2020. június 4., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Sima győzelemmel rajtolt a magyar női válogatott

A házigazda magyar válogatott vasárnap a papírformának megfelelően, a horvátok felett aratott sima (25-6) győzelemmel kezdte meg szereplését a Duna Arénában zajló Európa-bajnokságon.

Azt már előzetesen tudni lehetett, hogy a két csapat történetének első Európa-bajnoki összecsapásán a gólkülönbség lesz az egyetlen kérdés, ugyanis a magyar jóval magasabb szintet képvisel riválisánál. Ennek megfelelően a nyitónegyedben a háromgólos Keszthelyi Rita vezetésével 5-1-es előnyt dolgozott ki a gárda, igaz, sok hibával játszott, lövéseinek felét elhibázta. A második felvonásban is érezhető volt, hogy mintha kicsit lámpalázas lenne az együttes – Szilágyi Dorottya például ötméterest rontott –, ennek ellenére folyamatosan növelte előnyét a magyar nemzeti csapat.

A nagyszünet után a horvátok elkészültek erejükkel, támadásokban már nem tudtak emberelőnyt kiharcolni, így kapura szinte teljesen veszélytelenek voltak. A Gangl Edinával a mérkőzést „megfelező” Kasó Orsolyának nem sok dolga akadt, végül egy ötméteressel törte meg a jeget a rivális. A zárónegyed közepére már minden magyar mezőnyjátékos feliratkozott a gólszerzők közé – Vályi Vanda volt az utolsó –, végül egy híján húszgólos különbség alakult ki.

A magyar együttes tegnap, lapzárta után Szlovákiával találkozott. Az olimpiai kvalifikációs kontinensviadalon egyetlen tokiói indulási jog szerezhető meg. Az európai csapatok közül ez csak a vb-ezüstérmes spanyoloknak van meg.

Keszthelyi Rita (j) és a horvát kapus, Natasha Trojan Jimenez a budapesti vízilabda-Európa-bajnokság női tornájának első fordulójában játszott Magyarország – Horvátország mérkőzésen a Duna Arénában a nyitónapon, 2020. január 12-én. Fotó: MTI/Szigetváry ZsoltMestermérleg

Bíró Attila: „Annak örülök, hogy mindenki gólt lőtt, és túl vannak a lányok az első másfél negyedben érezhető lámpalázon. Volt egy kis pozitív stressz, ami remélhetőleg ezzel elmúlt, ezért is jó, hogy egy könnyebb ellenféllel kezdtünk. Nem volt olyan konkrét dolog, amit gyakoroltatni szerettem volna, sok ziccert akartam befejeztetni, mindenkivel gólt lövetni. Egy-egy taktikai elemet próbáltunk ki, de sokat nem akartunk.”

Jegyzőkönyv

Vízilabda-Európa-bajnokság (Duna Aréna), nők, A csoport, 1. forduló: Magyarország – Horvátország 25-6 (5-1, 7-2, 7-1, 6-2)
Budapest, Duna Aréna, vezette: Turkan (török), Mauss (német).
Gólszerzők: Keszthelyi 5, Parkes 4, Szilágyi, Gurisatti 3-3, Garda, Máté, Vályi 2-2, Illés, Gyöngyössy, Rybanska, Leimeter 1-1, illetve Miljkovic D., Butic 2-2, Skelin, I. Butic 1-1
Magyarország: Gangl – Máté, Vályi, Garda, Keszthelyi, Parkes, Gurisatti – cserék: Szilágyi, Illés, Leimeter, Gyöngyössy, Rybanska, Kasó (kapus).