2024. july 4., Thursday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Új kultúrházak és modern tanintézmények Vámosgálfalva községben

Befektetés a jövő generációba

Az új év első napjaiban Vámosgálfalván tett látogatásunk alkalmával Balog Elemér polgármester az év végi számvetés pozitív eredményeiről számolhatott be. A község infrastruktúrájának a kiépítését követően a helyi oktatás színvonalának az emeléséhez szükséges XXI. századi körülmények megteremtésén dolgoznak, valamint a felújított művelődési otthonok közösségi élettel való megtöltésén. 


Balog Elemér polgármester


Mint hangsúlyozta, a koronavírus-járvány, az Ukrajnában dúló háború és az energiaválság okozta gazdasági nehézségeket áthidalva a 2022-es évet pozitív egyenleggel zárták. Ezt az eredményt a menedzsment és a jól felépített stratégia mellett a helyi tanáccsal való összhangnak tulajdonítja. 

Mint jelezte, a közösségi érdekek mentén kibontakozó viták nyomán általában sikerült közös nevezőre jutni, és az évek során ez sokat segített a község fejlesztésében. 

A tavaly 3.662.984 lejes befektetést sikerült megvalósítaniuk, ebből több mint 2,22 millió európai uniós támogatás, 1,43 millió lej helyi költségvetésből és kormánytámogatásokból származott. 

A gyerekekbe történő hosszú távú közösségi, társadalmi befektetés a legjobban megtérülő beruházás, mivel ez az emberiség jövőjét is biztosítja. 

A ma felnőttgenerációjától függ, hogy a gyerekek milyen világot örökölnek, mit hagyunk rájuk, és a maga során a világ is a ma gyerekeit kapja örökül – hangzott el beszélgetésünk során.


Modern közösségi házak a községben

Az építőanyagok árának ugrásszerű emelése mellett az előre nem látott kiadásokat is sikerült áthidalni, és tavaly két új, korszerűen felszerelt kultúrotthont adhattak át, egyiket Vámosgálfalván, a másikat Szőkefalván. 


A vámosgálfalvi kultúrházban 


A két kultúrotthon 2.309.000 lejes pályázatból valósult meg, az önrész 1.338.000 lej volt, ebből vásárolták a berendezéseket. A szőkefalvi kultúrotthont az alapoktól kellett újjáépíteni, mivel a felújítás alatt olyan műszaki hiányosságokra derült fény, amelyek a bontást és újjáépítést tették szükségessé, ez pedig többletkiadással járt. 

Szőkefalvának azonban most egy otthonos, hozzávetőleg száz személy számára megfelelő felszereltségű vadonatúj művelődési háza van, ahol már tartottak is közösségi eseményeket. A vámosgálfalvi kultúrotthont irigylésre méltó hozzáértéssel korszerűsítették, a nagyvárosok lakói is megcsodálhatják. 

A négyszáz személyt befogadó művelődési házban a téli évszakhoz képest kellemesen meleg hőmérsékletben Szentgyörgyi István (képünkön) fogadott, aki a kultúrházak működtetéséért, a karbantartási munkálatokért felel. Miközben a konyhai bútorzatot vettük szemügyre, megállapítottuk, hogy bármelyik modern lakás berendezési és használati tárgyaiként megállnák a helyüket. A tetőtéri részben levő társalgó és barátságos vendégszobák berendezése is otthonosan kialakított panzióra emlékeztet, ahol zuhanyzóval ellátott mellékhelyiségek is vannak.


A szőkefalvi kultúrotthon


Ultramodern vidéki iskola készül

A községvezető régi álma valósul meg azáltal, hogy a vámosgálfalvi óvodások és iskolások olyan lehetőségekhez juthatnak, mint a városon élő gyerekek. A Fogarasi Sámuel Általános Iskola teljes körű felújítását és az épület kibővítését is elkezdték, a tetőzetet a tél beállta előtt kicserélték. 

A 2023-as évi prioritás az iskolaépület felújításának a befejezése lesz az idei őszi iskolakezdésig. Amint átadják a gálfalvit, hozzáfoghatnak a szőkefalvi iskola felújításához, mivel a közel 1,20 millió lejes pályázatot is kedvezően bírálták el. 


Megújul a vámosgálfalvi iskola


Az informatikaterem, nyelv-, fizika-, kémialaboratórium mellett minden osztályban okostábla és mosdókagyló is lesz – mondta a község elöljárója. A kazánház mellé iskolai orvosi rendelőt alakítanak ki a 270 iskolás egészségügyi ellátása érdekében. A hőemelkedéssel érkező diákok kiszűrése érdekében a bejáratokhoz termoszkennert szereltetnek, ezáltal a tömeges megbetegedések is kivédhetők lesznek. Az uniós finanszírozású POR program keretében 7.396.939 lejt sikerült lehívni, ebből az iskolaépület felújítása mellett egy új épületszárnyat is építettek, ahol négy osztályteremmel, laboratóriumokkal bővül az épület. 

Az iskolával szemben, az óvoda melletti ingatlant sikerült 196.840 lejért megvásárolni, majd gyors ütemben kifestették, és fűtéshálózatot, mosdókat alakítottak ki annak érdekében, hogy az iskolafelújítás alatt négy osztálynak ott biztosítsanak tanulási lehetőséget; a diákok egy része a sportteremben tanul, a 0–IV. osztályosok Szőkefalvára járnak. A megvásárolt központi épületben községi orvosi rendelőket alakítanak majd ki, a központi elhelyezkedése mellett az ingatlan másik előnye, hogy parkolóhelyek kialakításához megfelelő telekkel rendelkezik.




Felújítják a szőkefalvi udvarházat

Szőkefalván a főút melletti Rhédey-udvarháznak közösségi és szociális rendeltetést szánnak azt követően, hogy a cserélődő tulajdonosok által évtizedekig elhanyagolt ingatlant az önkormányzatnak sikerült megvásárolnia – mondta a polgármester. 

A szőkefalvi „kastély” felújítására az országos helyreállítási tervből finanszírozott program keretében nyújtottak be pályázatot több mint 63 millió lejre. A tanulmányok elkészültek, a műemlék épületet multifunkcionális kulturális központtá alakítanák, a következő lépés pedig az udvaron egy idősek szociális otthonának a felépítése lenne.

Az Anghel Saligny közművesítési és úthálózat-korszerűsítési program révén lehetőség nyílt pályázni a Küküllőpócsfalvát Erdőaljával összekötő 7 kilométeres községi földútnak a leaszfaltozására. A 10 millió lejes beruházáshoz remélhetőleg ősszel hozzáfoghatnak. Amint a polgármester hangsúlyozta, egyik-másik pályázat kivitelezésének a megkezdését hozzávetőleg három évig húzódó bürokratikus ügyintézések előzik meg. 

Vámosgálfalván ugyancsak a Saligny program keretében a Bede-patak két hídját építenék újra. 

Pócsfalván a szennyvízhálózat kialakítását tervezik, Gálfalván hat intelligens buszmegállót alakítanának ki a PNRR programból történő finanszírozással. A wifi-csatlakozásra, telefontöltésre lehetőséget nyújtó felszerelés értéke több mint 761 ezer lejbe kerül.




A csatornarendszer nem szemétdomb!

A szennyvízhálózatot városon és falun egyaránt sokan nem rendeltetésszerűen használják. Karácsony és szilveszter előtt és után Marosvásárhelyen is több ízben láthattunk a lakótelepek között szippantós autót és duguláselhárításon ügyködő csapatokat. Január 4-i látogatásunk alkalmával, míg egyesek még a szilveszteri mulatozás fáradalmait pihenték, a vámosgálfalvi önkormányzat hibaelhárító csapata hosszú órákon át a szennyvízhálózat vezetékrendszerének duguláselhárításán dolgozott. 



Szász János alpolgármester irányításával keresték a csatornadugulás helyszínét, mígnem sikerült megtalálni azt a szakaszt, ahová felelőtlen egyének textíliától kezdve a nedves törlőkendőkig el nem bomló anyagokat juttatnak a szennyvízvezetékbe, és egyre gyakrabban okoznak kellemetlenséget a szennyvízhálózat működtetésében. Sajnos egyesek azt gondolják, ha domboldalon laknak, a csatornadugulás nem érintheti őket, ezért szemétdombként felelőtlenül használják a civilizáció irányába terelő, komoly anyagi befektetéssel megvalósított csatornahálózatot. Városon is elég sok a csatornarendszer eldugulását okozó felelőtlen egyén, aki az emeleti lakásában nem érzi az eldugulás okozta veszélyhelyzetet.

A helyi ingatlanadókat Vámosgálfalva községben az infláció mértékével, csupán öt százalékkal emelték, a szemétszállítás havi díja személyenként 6,60 lejről 7,40 lejre emelkedett. 2022-ben községszinten 60 személy hunyt el, 31 újszülöttet jegyeztek be, és 20 házasulandó pár mondta ki a boldogító igent – tájékoztattak az önkormányzat titkárságán.


Vidéken nélkülözhetetlen a postahivatal

A postai szolgáltatás nehézségeiről, a Román Posta vezetősége által elrendelt személyzeti leépítések nyomán országos viszonylatban tapasztalt létszámhiányról, türelmetlen és ingerült személyzetről, sikkasztásokról, de az alacsony bérekről is egyre többet hallani. Ennek ellenére vitathatatlan, hogy vidéken is nagy szükség van a postahivatalokra – hangsúlyozta Balog Elemér, Vámosgálfalva község polgármestere. 


Szentgyörgyi Anna
Fotók: Nagy Tibor


Egyes településeken leromlott állapotok uralkodnak a postahivatalokban, úgy tűnik, hogy egyeseknek nem szívügyük az ingatlanok karbantartása, felszerelése, korszerűsítése, az alkalmazottak ösztönzése sem. A vámosgálfalvi postai szolgáltatás minősége azonban nem közömbös a község önkormányzata számára, ezért a lehetőségekhez mérten támogatják a maroknyi alkalmazott igyekezetét, hogy az ügyfelek a postára belépve megfelelő körülményeket találjanak ott is, és elégedetten távozhassanak. 

A vámosgálfalvi postahivatal ügyintézője, Szentgyörgyi Anna kérdésünkre elmondta, hogy az egykor hat alkalmazottat foglalkoztató hivatalban jelenleg mindössze hárman dolgoznak. A két kihordó – Hidi Ilona és Keszeg Teréz – naponta összesen 35 kilométert gyalogol, hogy Küküllőpócsfalva, Szőkefalva, Gálfalva, Erdőalja és a közigazgatásilag Mikefalva községhez tartozó, de a vámosgálfalvi postahivatalhoz csatolt Abosfalva lakosságának kézbesíthesse a nyugdíjakat, állami gyermeksegélyeket, számlákat, szociális járulékokat, valamint az előfizetők számára a napilapokat, köztük a 43 darab Népújságot. 

A postai szolgáltatást egyre többen veszik igénybe azok közül is, akiknek nyugdíjjáruléka eddig bankkártyára érkezett. Az ok a többi között abban keresendő, hogy a bank később, 13-án utalja a nyugdíjakat, míg a postások elsejétől 15-ig kihordják, így korábban hozzájuthatnak a pénzükhöz. 

A postahivatalban számlákat, illetékeket is lehet fizetni, valamint a Western Union hálózat révén külföldről átutalt pénzküldeményt lehet felvenni. Az idősek vagy kisgyerekesek számára előny a csomagküldési szolgáltatás kibővítése. A postán küldött max. 15 kilogrammos csomag esetében lehetőség van házhoz szállítást igényelni, annak a díja hat lej, a csomag súlyától függetlenül – beszélgettünk a postai szolgáltatásokról két ügyfél kiszolgálása között. 


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató