2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A szakemberek és a rendezvényen jelen levő környezetvédő Garfield egy nyílt lecke keretében ismertették a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudnivalókat a bukaresti kisiskolásokkal.


Az erdők nemzetközi éve valamint a környezetvédelem világnapja jó alkalom arra, hogy még egyszer felhívjuk embertársaink figyelmét a környezet- és erdővédelem fontosságára – nyilatkozta Borbély László június 6-án a környezetvédelem világnapja alkalmából szervezett ünnepi rendezvényen.

A Környezetvédelmi Ügynökség által a bukaresti Geológiai Múzeumban szervezett eseményen a minisztérium, Környezetvédelmi Ügynökség, a Környezetvédelmi Őrség, az Országos Erdőgazdálkodási Hivatal, az Országos Vízügyi Hatóság vezetősége és szakemberei vettek részt. A szakemberek és a rendezvényen jelen levő környezetvédő Garfield egy nyílt lecke keretében ismertették a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos tudnivalókat a bukaresti kisiskolásokkal.

Borbély László véleménye szerint az a tény, hogy 2011-et az Egyesült Nemzetek Szövetsége az erdők nemzetközi évének nyilvánította és a környezetvédelmi világnap mottója is erdőkkel kapcsolatos „Erdők: környezet a ti szolgálatotokban.” azt mutatja, hogy a döntéshozók világszinten felismerték az erdővédelem elsődleges fontosságát.

Beszédében a környezetvédelmi miniszter kitért az illegális erdőirtás mértékének csökkentése érdekében hozott intézkedésekre: az illegális erdőirtások, falopások mértékének csökkentése érdekében tavaly megnöveltük a bírságokat, kibővítettük a bírságolható cselekedetek területét és az ellenőrző, büntető szervek körébe bevontuk a csendőrséget, a határőrséget, valamint a vészhelyzeti felügyelőséget.

Hamarosan a parlament asztalára kerül egy olyan tervezet, amely bűncselekménynek minősíti majd azt is, ha valaki öt köbméternél kevesebb fát vág ki vagy szállít törvénytelenül – jelentette be a miniszter. Remélhetőleg ez a szigorítás nagymértékben fogja csökkenteni az illegális erdőkivágások mértékét – hangsúlyozta Borbély.

Az erdős felületek növelése érdekében hozott intézkedések közül Borbély László a Környezetvédelmi Alapból és a minisztérium költségvetéséből újraerdősítésre adott támogatások fontosságát emelte ki: 2010-ben 185 millió lejt adtunk újraerdősítéssel kapcsolatos beruházásokra, idén pedig 400 millió lejt különítettünk el újraerdősítésre.

A környezetvédelem világnapja alkalmából a környezetvédelmi és erdészeti miniszter két magnóliapalántát ültetett el a múzeum kertjében.