2020. január 17., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Drón- és repülőmodell-fesztivál

Második alkalommal szervezte meg a Marosvásárhelyi Kulturális és Tudományegyetem a hét végén a távirányított drón és repülőmodell fesztivált a régi repülőtéren. A rendezvényre 40 résztvevő jelentkezett mintegy 100 drónnal és repülőmodellel. A két nap alatt bemutatórepülést tartottak és a közönség is kipróbálhatta a repülő tárgyak irányítását. 

Olyan volt a hangulat a reptéren, mint amikor igazi repülőkkel tartanak bemutatót. Szerencsés egybeesés, hogy 20-án, szombaton a romániai repülőnapot ünnepelték, s így kicsiben, de Marosvásárhely is csatlakozhatott az országos rendezvényekhez. Bár nem ez volt a szándék. A Kulturális és Tudomány- egyetem tavaly szervezte első rendezvényét, és az érdeklődésre való tekintettel döntöttek úgy, hogy az idén is lesz drón- és repüllőmodell-fesztivál. 

Elöl Csegzi Sándor, hátul kommentál Fridrik Lucian
 Fotó: Vajda György


Dr. Csegzi Sándor intézményvezető a helyszínen elmondta, nem titkolt szándékuk reklámozni az egyetemet. Lehetőséget teremtenek arra, hogy az érdeklődők – hatéves kortól felfelé – megismerkedjenek ezzel a technológiával, ugyanis Fridrik Lucian szakirányító drónépítéssel is foglalkozik, így a segítségével be lehet tekinteni e korszerű technológia kulisszatitkaiba. Ő volt az, aki szakkommentátorként igyekezett minden érdekes tudnivalót megosztani a repülő alkalmatosságokról a fesztiválra kilátogatókkal. 

– Hiánypótló tevékenységet folytatunk, hiszen az iskolákban nem ismerkedhetnek meg a gyerekek – és a szülő sem – a csúcstechnikával, s ha lenne is igény rá, nincs ahol kipróbálni, egyetemünk erre ad lehetőséget. A fesztiválra olyanok jöttek el, akik hobbiszinten űzik ezt a foglalkozást, azonban komoly anyagi és szellemi befektetést igényel, hiszen a drónok ma már a jövő technológiája, így aki elmélyül ezek felépítésében, és megtanulja a szakszerű irányításukat, olyan munkát jelenthet számára a jövőben, amely állandóan megújul és az alkalmazásnak is nagy jövője van – mondta többek között Csegzi Sándor. 

 Fotó: Vajda György


A rendezvény másik célja az volt, hogy népszerűsítse, ismertesse a drónok és a repüllő modellek használatát szabályozó törvényt. Az Európai Unió elfogadott egy erre vonatkozó jogszabályt, amelyet minden tagországban alkalmazni kellene. Jelenleg az igen szigorú légi közlekedési szabályok érvényesek rá. Azért, hogy szélesebb körben elterjedjen a drónhasználat, az új uniós törvény némiképpen enyhít ezen, de tudni kell, hogy a kihágásokat börtönbüntetéssel sújthatják. A kulcskérdés az, hogy hol és milyen körülmények között lehet röptetni a drónokat. Például biztonsági okok miatt lakott területen és tömeg felett nem szabad, ennek ellenére mégis ilyen helyen használják a legtöbben (sz.m: esküvők, fesztiválok filmezésekor, fotózásakor). És arról sem szabad megfeledkezni, hogy a békés célok mellett akár terrorcselekményekre, csempészésre és más illegális tevékenységekre is használhatók, ugyanakkor az etikai vetület sem elhanyagolható. Az 1,5 kg fölötti drónt be kell jegyeztetni a légügyi hatóságnál. Az ügyintézésben és az első röptetésekben is segít a kulturális tudományegyetem – mondta az intézményvezető. 

 Fotó: Vajda György


A jövő technológiája

Örömmel tapasztaltuk a helyszínen, hogy a felnőttek mellett igen sok gyerek is eljött. Többen vásároltak kisebb repülőket és drónt is, amit kipróbálhattak. Vannak, akik a jövő technológiájába, a drónvásárlásba fektetnek be. Az APIA drons reklámcég a Regionális Operatív Programon keresztül az innovatív technológia bevezetése céljából 75.000 eurós támogatást nyert, amivel egy nagy teljesítményű ipari és két más, műszaki paramétereket teljesítő drónt, számítógépet, a felvételeket kezelő számítógépes programokat vásárolhatott. Bíró Csaba cégvezető elmondta, a reklámtevékenységet szerette volna bővíteni a pályázat segítségével, azonban jóval több lehetőség nyílik a drónok bevetésével. Egyre gyakrabban használják őket a mezőgazdaságban, ahol növényegészségtani felméréseket végezhetnek, pontszerű permetezésre használhatják, nem beszélve a kataszterezésről, ugyanakkor az erdőfelületek feltérképezésére vagy – a hőkamerák segítségével – a vadállomány felmérésében hasznosíthatják. De készíthetők felvételek magas építményekről, amelyek segíthetik az építő, karbantartó vagy javítást végző szakembereket a hibák felleltározásában stb., és ez csak egy kis hányada annak, hogy mi mindenre használhatók a drónok. Az egyik például óránkénti 100 km-es sebességgel haladhat, autóversenyek követhetők vele, de akár a rendőrség is használhatja közúti ellenőrzésre és sok másra. Nem beszélve a hadászati célokról. 

Egy másik terület, ahol sikerrel használhatják a drónokat: a mentés. A Maros Megyei Speciális Barlangi- és Hegyimentő Szolgálatnak van ilyen eszköze, szerencsére eddig nem került sor éles bevetésre, de szállíthatnak vele szívstop esetén élesztőfelszerelést (defibrillátor), elsősegélynyújtó ládikát, vagy az erdőben, megközelíthetetlen helyeken eltűnt turisták keresésére is használható. 

Mint ismeretes, Marosvásárhelyen több évtizedes hagyománya van a modellezésnek, hiszen évtizedekig az egykori pionírház repülő- és hajómodellkörében lehetett gyakorolni az ehhez szükséges készségeket. Jó, hogy ez a hagyomány újjáéledt, és figyelembe véve a modern technológiai irányzatokat, a Kulturális és Tudományegyetem felvállalta a folytatását, továbbgondolását, abban a reményben, hogy egy valódi központtá növi ki magát, és olyan szakembereket képez, akik a mindennapi életben is használhatják ezeket a szerkezeteket. Reméljük, a következő fesztiválon még többen lesznek kíváncsiak a műszaki újdonságokra. 

 Fotó: Vajda György