2020. június 5., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Bajnoki mérkőzések nélkül marad a 2020-as év a romániai amerikai futballban. A bajnokságot március közepén kellett volna megkezdeni, a marosvásárhelyi Maros Szörnyek amerikai edzőt is szerződtetett, abban a reményben, hogy az idén sokkal jobb eredményeket érhet el, mint az előző bajnokságokban. Az új szakember munkájának azonban nem volt lehetősége beérni. Először csak az első forduló elhalasztásáról döntöttek, később viszont, a járvány terjedésének következtében, az egész idényt törölték a nem hivatalos szervezők. (Romániában még nincs elismert sportági szövetsége az amerikai futballnak.) Alighanem ez az egyetlen sportág, amelyben az idén egyetlen bajnoki mérkőzést sem rendeznek, mert már most kijelentették, hogy 2021-ben játszhatnak ismét a bajnoki címért a csapatok. A közleményben azonban arra biztatják a klubokat, hogy a nyár végétől  minél több barátságos mérkőzést és tornát szervezzenek a sportág népszerűsítése és a csapatok tagjai lelkesedésének életben tartása céljából.

Szünetel az idény egy másik hivatalos sportági szövetséggel nem rendelkező szakágban, a floorballban is. Ebben a bajnokságban már három fordulót lejátszottak, márciusban és áprilisban lett volna két következő forduló Sepsiszentgyörgyön és Székelyudvarhelyen, majd a döntő torna Csíkszeredában. Ezeket egyelőre ismeretlen időpontra napolták el. Mivel ezt a sportágat semmilyen határidő nem szorítja, az is elképzelhető, hogy csak ősszel pótolják az elmaradt tornákat. 

Fotó: Nagy Tibor

Tom Brady aláírt a Tampa Bay Buccaneers csapatához

Hivatalosan is a Tampa Bay Buccaneers játékosa lett a profi amerikaifutball-liga (NFL) hatszoros Super Bowl-győztes irányítója, Tom Brady. A 42 éves sztár – aki a százéves liga történetében egyedüliként hatszoros bajnok – sajtóhírek szerint két évre, szezononként 30 millió dollárért állapodott meg a floridai gárdával. Bradyt 2000-ben az amatőr játékosbörze (draft) 199. helyén szerezte meg a New England Patriots, az ő irányításával az együttes szinte egyeduralkodóvá vált az NFL-ben: 2001 óta kilencszer jutott Super Bowlba, amelyet hatszor meg is nyert. A legendás irányító a Patriots csapatával az alapszakaszban 219 győzelem mellett 64 vereséget szenvedett, a rájátszásban 30-11 a mérlege. Az All Star-gálának számító Pro Bowlra 14-szer választották be, az alapszakaszban háromszor, a Super Bowlban négyszer volt ő a legértékesebb játékos, és az NFL első évszázada legjobb csapatának is tagja.