2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A rendőrök testkamerával igazoltathatnak

Egyenruhára rögzíthető kamerát használhatnak október 5-étől a Maros Megyei Rendőr-felügyelőség közutakon és vidéki rendőrőrsökön szolgálatot teljesítő munkatársai. A testkamerák beszerzését azonban az állam nem támogatta, elzárkózott a tárgyalásoktól.

Nem újdonság, hogy egy szakma gyakorlásához a munkaeszközöket az alkalmazottak kell beszerezzék. Amikor azonban a Belügyminisztérium sem hajlandó finanszírozni a lakosság védelmére hivatott rendőrség felszereltségét, az már elgondolkodtató, és a maffiabandák rémhíreinek valóságalapja körvonalazódik. A többnyire fiatal rendőröket tömörítő Europol szakszervezet saját forrásokból valósította meg Romániában első kísérleti jellegű projektjét, a járőrök testkamerákkal való ellátását, ami a politikai befolyással élő szabálytalankodó gépjárművezetők számára nem jó hír. Talán ezért is próbált a politikum nyomást gyakorolni a belügyminisztériumi körökre, mivel a korszerű eszközök használata akadályt jelenthet majd azok számára, akik hatalmukkal élve megfélemlítették, kirúgatták állásukból vagy évekig tartó bűnügyi perekkel lehetetlenítették el azokat a rendőröket, akik a törvényt minden állampolgárra nézve egyformán próbálták alkalmazni. Ezért lépett az a szakszervezet, amelynek tagjai úgy döntöttek, elegük volt a korrupt rendőrség bélyegéből, hivatásukat a törvény és ember iránti tisztelettel szeretnék végezni, ehhez azonban önmagukat és becsületüket is meg kell védeniük.

Fotó: Szer Pálosy Piroska 


A Belügyminisztérium évek óta nem hajlandó tárgyalni a rendőrök szakszervezetével, a hiányosságok és egyes elégedetlen alkalmazottak kifogásolható magatartása miatt pedig a lakosság körében egyre nagyobb a bizalmatlanság a rendfenntartók iránt. A Belügyminisztérium éléről júliusban visszavonuló Carmen Dan minisztersége idején egyetlen alkalommal sem jelent meg a szakszervezetisek által szorgalmazott megbeszéléseken. Pedig határozattervezetekkel szeretnék az intézmény működését segíteni. Változtatni azokon a jelenlegi gyakorlatokon, amelyek eredményeként 3,40-es vizsgajeggyel is egyesek rendőr-főfelügyelői tisztséget tölthetnek be. Amint Cosmin Andreica, az Európai Rendőrök Szakszervezetének (Europol) romániai elnöke múlt pénteken sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a testkamerákkal való felszerelés célja az, hogy a felvétel bizonyítékul szolgálhasson a rendőrrel szembeni esetleges erőszakos cselekedet, jogtalan intézkedés, valamint az állampolgári panasz, rendőri megvesztegetés kivizsgálása során. 

Hosszú távon pedig a lakosságnak a rendőrökbe vetett bizalmát megszerezni, ami a felmérések szerint egyre csökken. A szakszervezeti elnök hangsúlyozta, a testkamerák használata külföldön régóta megkezdődött, és rendkívül jó eredményekkel járt, mivel mind a rendőrök, mind pedig az intézkedés alá vont személyek felelősségteljesebben viselkednek, ha tudják, a felvétel perdöntően igazolja a rendőri igazoltatás idején történteket. Az audio-videó kamerák működése nem folyamatos, azokat csupán akkor kapcsolják be, ha a rendőr úgy látja, szükséges az események dokumentálása, ezt pedig állampolgári oldalról is joggal lehet üdvözölni, a rendőrségi őrizetbe vétel alkalmával, illetve az előzetesben lévők számára is bizonyítékul szolgálhat. A korszerű digitális eszközök 30 másodperccel a bekapcsolásuk előtt már elővételeznek. A felvételeket hat hónapig tárolják, és csak az esetleges panaszok alkalmával használják fel a bírósági ügyeknél. Maros megyében egyelőre az aktív rendőrök 60%-a kapott testkamerát, és a vidéki rendőrőrsöket sem hagyták ki. Több ezer rendőr használja az országban – Bukarestben, Dolj, Szilágy, Ilfov, Dâmboviţa, Mehedinţi megyében –, mostantól pedig a Maros megyei rendőrök is.

A Maros Megyei Rendőr-felügyelőség vezetősége felkarolta a kezdeményezést, és amint Claudiu Juncan helyettes rendőr-főfelügyelő kifejtette, abban reménykednek, hogy jövő évben ezekre a digitális eszközökre is különítenek el a költségvetésből annak érdekében, hogy a teljes rendőri állományt felszereljék. „A testkamerákat az Amerikai Egyesült Államokban és az Európai Unió társállamaiban is használják, és lassan a román rendőrség is birtokába jutott. Az országban hatodik megyeként használhatják a rendőreink a testkamerát, amely egyben védelmet is nyújt a rendőrnek és az igazoltatott személynek egyaránt. Ugyanakkor elbátortalanítja azokat, akik kenőpénzzel szeretnék elérni, hogy a rendőr szemet hunyjon az általuk elkövetett szabálysértésre vagy bűncselekményre”– mondta.


A jármű fedélzeti kamerája nem, a testkamera bizonyíték lehet

– Egyelőre érthetetlen okokból a személyautók fedélzeti kamerájának felvételét egy balesetnél nem fogadja el perdöntő bizonyítékként az ügyészség. Ezeknek a testkameráknak a felvételeit elfogadják?

– Az általunk beszerzett testkamerák rendkívül jó minőségű felbontásban rögzítik a rendőr és az állampolgár közti interakciót, és bűncselekmények esetén bizonyítékként elfogadja az ügyészség, ezért az ország minden egyes intézkedő rendőrének a munkaeszköze kellene legyen. A „body-cam” láttán a szabálytalankodó járművezetők a rendőri intézkedést nem próbálják megúszni lefizetéssel, ha a forgalmi felfüggesztése vagy a vezetői engedély visszatartása is esedékes. Sajnos, a saját fedélzeti kamera felvételeit egy per során nem fogadja el bizonyítékként az ügyészség. Ez számunkra is kellemetlen, mivel sokszor küldenek olyan közúti szabálysértésekről készített felvételeket, amelyeknél felelősségre vonható lehetne a járművezető, de sajnos, csupán a felvétel alapján ezt nem tehetjük meg.

– Hány romániai tagja van az Europol szakszervezetnek? 

– A rendőrök európai szakszervezetéhez csatlakozó romániai szervezetnek mintegy 7000 tagja van, átlagéletkoruk 28–30 év közötti. Azért többnyire fiatalok csatlakoztak, mivel az idősebb generáció több ízben is csalódott azokban a szakszervezeti vezetőkben, akik a csoportérdekek helyett az egyéni érdekeiket helyezték előtérbe, és ezt a pozíciót ugródeszkaként arra használták, hogy végül politikai karrierre tegyenek szert.

– Mennyibe kerül egy testkamera, és a minisztériumon kívül ki finanszírozhatta a beszerzést?

– Eredetileg darabjuk 900 euró lett volna. Hosszas tárgyalások után sikerült termelői áron beszerezni a gyártó cégtől darabját 670 lejért, ez hozzávetőleg 150 euró, tehát töredéke az eredeti árnak. Gyakorlatilag elhárítottunk minden olyan ellenérvet, amit a Honvédelmi Minisztérium vezetősége felhozott annak érdekében, hogy ne szerezzük be, mivel szerintük nincs rá anyagi keret. Egyelőre a külföldi gyártó megértette, hogy állami támogatás hiányában önerőből szeretnénk megvalósítani a rendőrjárőrök felszerelését, mivel célunk az átláthatóság. Az elkövetkezőkben megtörténhet, hogy versenytárgyalást írnak ki, és az ár módosulhat. Abban reménykedünk, hogy végre olyan személy kerül a Belügyminisztérium élére, aki belátja azt, hogy a rendőrség munkáját támogatni kell, és a költségvetésbe belefoglalják majd a body-cam digitális eszközök beszerzését is. Az Európai Bizottság még 2012-ben tett ajánlást Romániának a hasonló testkamerák használatára, azt követően, hogy elemezték a rendőri intézkedések ellen benyújtott panaszokat. Az elemzett 3.500 feljelentésből csupán 12 bizonyult valósnak.