2022. december 5., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség támogatásával az idei év első négy hónapjában az országos foglalkoztatási program keretében 854 személyt alkalmaztak, ebből 413 nő.

Az alkalmazott személyek életkori megoszlását tekintve a legtöbben, 481-en 45 év fölöttiek,214-en 25 év alattiak. Ami a lakhelyet illeti, az újonnan alkalmazottak több mint fele (441-en) városon él.

Az állást talált személyek képzési szintjét tekintve a legtöbben középiskolai végzettséggel rendelkeznek (266), őket követik a szakiskolai tanulmányokkal rendelkezők (222) és az általános iskolát végzettek (207). Az elemi iskolai tanulmányokkal rendelkezők száma kevesebb, az egyetemi végzettségűek közül 83-at alkalmaztak.

A Maros megyei ügynökség közvetítésével alkalmazott személyek közül 1267-en tartoznak a nehezen vagy nagyon nehezen foglalkoztathatók kategóriájába. Az egyes foglalkoztathatósági kategóriákba való besorolás a nyilvántartott munkanélküliek profilalkotásán alapul.

A munkaerőpiacon való elhelyezkedés érdekében a munkahelyet kereső személyek, akik az ügynökség adatbázisában szerepelnek, az utólag módosított és kiegészített 76/2002. számú munkapiaci törvény kedvezményeiben részesülnek. 

Az év első négy hónapjában 4527 személynek segítettek abban, hogy a munkát keresők nyilvántartásába kerüljön, és így munkanélküli-segélyben, illetve más támogatásokban részesüljön.

A Maros Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség tevékenységével kapcsolatos további információk a www.anofm.ro címen találhatók – közölte az intézmény.