2024. july 2., Tuesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Egy helyben toporogtatott tömbházprojekt

A bürokrácia sivatagában

Január közepe táján adtunk hírt lapunkban a maroskeresztúri önkormányzat nyertes pályázatairól, amelyek a múlt év utolsó negyedében kaptak zöld utat. 

– Történt-e előrelépés a tervezett beruházások ügyében az idei, különösen nehéz gazdasági-politikai helyzetben? – kérdeztük a községgazdát. 

Kovács Edit elsőként egy újonnan benyújtott pályázatról tájékoztatott, amellyel a község összes közintézménye napelemes rendszerének kialakítására hívhatnak le támogatást az energiaügyi minisztériumon keresztül a korszerűsítési alapból. A pályázati dokumentációt éppen a látogatásunk előtti napon nyújtották be az illetékes szaktárcához. A beruházás teljes mértékben fedezné a közintézmények áramköltségeit. 

A megnyert pályázatok közül az egyik legjelentősebb a 14 keresztúri tömbház energiahatékonyságának növelésére vonatkozik, a 38 millió lej értékű beruházás a kommunista rendszer hetvenes éveiben épült ingatlanok arculatának átalakítását, modernizálását, egyebek mellett a tetőszerkezetek megváltoztatását is magában foglalja. 

– Az év elejétől blokkolva vagyunk ezen e téren. Január elején kértük az elszámolását azoknak a költségeknek, amelyeket a pályázat megírása megkövetelt – egyebek mellett az energetikai vizsgálatát, illetve a műszaki tanulmányát –, és azóta sem kaptuk vissza a pénzünket. A tömbházakban három orvosi magánrendelő működik, azt mondják, hogy ezeket a felületeket ki kell venni az eredetileg teljes mértékben támogathatónak ítélt pályázatból, de az utasítást nem tudják megindokolni, az erre vonatkozó kérdésünkre a mai napig nem kaptunk választ. Mi időközben próbáltuk betartani a határidőket, elkészítettük a műszaki-pénzügyi dokumentációt, és az erre a célra szerződtetett főépítésznek köszönhetően egy nagyon szép háromdimenziós látványterv is megszületett, amit pár hete egy közvitán mutattunk be a tömbházak lakóinak – tájékoztatott a polgármester.

Korszerűsítették a közvilágítást

A Környezetvédelmi Alapnál (AFM) két nyertes pályázata volt az önkormányzatnak, az egyik, a közvilágítás korszerűsítése meg is valósult. A múlt héten adták át a központi irányítású energiatakarékos rendszert, amellyel este 10 és hajnali 5 óra között a felére csökkenthető a fény intenzitása, a lámpatestekben lévő mozgásérzékelő révén pedig gyalogos vagy jármű közeledésekor a fény erőssége 50-ről 70%-ra nő. 

A másik AFM-es pályázat a székelykakasdi iskola zöldítésére vonatkozott, jelenleg a műszaki terv készül, a kivitelezést a jövő nyári vakációra időzítenék. Az Anghel Saligny program keretében a székelykakasdi mellékutcák aszfaltozására hívtak le támogatást, a nyáron le is zajlott a tervezésre és kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás, de végül érvényteleníteni kellett, ugyanis a három jelentkező cég közül egyiknek az ajánlata sem felelt meg az előírásoknak. Azóta egy újabb terv készült a beruházásra, és remélhetőleg tavaszra meglesz a kivitelező is, amely elkezdheti a munkát. 


Bölcsődeterv, iskolabusz, régészeti leletek 

A községvezetés az Országos Beruházási Társaságnál (CNI) bölcsődeépítésre pályázott, a kedvező elbírálásról júniusban érkezett meg a miniszteri rendelet. Egy kis méretű, negyven férőhelyes típusépületről van szó, amelyre a közeljövőben ki kellene írják a közbeszerzési eljárást – tudtuk meg Kovács Edittől.

A helyi forrásból elvégzendő munkálatok között szerepelt a maroskeresztúri Malom és a Kombinát utca aszfaltozása. Előbbi megtörtént, utóbbi esetében egyrészt arra várnak, hogy a városvezetés is lépjen a települést a megyeszékhellyel összekötő utca korszerűsítése ügyében, másrészt kiderült, hogy római leletek rejtőznek a mélyben, így az aszfaltozást csak a régészeti ásatások után kezdhetik el, az ezzel járó hatalmas összeg pedig a helyi önkormányzatot terheli. 

Szintén a helyi költségvetésből különítettek el összeget egy iskolabusz vásárlására, a diákokat szállító jármű ugyanis már nem elég biztonságos. 

– A közbeszerzési eljárás lezajlott, a szerződést aláírtuk, bízunk benne, hogy év végére megérkezik az új busz – mondta a polgármester, majd azokat a beruházásokat is felsorolta, amelyeket a kormányrendelet miatt nem tudtak elindítani. Ez a helyzet egyebek mellett a Malom utcai szivattyúházzal, ami nélkül az Aquaserv nem veszi át a községtől a kibővített vízhálózatot.

Kovács Edit polgármester

Fotók: Nagy Tibor

Egy megosztottan is virágzó gyülekezet élén

Egy éve és kilenc hónapja új lelkipásztoruk, pontosabban lelkipásztoraik vannak a maroskeresztúri refor-mátusoknak, az előző tiszteletes ugyanis nyugdíjba vonult. 

Barticel Kiss Krisztián Kornél (fotó) derűsen jegyezte meg, hogy feleségével, Emesével a tavalyi esztendő negyedik hónapjának első napjától szolgálnak a jelenleg 990-es lélekszámú gyülekezetben, és ez korántsem április elsejei tréfa.

– Új kezdeményezésekre, programokra nyitott hívek vártak itt bennünket – mondta beszélgetésünk elején Barticel Kiss Krisztián, aki korábban a marosvásárhelyi cserealji egyházközség harmadik megválasztott lelkészeként hirdette az igét. – A gond az, hogy nagyon szétszórt a lakosság, így az egymástól távolabb lakók nem is igazán tudnak egymásról. A reformátusoknak két templomuk van, a vasúton belül az ősi egyházi hajlék, attól két és fél kilométerre pedig az iparosodáskor beköltözöttek 13 éve felszentelt, hatalmas temploma. Mindig két istentiszteletet tartunk, az egyiket fél 10-től, a másikat 11 órától – tudtuk meg a lelkipásztortól, aki megtalálta a módját a kétfelé oszlott gyülekezet összefogásának.

– Félévente kiadunk egy gyülekezeti lapot Maroskeresztúri Kis Csavar címen, az első lapszám éppen pünkösd táján jelent meg, a friss konfirmáltakat is bemutattuk benne. Ebben a kis füzetben adunk hírt a különféle templomi eseményekről, ünnepi alkalmakról, visszatekintünk a korábbi rendezvényekre, illetve az újonnan megkereszteltek és az elhunytak névsorát is közöljük. A kiadványt elsősorban az idősebb korosztálynak szánjuk tájékoztatóként, hívogatóként. A fiatalabbak számára egy zárt Facebook-csoportot indítottunk el, ahol hírt adunk a soron következő eseményekről, illetve különféle kvízeket is feltöltünk, amelyeknek a megoldásával egyházi lapokat lehet nyerni. A csoporthoz mára 500-an csatlakoztak, az idősebb korosztályból is vannak tagok. Ez a két felület – a nyomtatott lap és a virtuális tér – sikeresen mozgósítja a híveket, meg is nőtt az utóbbi időben a templomlátogatók száma – újságolta a lelkész, aki hitvesével rendszeresen tart ifjúsági, nőszövetségi és házaspároknak szóló bibliaórát, valamint felnőtt-bibliaiskolát.

– Ami városon működött, az itt is bevált – vonta le a következtetést a lelkipásztor. Barticel Kiss Krisztián úgy látja, hogy a keresztúri egy prosperáló gyülekezet. 

Közelebb az ünnep lényegéhez

– Hetven fiatal család, ezen belül több mint száz gyermek tartozik hozzánk. A vallásórások negyvenen felül vannak, a konfirmandusok és az ifisek több mint húszan, mind a három korcsoporttal két-két csoportban foglalkozunk. Mindig arra törekszünk, hogy ne tanóra jellegű, hanem élményszerű legyen az együttlét, ebben az önkénteseink is nagy segítségünkre vannak. Sikerült bevonnunk a pedagógusokat is, a vasárnapi iskolát vagy a nyári bibliahetet így egy nyolc oktatóból álló csapattal szoktuk megszervezni. 

A lelkipásztor egy másik lélekgazdagító kezdeményezésről is beszámolt.

– Mi a családban zenélünk, klasszikus zenét és vallásos könnyűzenét is játszunk a Népdalzsoltár együttesünkkel, valamint a könnyűzene-együttesünkkel, az itteni hívek között pedig találtunk zenésztársakat. De összességében is nyitott erre a gyülekezet, öröm nézni, hallgatni, ahogy a hetven-nyolcvan évesek a modernebb dalokat éneklik. 

– Hogyan készülnek a szentestére? – kérdeztük Barticel Kiss Krisztiánt.

– Olyan sok karácsonyi műsorunk van, hogy azokat már most elkezdtük bemutatni, máskülönben egy négyórás programmal kellene fellépnünk, márpedig nem szeretnénk éppen szentestén visszaélni a családok türelmével. A konfirmandusok és az ifisek ezért adventben adják elő azt, amivel készültek, karácsony szombatján pedig a vallásórások lépnek közönség elé. Ugyanekkor a benti templomban a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia pár művésze is hozzátesz az ünnepi hangulathoz. Advent második vasárnapján Kilyén Ilka és Ritziu Ilka Krisztina hozza el hozzánk Tamási-művekből összeállított Tündökletes világ című műsorát. Ezek a programok megmozgatják, lelkiekben gazdagítják az embereket, akik így közelebb kerülnek az ünnep lényegéhez – tette hozzá a lelkipásztor. 

Építezés a hívek segítségével

A továbbiakban Barticel Kiss Krisztián arról is beszámolt, hogy a polgármesteri hivatalnak köszönhetően visszakapták a benti templom melletti régi kultúrházat, amit most felújítanak, hogy gyülekezeti terem és vendégszoba is helyet kaphasson benne. A régi templomnál a fűtésrendszert korszerűsítették, az újnál a nyílászárókat cserélték ki, ottjártunkkor éppen az ablakoknál spalettáztak a munkások. Időközben a parókia épületét is sikerült bővíteni, az elkövetkezőkben pedig a templomhoz vezető, megrongálódott lépcsőket újítanák fel.

– A keresztúri emberek rendkívül segítőkészek, volt olyan közmunka, amelyen ötvenen vettek részt, igazi szívmelengető alkalom volt. Ugyanakkor nagylelkűen adakoznak is, anélkül, hogy én ezt igehirdetéskor kérném – jegyezte meg a lelkész, majd egy 92 éves gyülekezeti tagról mesélt, aki 5000 lejjel támogatta az egyházközségi építkezéseket, és rendkívüli adományát ezekkel a szavakkal motiválta: „Látjuk, hogy jól haladnak a dolgok”.


Tolerancia napja 

Az idei ősz egyik különleges mozzanata a november 16-i tolerancia napi rendezvény volt, amit első alkalommal szervezett meg a Maroskeresztúri Polgármesteri Hivatal a helyi egyházközségekkel és az iskola vezetőségével partnerségben. 

– Nagyon sikeres kezdeményezés volt. Három-négy nyelven szavaltak az iskolásaink – magyarul, románul, cigányul és még spanyolul is –, ugyanakkor a református és az ortodox egyház kórusának műsora is emelte az ünnepi hangulatot. A keresztúri kultúrotthonban zajlott együttlétet egy olyan játékos feladat is színesítette, hogy mindenkinek egy olyan személy mellé kellett ülni, akiről úgy gondolta, hogy más, mint ő. Számomra az volt a legszebb, amikor a gitáros, orgonás kísérettel előadott, kivetítőn követhető vallásos dalok éneklésébe az egész közösség bekapcsolódott – mesélte Kovács Edit polgármester. 

Hátrányba került, 20 órával korábban

Bellingham megmentette, 20 órával korábban

Ballagtak a Sapientia 20 órával korábban

Hírek, rendezvények 20 órával korábban

A játék folytatódik… 20 órával korábban

Az olvasó írja 20 órával korábban

Hosszú, forró nyár 20 órával korábban

Megsimogatni a lelkeket 3 héttel korábban

Választás 2024 3 héttel korábban

Épített örökségünk 3 héttel korábban

Épített örökségünk 1 héttel korábban

Műsorkalauz 2 héttel korábban

Épített örökségünk 2 héttel korábban

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató