2021. május 12., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Törölte a Román Kosárlabda-szövetség igazgatótanácsa az országos ligába feljutásért kiírt osztályozót, amelyet az élvonal utolsó két helyezettje és az 1. liga első két helyén végzett csapat vívott volna egy négyes tornán. A szövetség honlapján közzétett információk szerint, tekintettel a járvány miatti megnövekedett kiadásokra, törlik a az alsóházi rájátszást az országos ligában, mint ahogy az 5-8. helyekért sem rendezik meg a helyosztókat. Továbbá két győzelemig tartó sorozatban, a rájátszásban a jobban helyezett csapat otthonában két meccset rendeznek, és harmadik találkozót csak szükség esetén játszanak a gyengébben helyezettnél.

Az osztályozó törlése szélesre tárja a feljutás kapuját a Marosvásárhelyi CSU Medicina csapata előtt, amely az eddig látottak alapján bőven esélyes az első két hely egyikének megszerzésére az 1. liga májusi döntő tornáján. Tulajdonképpen három csapat pályázik eséllyel ezekre a helyekre: a marosvásárhelyiek mellett a CSM Ploiești és a Bukaresti Știința. A nagy akadálynak az osztályozó ígérkezett, ezt azonban most törölték.

Az 1. liga alapszakaszának utolsó mérkőzéseit egyébként a hét végén rendezik, a marosvásárhelyi csapat a két ploiești-i együttessel játszik a Ploiești metropoliszövezetében található Blejoi sportcsarnokában.

Az országos ligában az alapszakasz utolsó előtti buboréktornáit rendezték meg, ezeken Voluntari és Konstanca nem volt érdekelt. Ugyanakkor Csíkszereda és Foksány lezárták a szereplésüket az alapszakaszban, egyben a bajnokságban is, hisz nem jutnak be a rájátszásba, az alsóházban pedig nem folytatják. Kolozsvár újabb vereséget szenvedett, alapszakasz-győzelme azonban már matematikailag sem forog veszélyben, míg Nagyvárad kétszer is nehezen tudott nyerni az Európa-kupa-bronzérem után. Az utolsó buboréktornákat május 6-7-én rendezik, ezután még három elmaradt mérkőzés következik, mielőtt a rájátszás megkezdődne.


A szövetség döntése szélesre tárja a feljutás kapuját a Marosvásárhelyi CSU Medicina csapata előtt               Fotó: Viography, a klub közösségi oldalárólEredményjelző

Eredmények, kosárlabda Nemzeti Liga, 15. buboréktorna:

* Kolozsvár: FC Argeș Pitești – Bukaresti Steaua 103:75, Kolozsvári U-BT – Nagyszebeni CSU 94:84, Steaua – Nagyszeben 79:107, Kolozsvár – Pitești 74:83.

* Galac: Zsilvásárhelyi CSM – Csíkszeredai VSKC 64:71, Galaci CSM – CSM Foksány 76:69, Csíkszereda – Galac 63:88, Zsilvásárhely – Foksány 90:81.

* Bukarest (Dinamo): Temesvári SCM – SCM U Craiova 70:78, Nagyváradi CSM – Bukaresti Dinamo 83:78, Craiova – Nagyvárad 60-65, Dinamo – Temesvár 75:78.