2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Geszti Péter gyermekszínészként kezdte pályafutását, ő kölcsönözte hangját a közismert magyar rajzfilmsorozat Mézga család Aladárjának, de a kis Ludas Matyit is ő szólaltatta meg. Már a főiskolán dalszövegeket írt.

Fotó: Vajda György


 

Geszti Péter gyermekszínészként kezdte pályafutását, ő kölcsönözte hangját a közismert magyar rajzfilmsorozat Mézga család Aladárjának, de a kis Ludas Matyit is ő szólaltatta meg. Már a főiskolán dalszövegeket írt. Első együttesét 1989-ben Rapülők néven alapította, majd később létrehozta a Jazz+Az zenekart. Ezzel párhuzamosan reklámügynökségnél is dolgozott. Riporterként, műsorvezetőként és forgatókönyvíróként is tevékenykedik. Több jelentős budapesti kulturális rendezvény kezdeményezője, producere. Az ő ötlete volt a Nemzeti Vágta is. Dalszövegírója a Dzsungel könyve musicalnek, ő írta az Oláh Ibolya által énekelt Magyarország című dal szövegét. A 2011-es Eurovíziós Dalverseny magyar versenyzőjének, Wolf Katinak írt dal világsikert aratott. 2011-ben új zenekart hozott létre Gringo Sztár néven, amellyel április 22–25. között Erdélyben turnézik. Mindezek mellett az erdélyi közönség az X-Faktor tehetségkutató vetélkedő egyik mentoraként ismerhette meg. Az erdélyi koncertkörút népszerűsítése alkalmával a sajtótájékoztatón elhangzottakból tallóztunk.

Erdélyi premier Baricz Gergővel

Geszti Péter többször járt Erdélyben – s a családfa-kutatás nyomán az is kiderült, hogy apai nagyanyja aradi születésű volt –, ezért is izgatottan várja, hogy új zenekarával fellépjen. „A félszigeten sem léptem fel, valahogy kimaradtam az erdélyi szereplésből, ezért hiánypótló az életemben a tervezett turné” – mondta az előadó, majd hozzátette másfél, kétórás koncertet terveznek. Alapja a Pálinka Sunrise albumon megjelent dalok lesznek, de a műsorban a korábbi együttesekkel énekelt szerzemények sem hiányoznak. Baricz Gergő saját zenekarával is fellép majd és közös dalok is lesznek a műsorban. Bár nem ő mentorálta a borzonti fiút, de egyik kedvence volt Tarány Tamással és Kováts Verával együtt, mert Gergőnél olyan őszinteséget, keresetlenséget, karaktert talált, amelyet más versenyzőkben nem látott. Akkor marad valaki sokáig e pályán, ha utánozhatatlan eredetisége, titokzatossága, amely leginkább a személyiségéből fakad. „Énekelni meg lehet tanulni valamennyire, de a személyiség vagy van, vagy nincs. Az igazi nagy művészek, előadók az opera világában a színpadon, színházakban mindig akkor igazán eredetiek, ha megismételhetetlenek. Az X-Faktorban ilyen tartalmakat kerestem és találtam Gergőben, örülök, hogy ezzel a sráccal itt tudok majd együtt koncertezni” – mondta Geszti.

A Gringo Sztár „kozmopuritán” együttes

Az új együttesről, amellyel Marosvásárhelyen is fellépnek, Geszti elmondta, 2005-ben határozta el, hogy új zenekart hoz létre. De az élete másfele kanyarodott, ugyanis 2006-ban elutazott mostani feleségével (Ditz Edit borszakértő) Dél-Amerikába. Miután hazajött, elkezdte szervezni a Nemzeti Vágtát. Közben a laptopját teleírta dalszövegekkel és hozzáfogott a Gringo Sztár megalakításához. Az együttes nevét dél-amerikai körútja inspirálta, amikor igencsak beleszeretett a latin-amerikai kultúrába, a latin zenébe, életstílusba, mindenbe, amit Buenos Airesben vagy Rio de Janeiróban látott.

– Ez megerősített abban, hogy a Nemzeti Vágtát meg kell szervezni. Mindenki a saját nemzeti kultúráját hihetetlenül és büszkén emeli a magasba. Brazíliában most is tombol a samba, salsaőrület van, s erre nagyon büszkék a brazilok. Ekkor gondolta, hogy Magyarországon is kellene valami hasonlót szervezni, ebből lett a Nemzeti Vágta – árulta el Geszti Péter.

Ami pedig az együttes nevét illeti, elismerte, hogy dél-amerikai ihletésű, mivel a gringo fehér bőrű bevándorlót jelent. „Minekutána 10 évig Magyarországon nem zenéltem, most újra bevándorlok a zene világába, akkor ilyen értelemben elnevezem magamat gringónak. A Gringo Sztár pedig a Beatles dobosára Richard Starkeyre utal, aki Ringo Starként lett világhírű.” A stílust „kozmopuritánnak” nevezte, mivel az együttes sokfajta zenét játszik. Ahogy a Pálinka Sunrise lemez CD-borítóján levő zenei égtájon bejelölték: dzsessz, etno, latin és pop stílus keveredik az együttes széles palettáján. „A kozmopuritánság azt jelenti, hogy a zenénk sokféle tőből fakad, a világ sokféle zenei stílusából inspirálódik, de közben nagyon magyar attól, hogy egyrészt mi, akik játsszuk magyarok vagyunk, másrészt pedig egy ilyen sajátos keretben rendeztük mindezt. Jellemzi egyfajta világra való nyitottság, de a gyökerekhez való ragaszkodás, egyszerűség abban az értelemben, hogy az én dalszövegeim és a mi előadásmódunk köti össze ezeket a stílusokat.” – fejtette ki a zenekar frontembere.

Felelősségteljes munka az X-Faktorban

A Népújság kérdésére Geszti Péter elmondta, többször kapott már felkérést az X-Faktorhoz hasonló műsorokban való szereplésre, de elutasította. Az X-Faktorban azért vállalta el a zsűrizést, mert ez valóban azt jelenti, hogy szakmai munkát végezhet azokkal a versenyzőkkel, akiket kiválaszt. Nemcsak a véleményét mondhatta el valakiről, hanem valóban a saját munkájával, tapasztalatával segítette őket a karrierépítésben.

– Ez nehéz játék, de azt hiszem, hogy másfél év végéig megtanultunk a mentortársaimmal együtt megfelelően dönteni. Fura dolog, mert az első és a második évadban is olyanokat választottam ki saját mentoráltnak, akik közül többeket a közönség nem szívesen fogadott. A szakmai meggyőződésem szerint választottam. A feladatom az volt, hogy azt képviseljem, ami az én ízlésem. Azért hívtak a zsűribe, mert a magyar popkultúrában elértem bizonyos eredményeket. Ennek a hitelességére támaszkodva kellett és hoztam ítéletet. Aszerint döntöttem, hogy kiből lehet olyan típusú sztárt „csinálni”, aki később tömegek számára hozhat komoly élményeket. A magyar popzene nehéz helyzetben van: hiányoznak az infrastruktúrák, a megfelelő menedzsment, a pénzügyi feltételek. S ez főleg azok számára okoz nehézséget, akiknek semmilyen tapasztalatuk nincs ezen a téren, nincsenek felkészítve arra, hogy ismeretlen emberekkel dolgozzanak. Az X-Faktor egyfajta tehetségipari főiskola. Aztán miután véget ért a műsor, nincs médiatámogatottság, nagyon nehéz megmaradni a pályán.

– Tavalyelőtt és tavaly is felajánlottam mentoráltjaimnak, hogy mindenben segítem őket. A csapatoknak írtam is dalokat, de sajnos azzal szembesültem, hogy hiába, mert nehézkesen tudtak menedzsmentet találni maguknak a bonyolult szerződésrendszerek miatt.

Mindezek ellenére Geszti Péter azt ajánlotta az X-Faktorra jelentkezőknek, hogy ha úgy érzik, hogy elég tehetségesek és hisznek abban, amit csinálnak, szálljanak versenybe.

Magdalena Rúzsa – Geszti-produkció

S ha már tehetségekről beszélgettünk, akkor kétségtelenül az ilyen jellegű műsorok eddigi legelismertebb felfedezettje, Rúzsa Magdi kishegyesi szülész asszisztens volt, aki nemrég új, sajátos előadással rukkolt elő a budapesti Pesti Színházban. Azt viszont már kevesen tudják, hogy a Magdalena Rúzsa Geszti Péter produkciója, ami azt jelenti, hogy egyes dalok szövegét ő írta, tőle ered az összekötő szöveg és a színpadra állítás ötlete is. A marosvásárhelyi sajtótájékoztatón erről is szó esett.

– Magdi hangjába beleszerettem, míg vele dolgoztam – mondta Geszti. – Egy vállalati rendezvényen, amelyet én szerveztem, fellépett és elénekelt néhány Piaff-dalt. Olyan elképesztően jól állt neki, hogy elhatároztam, egy ilyen sanzonszerű koncertet kellene szervezzek Magdinak, olyan dramaturgiával, ami érdekes, különleges. Készítettem egy hatórás mélyinterjút Rúzsa Magdival, amelynek során olyan kérdéseket tettem fel neki, ami minden ember életében a legfontosabb dolgokról szólnak. Kérdeztem őt a félelemről, az öregedésről, az elmúlásról, a férfiakkal való viszonyáról, mindarról, amelyről a bulvársajtó nem érdeklődik, vagy a művész nem szívesen beszél. Magdi őszintén válaszolt, s hihetetlen történetek kerekedtek ki a határon túli kisebbségről, a családja által átélt szegénységről stb. Elhatároztam, hogy az lesz a dramaturgiája az estnek, hogy az interjú elemeit visszaírom a színpadra, ezekről pedig a megfelelő dal előtt beszél Magdi. Mielőtt elhangzik Cseh Tamás Nem látlak én téged többé című dala, Magdi arról mesél a közönségnek, hogy miként bújtak a pincébe, amikor a bombával teli NATO harci repülőgépek elhúztak fölöttük. A műsorban nagyon sok ilyen, az önéletrajzához kötődő élményéről beszél Magdi, többek között nagymamájáról, az első szerelméről, a férfiakról, csalódásokról, hogyan próbál kitörni a szegénységből. Ez az est tulajdonképpen egy koncert vallomásokkal, ami önmagáról szól még akkor is, ha nem minden dalt neki írtak. Óriási sikere van, már hat előadásra előre nem lehet jegyet kapni. Ráadásul a Jazz+Az zenészek kísérik Magdit. Az előadás címe is szimbolikus: egyrészt Rúzsa Magdalena néven szerepelt a hivatalos személyazonossági igazolványokban, másrészt úgy is lehet értelmezni, hogy ez a Magdalena nevű nőnek a rúzsa, amivel megszépíti magát. Remélem, nemsokára Erdélybe is el tud jönni ez az előadás.

A Nemzeti Vágta kreatív igazgatója

Geszti Péter megerősítette, a válság ellenére az idén is lesz Nemzeti, sőt Székely Vágta is. A Nemzeti Vágta kreatív igazgatója már felvette a kapcsolatot Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármesterével és ellátogatott az Óriás Pincetetőre, ahol a tavaly megszervezték az első Székely Vágtát. Az együttműködés Sepsiszentgyörgy polgármesterével 2009-ben kezdődött, amikor a várost Budapest IX. kerülete – testvértelepülésként – nevezte be a Nemzeti Vágtára. Akkor vetődött fel annak a lehetősége, hogy a Székelyföldön is rendezzenek egy vágtát. Ez egyezett azzal az eredeti elképzeléssel, miszerint a magyarországi előfutamok mellett a határon túl is rendezzenek hasonló versenyeket.

– Nagyon fontos, hogy a vágta kulturális értelemben egyesíti a magyar embereket, régiókat, településeket. A döntő az ország központjában, a Hősök terén szimbolizálja azt az összefogást, amelyet a közös kultúra, történelem, a hagyományőrzés jelenti, s ezt ott együtt ünnepelhetjük. Ennél szebb álma senkinek sem lehet, nekem teljesült. Nagyon örülök annak, hogy a gazdasági nehézségeket leküzdöttük és egy megerősített tulajdonosi háttérrel folytatjuk a Nemzeti Vágtát, amelynek az idén 15 előfutama lesz, ezek között a Székely Vágta is.

Nem tudatos karrierépítés

Geszti Péter sokoldalú életpályájáról a sajtótájékoztatón kifejtette, nem tudatos karrierépítésről van szó. „Az élet néha valamit akar az embertől és ezt észre kell venni” – mondta egyszerű életfilozófiáját a pop- és reklámpolihisztor. Persze, hosszú kimaradás után szándékában állt visszatérni a popvilágba, ezért hozta létre a Gringo Sztár zenekart. Az X-Faktorba való felkérés csak megerősítette ezt a szándékot. Aztán Wolf Kati dala hozzájárult a sikerhez, hiszen felhívta a Viva tévé szerkesztőinek a figyelmét, amiért különdíjat kapott szerzeményére. Majd jött a Szigeten való fellépés, a Gringo Sztár pályájának felfele ívelése.

– Nem kopogtattam sehol, hogy befussak. Összeálltak a dolgok, csak arra kellett vigyázni, hogy ezek a lépések egymást építsék. Vannak erővonalak az életben, amelyeket meg lehet érezni, ezekbe kell kapaszkodni és nagyon sokat dolgozni, hogy egymást erősítsék. Aztán minden jött magától.

Mert ahogy az egyik dalában megfogalmazta életszemléletét: „Az élet szeret, most már legyen, ahogy lehet/ Az élet szeret, megvár és vele is megyek.”

 

 

 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató