2020. július 3., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A RAR új online szolgáltatása

A Román Gépjármű-bejegyzési Hivatal új szolgáltatást vezetett be ügyfelei számára. Azoknak, akik az országban másodkézből vásárolnak járművet, lehetőségük van megismerni az autó kártörténetét is. A RAR a Romániában forgalomba jegyzett gépjárművek előéletéről szolgáltat adatokat az érdekeltek számára. 

Alig néhány perc alatt tájékozódni lehet az ország területén történt balesetekről vagy károkról olyan járművek esetében, amelyek szerepelnek a biztosítótársaságok nyilvántartásában. Ez az intézmény www.rarom.r o honlapján az Istoric Vehicul menüpontban érhető el.

A RAR ezáltal lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy egy olyan járműről, amely érdekli őket, minél több információhoz jussanak, ezeket a biztosítótársaságok adatbázisaiból és az engedélyezett autójavító műhelyek adataiból gyűjtik össze. A kártörténeti/Istoric Vehicul applikáció révén a RAR ingyenes információi mellett kérhető egy-egy jármű kártörténete is, ennek díja 35 lej, és online kell kifizetni. Az applikáció használatához be kell vezetni az autó alvázszámát és egy érvényes e-mail-címet. A kártörténet megszerzéséhez a rendszer a kártyás fizetési mód igénybevételéhez irányít, majd ezt követően az igénylő e-mailben kapja meg a jármű előéletének eseménylistáját, amely az alábbi információkat tartalmazza: 

– A sérülések pontos helyét a járművön, maketten ábrázolva.

– A javítások gyakoriságát és a számlák értékét.

– A kilométeróra állását a számla kitöltésének napján. 

– A jelentős anyagi kárral járó eseményeket.

– Ha fontos biztonsági elemek sérültek, vagy a szerkezeti szilárdság érintve volt.

A Országos Gépjármű-bejegyzési Hivatal közleménye szerint a honlap applikációjának igénybevételével a személyes adatok védelme biztosított.

Illusztráció

Fotó: Szer Pálosy Piroska