2024. july 6., Saturday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Elkezdődött a visszaszámlálás azoknak a vásárhelyieknek, akiket tavaly már magával ragadott a kultúra és szórakozás megannyi színével érkező Forgatag. A rendezvénysorozat idei kínálata is emlékezetes nyárvégét ígér.

Fotó: archív


 

Elkezdődött a visszaszámlálás azoknak a vásárhelyieknek, akiket tavaly már magával ragadott a kultúra és szórakozás megannyi színével érkező Forgatag. A rendezvénysorozat idei kínálata is emlékezetes nyárvégét ígér. Összeállításunkkal a kedvenc programok kiválasztásában szeretnénk segítséget nyújtani.

 

Megnyitóünnepség

A Vásárhelyi Forgatag megnyitóünnepsége augusztus 27-én, szerdán 19 órakor kezdődik a Kultúrpalota nagytermében. Fellép a Maros Művészegyüttes.

 

Színházi Forgatag

A Vásárhelyi Forgatag öt napja alatt hét színházi produkcióra számíthat a nagyérdemű, de közönségtalálkozó és vásári csinnadratta is lesz – természetesen színészekkel. A Színházi Forgatag a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, illetve a Yorick Stúdió közreműködésével „keletkezik”.

Marosvásárhelyi Nemzeti Színház

Augusztus 28-án, csütörtökön 19 órától Haumann Péter Kossuth-díjas művész, a Nemzet Színésze egyéni előadására kerül sor a Nemzeti Színház nagytermében. A magyarországi színművész Platón: Szókratész védőbeszéde című művét adja elő. 29-én, pénteken 16 órától a Maros-parton (Kortárs Tér sátor) a Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának közönségtalálkozóját tartják. A Forgatag kortárs művészeti színpadának meghívottjai: Gáspárik Attila, a színház igazgatója és Keresztes Attila, a Tompa Miklós Társulat művészeti vezetője. A közönség ez alkalommal megismerheti az új évad előadásait, szereposztását és terveit. 30-án, szombaton 16 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Liviu Rebreanu Társulatának Improvizációs bajnokság című előadása látható magyar és román nyelven a Maros-parton (Kortárs Tér sátor). 31-én, vasárnap 17 órától a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház ajánlásával kerül bemutatásra a Maros-parton (Kortárs Tér sátor) a Remix, Kenyérrel a zsebben, rendező: Patkó Éva. Szombaton 15 órától a Nemzeti Színház művészei vásári csinnadrattát produkálnak, a 16. századi vásári forgatag színházi megjelenítését valósítják meg a folyóparton.

Kilyén Ilka előadása

Augusztus 28-án, csütörtökön 17 órától Kilyén Ilka színművésznő Ágról szakadt madár – ballada a csángó sorsról című egyéni előadásával lép fel a Bolyai téri unitárius templom Dersi János-termében.

Yorick Stúdió

A Yorick Stúdió és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház augusztus 28-án, csütörtökön és 29-én, pénteken 20 órakor a Concordia Hotel 205-ös szobájában újra bemutatja az Egyszeröt című szállodaszínházi produkciót, amelyet Neil LaBute kortárs amerikai szerző Valami csajok című színműve alapján állítottak színpadra. A helyek száma korlátozott, helyfoglalás a 0741-041-964-es telefonszámon lehetséges. 29-én, pénteken 18 órától a Szeretik a banánt, elvtársak? című produkciót lehet megtekinteni Sebestyén Aba előadásában a Stúdió Színházban.

Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház

Augusztus 30-án, szombaton 19 órától az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház székhelyén A Pentheszileia-program című, 18 éven felülieknek ajánlott előadás látható. A helyek száma korlátozott, előzetes helyfoglalás a 0747-942-181-es telefonszámon.

Gondűző színjátszó csoport (MaDFIE)

Augusztus 31-én, vasárnap 17 órától a Református Kollégium – Bolyai líceum dísztermében látható A laperdő szelleme, avagy világtalan Roland és szótlan Rozálka című produkció.

A színházi előadásokra a belépés ingyenes, Haumann Péter előadásának kivételével, amelyre 15 lejért lehet jegyet váltani a www.biletmaster.ro oldalon, a színház jegypénztáraiban, illetve előadás előtt egy órával a helyszínen.

 

Szóforgatag

A Borsos Tamás Egyesület együttműködésével zajló Szóforgatagon különböző témájú, közérdeklődésre számot tartó előadásokra, irodalmi happeningekre kerül sor a Maros-parton, a Múzeum kávézóban, a Kultúrpalota kistermében, a Deus Providebit Tanulmányi Házban, a Bocskai-teremben, illetve a Teleki Tékában. Augusztus 28-án, csütörtökön 17 órától Spielmann Mihály A marosvásárhelyi zsidóság történetéből címmel tart előadást a zsinagógában. 29-én, pénteken ugyanebben az időpontban Berekméri Róbert az első világháború kitörésének erdélyi és marosvásárhelyi kihatásairól értekezik a Kultúrpalota kistermében. 30-án, szombaton szintén 17 órától a Kultúrpalota kistermében Kiss Tamás Mi a magyar? címmel a kettős állampolgárságnak a magyar nemzettudat alakulására gyakorolt hatásáról tart előadást.

 

Városnéző séták

Természetesen nem maradnak el a Szóforgatag tavalyi népszerű rendezvényei, a délelőtt 11 órakor kezdődő városnéző séták sem. Augusztus 28-án, csütörtökön Györfi Zalán középkori sétára várja az érdeklődőket a Bernády-szoborhoz. (Az idegenvezetés magyar nyelven zajlik, 29-én, pénteken ugyanebben az időpontban románul is megismétlik.) 29-én, pénteken délelőtt Novák Csaba Zoltán szocreál sétára hívja a vásárhelyieket a virágórához (ezt románul vasárnap ismétlik meg). 30-án, szombaton Orbán János lesz a barokk séta idegenvezetője, gyülekező a Rózsák tere 11. szám alatti Toldalagi-palota előtt, 31-én, vasárnap délelőtt Oniga Erika vezetésével a Mures Mall elől szecessziós séta indul. (A barokk-szecessziós séta román nyelvű idegenvezetésére szombaton kerül sor Spielmann Mihállyal, gyülekező a Toldalagi-palota előtt.)

 

Tékaforgatag

A Teleki Téka programjait szervező Teleki Téka Alapítvány, valamint a Teleki–Bolyai Könyvtár tematikus könyvvásárával, könyves gyerekprogramjaival, illetve udvari koncertjeivel színesíti a Vásári Forgatagot. Augusztus 27-én, szerdán 21 órakor Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint dzsesszkoncertjének ad otthont a Téka udvara.

Történelmi könyvek vására

Augusztus 28-án, csütörtökön déli 12 órakor nyílik meg a történelmi könyvek vására, melyen több mint tíz erdélyi kiadó lesz jelen kiadványaival. Az idei Tékaforgatag újdonságai közé tartozik, hogy a vásárt tematikus beszélgetésekkel és a kiadók történelmi tárgyú újdonságainak könyvbemutatóival bővítették. 12.30-tól a Mentor Kiadó könyvújdonságait mutatja be Káli Király István és Sebestyén Spielmann Mihály. 19 órától Az Erdély-trilógia és fordításai. A fordítás mint a kultúrák közti párbeszéd lehetősége címmel kezdődik beszélgetés a Kriterion Könyvkiadó és a Teleki-Bolyai Könyvtár szervezésében. Augusztus 29-én, pénteken délelőtt 10 órától látogatható a történelmi könyvek vására. A pénteki könyvbemutatók: 10 óra – Vita Sándor: A Hiteltől a Tisztelt Házig (Polis Könyvkiadó), 11 óra – Ősz Előd: Bibliotheca Calviniana Transylvanica (EME Könyvkiadó), ugyanebben az időpontban Dávid Péter: Erdélyi Nyelvmívelő Társaság – az EME Könyvkiadó bemutatója dr. Egyed Emesével. Déli 12 órakor a pécsi Ódium Színpad bemutatja az Árva Bethlen Kata című előadást. 19 órakor Mellettünk történt címmel kezdődik beszélgetés Eginald Schlattnerrel a regényeiben megjelenő erdélyi szász világról, illetve a Koinónia kiadóval a Schlattner-regények kiadástörténetéről (román nyelven). 21 órakor Párbeszédek, tangóságok címmel Cári Tibor zeneszerző előadóestjére kerül sor, fellép: Cári Tibor (zongora) és Szabó J. Attila (cselló). 30-án, szombaton szintén 10 órakor nyit a történelmi könyvek vására. Szombati könyvbemutatók, beszélgetések: 10 óra – Bárdi Nándor: Otthon és haza, Balogh Béni: Kiszolgáltatva, a Pro-Print Könyvkiadó bemutatója és beszélgetés a könyvek kapcsán, bemutatja Sárándi Tamás, 11.30 – újdonságok a Pro-Print Kiadónál, 16 óra – Kincses Képeskönyv. Marosvásárhely (a román nyelvű kiadás bemutatója), 19 óra: Az erdélyi magyar könyvkiadók kisebbségtörténeti, illetve történelmi tárgyú monográfiái, forráskiadványai: irányok, témák, lehetőségek és eredmények (2000-2014) (szinkron-tolmácsolást biztosítanak román nyelven), a beszélgetést vezeti dr. Gagyi József.

 

Filmforgatag

A RITTE egyesület és a Zauberberg Kulturális Egyesület szervezésében kerül sor a Filmforgatagra az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínházban. Augusztus 28-án az alábbi filmeket lehet megtekinteni: 14 óra: Magyar retró (kordokumentumfilm, 2010), 16 óra: Sherlock Holmes nevében (ifjúsági kalandfilm, 2011), 18.00 óra: Üvegtigris 3 (játékfilm, 2010), 20 óra: Nejem, nőm, csajom (vígjáték 16 éven felülieknek, 2012).

 

Kortárs Tér, Maros-part

Állandó programok: hennafestés, folyamatos lazítást szolgáló zene, olvasási lehetőség (könyvek, magazinok), graffitizés, fotózás, kiállítás, üzenőfal. Augusztus 29., péntek, 15 óra: Nőileg Magazin – lapbemutató és közönségtalálkozó, 16 óra: közönségtalálkozó a Nemzetivel, 17 óra: Dzseztán-koncert, 19 óra: borkóstoló, 23 óra: Slam Poetry, 24 óra: Dj-parti. 30-án, szombaton délelőtt 10 órától Stone Hill- faktor címmel tehetségkutatót tartanak gyermekeknek, 12 órától gyermekirodalmi művekből olvasnak fel, 14 órától a hangoskönyv lesz a téma, 16 órakor kezdődik az Improvizációs bajnokság című előadás, 17.30-tól Molnár Ede koncertezik, 18 órától borkóstoló, 23 órától Dj-parti lesz. 30-án, vasárnap 18.30-kor Látó-felolvasóest lesz, 20 órakor borkóstoló kezdődik, 22.30-tól pedig tábortűz zárja a Kortárs Tér rendezvénysorozatát.

 

Koncertforgatag

Augusztus 27-én, szerdán 21 órától Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint dzsesszkoncertje nyitja meg a Koncertforgatagot a Teleki Téka udvarán. 28-án, csütörtökön a Maros-parti színpadon zalaegerszegi együttesek lépnek fel, 19 órától a Hard Chords, 21 órától a Phantom koncertezik. 29-én, pénteken szintén a Maros-parton folytatódik a koncertsorozat, 17 órától a Dzseztán (Kortárs Tér sátor), 18 órától a Votska (színpad) koncertezik, 20 órától a Maszkura és a Tücsökraj lép közönség elé (színpad), 22 órától a Balkán Fanatik szórakoztatja az egybegyűlteket (színpad), 24 órától a Cover zenekar koncertezik (színpad). Szintén pénteken 19 órától magyarnóta-estre kerül sor a Kultúrpalotában, fellép a marosvásárhelyi Kéknefelejcs nótatársulat. A belépés ingyenes. 22 óreától a Jazz Club kistermében táncház lesz. 30-án, szombaton délelőtt 10.30-tól Póra Zoli koncertjére hivatalos a gyereknép a Maros-partra (Kortárs Tér sátor), 17.30-tól Molnár Ede lép fel (Kortárs Tér sátor). 17 órától az Evilági együttes koncertezik a Maros-parton (színpad), 18.30-tól a Vecker lép fel (színpad), 20 órától Koszika & The HotShots szórakoztatja a résztvevőket (színpad). 22 órakor kezdődik a Forgatag egyik kiemelt mozzanata, Rúzsa Magdi koncertje (színpad). 31-én, vasárnap 15 órától a Flying Flux nyitja a koncertsorozatot a Maros-parton (Kortárs Tér sátor), 17 órától a Folker lép fel (színpad). 19 órától az Autostop MS koncertezik (színpad). 21 órakor kezdődik a Beatrice koncertje (színpad). A marosvásárhelyi Corax 23 órakor lép közönség elé (színpad). A Koncertforgatagot a szintén marosvásárhelyi BÜSZ 24 órakor kezdődő fellépése zárja (színpad).

 

Folklór

A Vásárhelyi Forgatag részeként augusztus 31-én, vasárnap délelőtt 11 órától első ízben szervezik meg az erdélyi legényes és verbunkversenyt a Kultúrpalotában. 16 órától a méhkeréki adatközlők, majd a dicső-szentmártoni Kökényes néptáncegyüttes lép fel, 17.45-kor kezdődik a verbunkverseny díjazása, majd 18 órától erdélyi táncházzenészek találkozójára kerül sor. Meghívottak: a Cinige zenekar, a Csereklye zenekar, Dezső Attila, Farduló – Gábor Ferenc és bandája, Harai László és bandája, Harmadik zenekar, a Kedves zenekar, a Maros Művészegyüttes zenekara, az Öves Együttes, Sinka András és zenekara, a Szapora Banda, a Tarisznyás Együttes, az Üver banda.

 

Kiállításforgatag

A proMissio Egyesület szervezésében Régi idők modern asszonya címmel nyílik meg a Bethlen Kata életét és munkásságát bemutató szabadtéri kiállítás augusztus 28-án, csütörtökön délelőtt 11 órától az Ama Deus kávézó teraszán (Forradalom utca 8. szám). Szintén csütörtökön 17 órától a Marx József Fotóklub szervezésében az első Vásárhelyi Forgatagon született fotókból nyílik kiállítás a Bernády Házban. 29-én, pénteken 17 órakor kerül sor a Vida Árpádnak, Marosvásárhely egyik legtehetségesebb képzőművé-szének emléket állító könyv bemutatójára. A kötet szerkesztője Nagy Miklós Kund, aki Szabó Zoltánnal és Cora Fodorral közösen mutatja be a kötetet a várban, a Maros Megyei Múzeum történeti és régészeti részlegének épületében. További tárlatok: Gyámolító gyógyír, kúráló pirula. Mozzanatok a gyógyszerészet történetéből (Maros Megyei Múzeum, történelmi és régészeti részleg, 11 – 17 óra között), Maros megyei falvak és vásárok világa (Néprajzi Múzeum, 11 – 16 óra között, vasárnap 14 óráig), Szecessziós Vásárhely (Kultúrpalota, első emeleti kiállítóterem, 11 – 16 óra között), Bernády György emlékszobája (Kultúrpalota, első emeleti kiállítóterem, 11 – 16 óra között, vasárnap 14 óráig), Modern Román Művészeti Galéria és Klasszikus Magyar Művészeti Galéria, Művészeti Múzeum (11–16 óra között, vasárnap 14 óráig). A Maros Megyei Múzeum valamennyi részlegének kiállításait augusztus 30-án, szombaton ingyen lehet látogatni. Nyitva tartás: 9–14 óra között. A múzeum várbeli kiállítótermei 16 óráig várják a látogatókat. A marosvásárhelyi Kultúrpalota a Vásárhelyi Forgatag alkalmából szombaton, augusztus 30-án hosszabbított programmal, 9 órától 18 óráig várja a látogatókat.

 

Marosvásárhelyiek II. világtalálkozója

Augusztus 30-án, szombaton délelőtt 10 órakor a Fülöp György életpályájáról szóló könyv bemutatójával indul a világtalálkozó programsorozata a Református Kollégium – Bolyai Farkas Elméleti Líceum dísztermében. 11 órától Marosvásárhelyiként itthon és a nagyvilágban címmel interaktív beszélgetés kezdődik a tanintézet udvarán. Műsorvezetők: B. Fülöp Erzsébet és Bányai Kelemen Barna. 11 órakor és 13.30-kor Bolyai-túra indul nem csak bolyaisoknak (iskola- és múzeumlátogatás, emlékhelyek megtekintése). A gálaműsor 17 órakor kezdődik a Kultúrpalota nagytermében. Fellépők: Napsugár néptáncegyüttes, Kilyén Ilka, Ritziu Ilka-Krisztina, Mészáros Zoltán, a Tiberius vonósnégyes tagjai, Spielmann Sebestyén Mihály, Ördög Miklós Levente, Szabadi Nóra, Sebestyén Aba, Nyágai István, a bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészoktatási Intézmény fúvószenekara – karnagy: Huzsvay György, Kovács Botond, Szász Szabolcs, Györffy András, az Öves együttes és Kásler Magda. Rendező: Sebestyén Aba színművész. Műsorvezetők: Nagy István és Fodor Piroska színművészek. 31-én, vasárnap reggel 8.45-kor ökumenikus imát tartanak a Vártemplomban, majd 10 órától a Keresztelő Szent János plébániatemplomban hálaadó szentmise, ugyanebben az időpontban a Vártemplomban, illetve a Régi Kórház utcai evangélikus templomban, 11 órától pedig a Bolyai téri unitárius templomban hálaadó istentisztelet kezdődik. A világtalálkozó zárómozzanata Grossmann Péter zongoraművész verses előadóestje, amelyre 17 órától várják a nagyérdeműt a Kultúrpalota kistermébe.

 

Családi és gyermekrendezvények a Maros-parton

Augusztus 28, 11 óra: Játékforgatag a Védemmel – kézműves-foglalkozások, ügyességi játékok, versenyek 2 éves kortól (Védem Egyesület), ugyanekkor nemezelés (Puskás Enikő), könyvjelző készítése filcből és szalagból (Csenteri Emese), 15 óra: Család – Biblia – Játék. Közösen kirakható óriáspuzzle, bibliai kvíz. Fagyira megy a játék! (ProMissio Egyesület). 16 óra: Kérdezz – felelek a Waldorf pedagógiáról (Mátéfi Enikő) szülőknek, érdeklődőknek, ugyanekkor kézműves- foglalkozások – karkötő készítése zsinórból (Jánosi Mária), papírcsíktechnika (Unitarcoop Alapítvány, Moldován Szeredai Noémi és Eszter), 16.30: mozgásos játékok (Szász Albert Sportlíceum), 17 óra: Gyermektáncház a szabadban, muzsikál az Üver zenekar, oktató Moldován Emese (Gézengúz játszóház). 29-én, pénteken délelőtt 11 órától a Károlyi Gáspár Alapítvány szervezésében Nyerj egy könyvet! címmel ügyességi próbákra kerül sor, 11 órakor az óvodakezdésről indul beszélgetés Kertész Katalin óvónővel és Fogarasi Gyöngyi pszichológussal, ugyanekkor a Gyulafehérvári Caritas Korai Nevelő- és Fejlesztő Központja megnyitja a Cseperedők udvarát. Pénteken folytatódnak a csütörtökön indított tevékenységek. 15 órától a Garabonciás Egyesület hagyományos kézműves-tevékenységekre és szabadtéri ügyességi játékokra várja a kicsiket, ugyanekkor a Caritas Családsegítő Szolgálat játékos pszichoedukációs foglalkozást tart Pöttömke pajtásai címmel. 16 órától „Anyós, após és más kedves rokonok...” – Mítoszok és családtörténetek között a jó családi kapcsolatok titkai felé címmel indul beszélgetés Molnár Judit Katalin klinikai pszichológussal és Becsky Borbála pszichológussal, családterapeutával. Szombaton délelőtt folytatódnak a korábbi napok programjai. 11 órakor az iskolakezdésről indul beszélgetés Kárp Ágnes tanítónővel és László Enikő pszichológussal, ugyanekkor kisgyermekeknek angol nyelvű foglalkozást tartanak, Hána László pedig az ütős hangszerekkel ismerteti meg az érdeklődőket. A Lurkó Kuckó Fejlesztő- és Játszóház logikai és ügyességi játékai 15 órakor kezdődnek, 16 órától játékos román, 17.30-tól angol nyelvtanulásra is lehetőség nyílik. A Caritas Családsegítő Szolgálat 15 órakor indítja a Családok vetélkedője családokért című versenyt, ugyanekkor a Fa–milia Centrum szervezésében dr. Kovács Réka pszichológus, családterapeuta Tévhitek a párkapcsolatban címmel indít beszélgetést. 16 órától az Ariel Színház művészei bemutatják a Vándor Miska című bábjátékot, 17 órától Benedek Botond Farkas színművész drámajátékokat szervez 8 – 16 éveseknek. 17 órakor az Evilági együttes koncertezik. 30-án, vasárnap 10 órakor gyermekaerobik és rajzverseny lesz, 11 órától Csepán Emőke Theodora gyermekgyógyász szakorvossal, Molnár Mónika tanítónővel, Szeghalmi Andrea úszóedzővel és Csíki Zsolt sporttanárral a testmozgás fontosságáról zajlik beszélgetés. A Védem Egyesület szervezésében a gokartpálya bejáratánál 12.30-kor kezdődik a gyermekjárgány-parádé. A Fa-milia Centrum szervezésében 15 órától a serdülő gyermekről, 16.30-tól a boldogabb, egészségesebb életről indul beszélgetés. Szintén 15 órakor a VintageVelo Neumarkt közösség tagjai régi bicikliken és korhű ruhákban érkeznek a gokartpályához, ahol a croquet sportág fortélyaiba avatják be az érdeklődőket. 16.45-kor a nagyszínpad előtt villámcsődület lesz az olvasás öröméért, a résztvevők vigyenek magukkal egy gyermekkönyvet. 18 órától a Folker együttes koncertezik.

Állandó családi és sportprogramok: kajakozás és kenuzás a Maroson, Székelyföldi Legendárium óriástársasjáték, mászófal, slackline, ládarakás, szabad játék óvodásoknak és kisiskolásoknak, kötetlen beszélgetések szülőknek (Nidus Waldorf Egyesület szülői közössége), arcfestés, baba-mama sarok pelenkázási és szoptatási lehetőséggel.

 

Családi programok

Augusztus 27-én, szerdán 18 órakor a Védem Egyesület szervezte kerekasztal-beszélgetésre kerül sor a Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben Nő. Anya. Művész. címmel. 28-án, csütörtökön délelőtt 10 órakor Női jogok – Emberi jogok? címmel interaktív workshopra kerül sor a CEMO Emberjogi Szervezet szervezésében (a workshopot Szigeti Enikő vezeti) a Kultúrpalota földszinti kiállítótermében.

 

Civil sarok (Maros-part)

Augusztus 28, csütörtök: MIFIKE – MMIKE (14.30 a Kontraszt kiállítás megnyitója), HIFA, Maros Megyei Siketek Szövetsége (Interaktív szigetek Másként), KOEN (16 óra: Interaktív játékok, puzzle, társasjáték, Ki mit tud? verseny és nyeremények, éneklés, illetve egyéb meglepetések), Solidaris Egyesület (10 és 18 órától telefonos szeretetszolgálat – az önkéntesség örömei és kihívásai, Mindennapi kenyerünk program ismertetése – az elmúlt öt év tapasztalatai, MIFIKE – MMIKE sátor), SAPIENTIA (10 óra: Gyümölcsfák oltása bemutató és workshop – Bandi Attila egyetemi tanársegéd), 12 óra: ingyenes mobilalkalmazás letöltése a Vásárhelyi Forgatag alatt szervezett sétákra és nem csak. Az applikáció ötletéről és használatáról a Lynx Solutions szakembere beszél. 14 óra: Tudod-e, hogy ki írta/énekelte? – interaktív vetélkedő. A Miújság.zip diáklap által szervezett Töredékek című fotópályázat legsikeresebb pályamunkái is megtekinthetők. Pénteken délelőtt 10 órától nyit a játéksátor, 17 órától a Kerecsensólyom Egyesület jurtaépítésére, illetve kézműves-tevékenységekre és íjászatra kerül sor. A Bonus Pastor Alapítvány déli 12 órától ingyenes függőségi tesztet és tanácsadást biztosít, a Marx József Fotóklub fotóversenyt és rögtönzött fotókiállítást szervez a helyszínen készült képekből. A civil sarokban továbbá a Sapientia, a Ne vágj ki minden fát csoport, a Solidaris Egyesület, a MIFIKE – MMIKE, a Hifa, a Maros Megyei Siketek Szövetsége, a Ritte Egyesület, a Rotaract Téka, az Ügyes Kezek Alapítvány, a KOEN, a Málnássy László Gombászegyesület, a Bolyai Diákszövetség kínál változatos tevékenységeket.

 

Rotaract Téka: Láthatatlan kávézó

A Rotaract Téka Club és a Marosszéki Közösségi Alapítvány idén először közösen szervezi meg az Invisible Café – Láthatatlan kávézó projektet, melynek fő célja, hogy a Forgatagra látogatók megtapasztalhassák, milyen érzés látássérültnek lenni. Napközben vetélkedőkkel várják a vásárhelyieket, akik többek között kipróbálhatják, hogy milyen bekötött szemmel tornyot építeni kockacukorból, felöltözni, illetve tárgyakat azonosítani, ételeket azonosítani ízek alapján. A megpróbáltatások után a kávézóban elfogyaszthatnak egy üdítőt vagy jéghideg sört teljes sötétségben.

 

Egészségsarok

Az Egészségsarokban felállított sátraknál orvosi és dietetikai tanácsadás, vérnyomás- és csontsűrűségmérés, elsősegély-nyújtási technikák demonstrációja, mozgásterápiai, illetve reflexológiai bemutatók várják a látogatókat. Az Egészségsarok támogatója a Gedeon Richter Románia. A sátraknál a tevékenységek péntektől vasárnapig, 11 – 17 óra között zajlanak.

 

Vásári Forgatag

A Vásári Forgatag ünnepélyes megnyitója augusztus 28-án, csütörtökön 13 órakor kezdődik a Maros-parton. A vásáron főként Maros megyei kistermelők, kézművesek, de más megyék jó minőségű terméket előállító kézművesei, termelői is bemutatkoznak.

 

Gasztronómiai különlegességek

28-án, csütörtökön 13 órakor kerül sor a Maros-parton Zalaegerszeg testvérváros bemutatójára, a térségre jellemző prósza és dödölle, 17 órakor pedig zalaegerszegi vadpörkölt kóstoltatására, a térség vadállományának ismertetésére. 29-én, pénteken és szombaton délelőtt 10 órától a Kertizöldség.ro felvágottjai és tejtermékei kóstolhatók meg, 14 órától Svájcban tanult sajtkészítő előadása következik, 15 órától termékfelismerő verseny indul, 16 órától Cukkinicsatni néven tematikus kóstoltatásra kerül sor. 30-án, szombaton déli 12-től Baja testvérváros gasztronómiai bemutatójára, bajai halászlé, 16 órától horvát módra készített mángoldos krumpli kóstoltatására kerül sor. 31-én, vasárnap 11 órakor családi gasztronómiai vetélkedő indul, 13 órakor strucc-csorbát, 16 órakor paradicsomos mángoldot kóstolhatnak a résztvevők. 

 

 

 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató