2020. június 5., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A koronavírus-járvány miatt nem tudják megrendezni a június 14-re kiírt Forma–1-es Kanadai Nagydíjat, jelentették be tegnap a verseny montreali házigazdái. Ezzel a 22 futamosra tervezett idény kilencedik viadalát halasztották el vagy törölték a versenynaptárból.

A Forma–1 71. idénye március közepén rajtolt volna Ausztráliában, de röviddel az első szabadedzés előtt törölték a teljes versenyhétvégét Melbourne-ben. Ezután sorrendben a bahreini, a vietnámi, a kínai, a holland, a spanyol, a monacói és az azeri viadalt törölték. 

Jelen állás szerint leghamarabb a június végére tervezett Francia Nagydíjjal kezdődhet a szezon – de akkor is zárt kapuk mögött. A Forma–1 irányítói ugyanis vizsgálják annak a lehetőségét, hogy nézők nélkül rendezzék meg az idei futamokat. A Nemzetközi Automobil-szövetség (FIA) elnöke már egyeztetett erről a jogtulajdonosokkal és a csapatokkal. Jean Todt elmondta, komolyan felmerült ez a terv. Szerinte a koronavírus-járvány miatt júliusban Silverstone-ban lehet a Forma–1-es idény 2020-as nyitánya.


A Ferrari szerint 2021 elején is lehet a szezonzárás

A Ferrari csapatvezetője szerint a Forma–1-es csapatok nyitottak arra, hogy a megváltozott körülmények miatt kétnapos versenyhétvégéket rendezzenek, és a szezont csak 2021 elején fejezzék be. Mattia Binotto elmondta, a versenynaptár átalakításával kapcsolatban a csapatok teljes szabadságot adtak a Nemzetközi Automobil-szövetségnek és a jogtulajdonos amerikai Liberty Mediának.

„Ez azt jelenti, hogy több változásra számíthatunk. Például a versenyhétvégék lerövidítésével csak szombaton reggel rendeznének szabadedzéseket, ami a közeli helyszínek esetén megkönnyíti a logisztikát a csapatok számára a költözéshez. Ezen túlmenően a csapatok nyitottak arra a gondolatra, hogy a szezon 2021 első hónapjaiban érjen véget. Ezzel megadnánk a teljes idény megrendezésének lehetőségét, mivel a következő csak márciusban kezdődik” – mondta.