2021. február 25., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Újjáépítik a Nyárádtő–Dicsőszentmárton megyei utat

A téliesre váltó időjárás ellenére látványosan haladnak a munkálatokkal a Nyárádtő–Mikefalva–Vámosgálfalva–Dicsőszentmárton közötti megyei úton. Maros megye egyik legfontosabb és régóta várt uniós finanszírozású projektjének kivitelezését kezdték el szeptemberben, amely eddig a megye legrosszabb állapotban lévő, kátyúkkal tarkított, helyenként toldott-foldott útszakasza volt.


Fotó: Nagy Tibor
A kivitelező a Beszterce megyei Dimex 2000 Company Kft., cégtársulás, az építők hozzáállásával az érintett települések polgármesterei igencsak elégedettek. A régi útburkolatot teljesen eltávolították, a műszaki követelményeknek megfelelő szilárdságot és teherbíró képességet pedig teljesen új alapozással biztosítják. Az eltelt két hónap alatt a 26 km-ből 12 km-t felújítottak, így valószínűleg határidő előtt sikerül befejezni a munkálatot, annál is inkább, mert ilyen összehangolt munkaritmust rég nem tapasztaltunk. A beruházás értéke több mint 141,9 millió lej, és nemcsak az övezet lakói számára fontos, hanem az átutazóknak is, mivel ez jelentős tranzitútvonal. A kiscsergedi megszélesített szakasz új aszfaltburkolatának látványa a jövőre nézve a gázpedált taposó autósok száguldozását is előrevetíti. A balesetek elkerülése érdekében közlekedésbiztonsági intézkedésekkel remélhetőleg ezt is sikerül majd megelőzni a hatóságoknak.
Az útépítő cég képviselője, Daniel Scurtu mérnök szeptemberben, a munkálatok megkezdése előtt ígéretet tett arra, hogy a legjobb műszaki megoldásokat használják fel arra, hogy megerősítsék azokat a szakaszokat, ahol állandó gondot jelentett a földcsuszamlás. A Csergedi-tetőn november utolsó hetében is szakszerű megoldásokat alkalmazva végezték a betonalapra helyezett támfal kialakítását. A kivitelező projektmenedzsere szerint a munkálatokat úgy ütemezték be, hogy egy 16 km-es szakaszon már idén leterítik az első aszfaltréteget, és a jelek szerint az ígéretet sikerül is betartani.
A projekt magába foglalta a tervezést, az útszakasz teljes felújítását, a műszaki ellenőrzést, két új híd építését, ugyanakkor 60 átereszt építenek újjá, 123 útkereszteződést korszerűsítenek, 780 lakóház bejáratát is felújítják, több mint 4000 négyzetméter járdát építenek, és 29 autóbusz-megállót alakítanak ki a távolsági járatok számára.

Kamionok számára forgalomelterelés

A Maros Megyei Tanács sajtóosztálya megkeresésünkre alátámasztotta, hogy valóban gyors ütemben haladnak a munkálatok a Nyárádtő és Dicsőszentmárton közötti megyei úton. A Nyárádtő–Mikefalva–Dicsőszentmárton közötti 151B és 142 jelzésű megyei utak korszerűsítését uniós alapokból valósítja meg a Maros Megyei Tanács a 2014–2020 közötti regionális operatív program keretében nyert támogatásból. Jelenleg nagy erővel dolgoznak az út Csergedi-tetőn áthaladó szakaszának megerősítésén. Ezen a földcsuszamlásos szakaszon egy 500 m hosszú tartófalat építettek, és mintegy 120-130 oszloppal is megerősítették a talajt. A kivitelező azt ígérte, hogy a tél beállta előtt már az első aszfaltréteget is lefektetik ezen a szakaszon. A Nyárádtő és Dicsőszentmárton közötti megyei út korszerűsítése szeptember elején kezdődött el. Mostanáig egy 12 km-es szakaszon fektettek le új aszfaltszőnyeget.
A munkálatok miatt csupán a 3,5 tonnánál nagyobb teherbírású járművek számára vezettek be forgalomelterelést, az ennél kisebb járművek közlekedhetnek, természetesen sebességkorlátozások vannak, de azok megfelelően ki vannak jelölve, mivel forgalmas az útszakasz. Ottjártunkkor helyenként a munkáltató forgalomirányítói biztosították a zavartalan közlekedést.
A finanszírozási szerződés szerint a munkálatokat 2022. december 31-ig kell befejezni, de a munkamenet grafikonja szerint – amit a kivitelező cég nyújtott be – 2022 augusztusáig tartanának a munkálatok. A kivitelező cégnek szándékában áll befejezni és átadni az útszakaszt a 2021 végéig. Az uniós finanszírozási szerződést már 2018-ban aláírták, a munkálatok sajnos csak idén szeptemberben kezdődhettek el, mivel a beruházásra kiírt versenytárgyalás eredményét megóvta az egyik pályázó cég, és a per miatt több hónapot késett a projekt kivitelezése. A munkálatok kivitelezője a Dimex 2000 Company cég által vezetett cégtársulás, amelynek további tagjai az OPR Asfalt Kft., az Oblas Publicas Y Regadios Rt. és az Explan Kft. A felújítási projekt összértéke 141.984.801,06 lej, ebből a vissza nem térítendő uniós támogatás 135.470.899 lej, a megyei tanács hozzájárulása pedig 6.513.901 le – tájékoztatott Bálint Erika, a Maros Megyei Tanács sajtóosztályának munkatársa.