2021. június 19., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Harmónia összeállításunk külső munkatársának festmény- és textilművészeti kiállítása nyílt meg a régi Divatház épületében található Casoni-galériában.

Casoni Ibolya elmondása szerint újabb alkotásait üdülései során szerzett élményei ihlették, ezért kapta a tárlat a Vakációs emlékek címet. A kiállított képek egy része új, mások régebbiek, viszont valamennyi hasonló élmények hatására született, legyenek azok városképek, a természetet, a szürreális világot ábrázoló munkák. Mivel legutóbbi budapesti tartózkodása nagy hatással volt rá, újabb terve, hogy egy sorozatot készít a csodás fővárosban látottakról. Az első elkészült kép a Parlamentet ábrázolja.


Divattervezői elképzeléseit tükrözik a kiállított ruhakreációk, amelyeket ezúttal sálakból rakott össze. 

Rendhagyó anyagokból készített miniatűr csészécskéket, ruhacsipeszeket fűzött spárgára, apró, színes flitterekkel teli tégelyeket kötözött gyöngyfűzéshez használt zsinórra, biztosítótűkből alkotott láncot, ezekből lettek a kiegészítők, nyakékek. A ruhák címe: A nyár emléke, Édes álom, Én, a bohóc, Indián lány, Konyharuha, Japán lány, Zsuzsi a piacon. 

A kiállítást Angela Macarie tanárnő, a megyei könyvtár művészeti részlegének könyvtárosa nyitotta meg. A mesebeli világ csodájához hasonlította a festményeket, melyeken keresztül a művész az emberekkel, a környező világgal próbál kommunikálni, miközben erőteljesen éli meg az alkotás örömét.

Minden kép érdekes mesét mond, beindítja a fantáziánkat. A pop artra emlékeztető portrékon a szemeket és a szájat realista módon dolgozza ki, de a legszembetűnőbb az arcvonások tökéletes visszaadása, miközben a kép feltárja a személy jellemét és lelkiállapotát is. A művész egész munkásságát a színek és formák harmóniája jellemzi. Vasile Mureşan festőművész és muzeológus is méltatta Casoni Ibolya munkáit, egyedi stílusát, fantáziadús világát, újszerű és érdekes színkombinációit értékelte.