2020. július 8., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A ceruzától az okostollig

Annak ellenére, hogy országszerte még mindig száz évvel ezelőtti körülmények jellemzik az iskolákat és az oktatási folyamatot, egyre több helyen jelennek meg az oktatásban a digitális eszközök is. Még kevés helyen használnak ugyan okosceruzát, hiszen sok mélyszegénységben élő család gyerekeinek színes ceruza is alig jut tanévkezdésre. Szerencsére nem mindenhol ilyen lehangoló a helyzet.

Az idén is kaptak tanévkezdésre csomagot a kibédi Mátyus István általános iskolában tanuló diákok a magyarországi Gyál testvértelepülés jóvoltából. A csomagokat már májusban elhozták a gyáliak, szeptember 9-én vették át az óvodakezdő gyerekek és az előkészítő osztályosok – tudtuk meg Orbán Sándor alpolgármestertől. Idén 15 apróság kapott hátizsákot – a fiúk kéket, a lányok pirosat – olyan tárgyakkal, amelyeket az óvodában használhatnak: színes ceruza, zsírkréta és gyurma, de mivel napközi is van, a csomagok kispárnát és huzatot, lepedőt, rövidnadrágot és pólót is tartalmaztak. A 16 iskolakezdő kisdiák dobozában mindenféle taneszköz megtalálható a füzettől a gyurmáig és nedvszívó rongyig, így az előkészítő osztályosok szülei sem kell sok mindent vásároljanak, a gyerekeknek csak a felcímkézett dobozt kell elővenniük az iskolában. A ciklusvégző nyolcadikos elballagó diákok is kaptak egy-egy hátizsákot, abban kerékpárra szerelhető eszközök – lámpaszett, kulacs – mellett egy-egy adathordozót. Ezt már júniusban megkapták a végzősök – mondta el az alpolgármester, hozzátéve, hogy a tavalytól a támogatást a Gyáli Élet Program keretében biztosítja a kibédieknek a testvérváros önkormányzata, a gyerekek örömére.

Egyes vidéki iskolákban hosszabb-rövidebb ideje sikeresen használják az oktatásban a digitális táblát

Fotó: Gligor Róbert László (archív)


Teret nyer az okostábla 

Az iskolákba lassan bevonul az okostábla is, bár a legtöbb helyen még sokáig krétát használnak az okostoll helyett tanórán. Az ákosfalvi iskola két éve rendelkezik egy digitális táblával, amelyet az informatikai szakteremben helyeztek el, és amelyet minden tanító és tanár igénybe vehet. Józsa Gabriella igazgatónő reméli, hogy az új taneszközök használata lassan az eredményeken is látszani fog.

A nyárádgálfalvi iskola két éve szerzett be egy digitális táblát a Surtec áruház támogatásának köszönhetően. Amíg kitapasztalták a használatát, nehézkesen boldogultak vele, és kezdetben többet is kell készülniük a pedagógusoknak az órákra, de mindenképpen megkönnyíti a tanárok munkáját, és a gyerekek számára is élvezetesebb lett az oktatás – mondta el lapunknak Gáspár Ildikó igazgatónő. Kibéden már négy éve van okostábla, az önkormányzat jóvoltából. Főleg a felső tagozatosok esetében veszik igénybe – tudtuk meg Barabási Zsuzsánna igazgatónőtől, aki szerint változatosabbak lettek az órák, élvezhetőbbek, így a pedagógusok is elégedettek vele. A csíkfalvi iskola is nemrég szerzett be egy digitális táblát a belga barátaiknak köszönhetően, amit hamarosan üzembe helyeznek – értesültünk Balogh Tünde igazgatónőtől.

A pozitív tapasztalatok ellenére azonban a nyugati államokban már megszokottnak számító okostáblák egyelőre hiánycikkek mifelénk: amint érdeklődésünkre kiderült, a nagyobb vidéki községek, mint Balavásár, Gyulakuta, Nyárádremete sem tudtak még ilyent beszerezni. A nyárádszeredai Deák Farkas általános iskola rendelkezett ugyan egy digitális táblával, de mivel mintegy tizenöt éves, kezdeti kiadású volt, meghibásodása után használhatatlanná vált. Az iskola jól el van látva digitális eszközökkel, sokat is használják, de okostábla nincs az intézményben – kaptunk felvilágosítást Trufán József igazgatótól, aki hozzátette: a legtöbb iskola, ha hozzá is jut az ilyen táblákhoz, a legtöbb esetben keveset használja, mert hiányzznak az applikációk és programok, míg Magyarországon már a tankönyvek digitális változatát használják az okostáblák segítségével.