendületet nyerne a községi kulturális és irodalmi élet.

Kiskenden két civil szervezet tartott felolvasódélutánt

Fotó: Oltean Adrienn