2021. június 19., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Júniusig hosszabbították meg a veszélyhelyzetet Romániában

A kormány döntése értelmében május 13-ától újabb 30 napra meghosszabbítják a veszélyhelyzetet az országban. Érvényben maradt a kül- és beltéri maszkviselés kötelezettsége, a köztéren hat személynél nagyobb csoportosulás, a magánrendezvények tiltása. Ugyanakkor feloldják a lakhelyhez kötött vallási rendezvényeken, zarándoklatokon való részvételt, és a járványügyi előírások betartása mellett engedélyezik azok megszervezését. Ez az intézkedés a pünkösdszombati csíksomlyói búcsú szervezőinek és résztvevőinek is kedvez.

Május 10-én, hétfőn az országos vészhelyzeti bizottság ülése után Raed Arafat belügyi államtitkár sajtótájékoztatón jelentette be az újdonságokat.

A muzulmán vallást gyakorlók érdekében az év utolsó böjti napját követő május 13-án éjjel 2–5 óra között, a Ramadán fesztivál első éjszakáján feloldják az éjszakai kijárási korlátozást.

A kormányrendelet ugyanakkor kiterjeszti a lakhelyhez kötött vallási rendezvényeken, zarándoklatokon való részvételt, és a járványügyi előírások betartása mellett engedélyezi azok megszervezését.

A nézők részvételével zajló sportversenyeket csak kísérleti jelleggel engedélyezik, az országos katasztrófavédelem jóváhagyásával, az ifjúsági és sportminisztérium javaslata és az egészségügyi minisztérium láttamozása alapján. A sportrendezvényeken védőoltást kapott személyek vehetnek részt, illetve olyanok, akik legalább 15, de nem több, mint az eseményt megelőző 90 napja estek át a betegségen, vagy rendelkeznek egy 72 óránál nem régebbi PCR-teszttel, illetve 24 óránál nem régebbi negatív antigén gyorsteszttel.

Ugyancsak kísérleti jelleggel, a sporteseményeknek megfelelő körülmények között rendezhetnek olyan kulturális eseményeket, koncerteket, nyithatnak meg mozitermek, ahol a nézők száma meghaladja a terem befogadóképességének 50 százalékát. Ez esetben is az országos katasztrófavédelem jóváhagyása, az ifjúsági és sportminisztérium javaslata és az egészségügyi minisztérium láttamozása szükséges.

Az elhangzottak szerint a hatóságok továbbra sem teszik kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást. Azokon a településeken, ahol az ezer főre számított megbetegedések száma 1,5 alatt van, a terem befogadóképességének több mint 50 százalékát kihasználhatják. 

Akik tömegrendezvényeken vennének részt, a védőoltás helyett lehetőségük van arra, hogy negatív tesztekkel vagy a betegségből való felépülésről szóló laboratóriumi igazolással bizonyítsák, hogy nem fertőznek.

Továbbra is érvényben maradt az éjszakai (22–5 óra közötti) kijárási korlátozás, csak indokolt esetben, munkáltatói vagy egyéni felelősségvállalási nyilatkozattal lehet kint tartózkodni. A nem létfontosságú termékeket árusító üzleteknek 21 órakor be kell zárniuk.

Érvényben maradt a maszkviselési kötelezettség kül- és beltéren (ötéves kor felettieknek), tilos a csoportosulás (6 főnél többen nem lehetnek együtt köztéren, ha nem egy háztartásban élnek), magánrendezvények (esküvők, keresztelők, születésnapok stb.) megtartása, a beltéri medencék, játszóházak is zárva maradnak. A klubok, diszkók sem nyithatnak ki, az éttermek és kávéházak pedig a fertőzöttségi aránytól függően félházzal vagy kapacitásuk 30 százalékával működhetnek, esetenként csak a teraszon, kerthelyiségben fogadhatnak vendégeket.


Óvintézkedések a csíksomlyói búcsú helyszínén is

Feloldották az egyházi zarándoklatok és körmenetek szervezéséről szóló tilalmat, a vallási eseményeken ugyanakkor maszkot kell viselni és meg kell őrizni a minimális biztonságos távolságot. Ez az intézkedés a május 22-i, pünkösdszombati csíksomlyói búcsú szervezői és az érdeklődők számára fontos engedmény. 

 Csíksomlyói búcsú 

Fotó: Mezey Sarolta (archív)


Kelemen Hunor, az RMDSZ szövetségi elnöke május 10-én bejelentette, hogy a Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség kérésére, az RMDSZ közbenjárására jóváhagyták a csíksomlyói búcsú megszervezését. A közegészségügyi szabályok betartásával – a maszk viselésével és távolságtartással – megszervezhetik a csíksomlyói búcsút. „A csíksomlyói búcsú felekezeti hovatartozástól függetlenül fontos zarándoklata közösségünknek, a Kárpát-medencei magyarság egyik legjelentősebb keresztény eseménye. A világjárvány miatt tavaly sajnos csak tévékészüléken keresztül követhettük, idén viszont, ha kisebb létszámban is, de újra ott lehetünk a nyeregben. A csíkszeredai közösség húsvétkor is példásan bizonyította, hogy a közegészségügyi szabályok betartásával, fegyelmezetten részt tud venni az ételszentelésen. Én biztos vagyok abban, hogy ugyanez a fegyelmezettség fogja jellemezni mindazokat a zarándokokat, akik ellátogatnak idén a búcsúba”– nyilatkozta az RMDSZ közleménye szerint Kelemen Hunor.


Antigén gyorsteszt egyes gyógyszertárakban

Megjelent a Hivatalos Közlönyben, és keddtől hatályba is lépett a gyógyszertárakban végzett gyorsteszteket szabályozó miniszteri rendelet. Az egészségügyi minisztérium közleménye szerint a gyógyszertárak a megyei közegészségügyi igazgatóságok által elektronikus úton kiadott ideiglenes engedély megszerzése után végezhetnek antigén gyorsteszteket. Az engedély hat hónapig érvényes, és a gyógyszertárak további hat hónapos meghosszabbítást kérhetnek. A tesztelést végző személyzet ingyenes képzését a román gyógyszerészkamara, valamint az orvosi asszisztensek és szülésznők országos szervezete fogja megszervezni az egészségügyi miniszter által jóváhagyott protokoll alapján. A patikákban kizárólag orrgarat-mintavételes gyorstesztet lehet majd végezni. Az antigén teszteket az egészségügyi minisztérium ingyen biztosítja a megyei közegészségügyi igazgatóságok révén, a rendelkezésére álló készlet függvényében. Az egészségügyi minisztériumtól kapott tesztek nem értékesíthetők a kereskedelemben. A tesztelést követően a gyógyszertárak elektronikusan aláírt dokumentum révén közlik az eredményt a vizsgált személlyel. Ugyanakkor minden elvégzett vizsgálat eredményéről jelentést kell tenni a megyei közegészségügyi igazgatóságoknak.