2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Talán sokan nem tudják, hogy a softshell egy különleges, szél- és nedvességálló anyag, és azt sem, hogy a skót kockás anyag neve tartán, a taft a selyem típusú szövetek gyűjtőneve, a Thinsulate egy modern hőszigetelő anyag. Hát azt, hogy a több mint 300 éves, ritmikusan ismétlődő részletekben gazdag jeleneteket ábrázoló toile de Jouy-t Marie Antoinette hozta divatba? 

A sifon (francia, chiffon= rongy) nagyon finom, áttetsző selyem- vagy szintetikus szálból, kreppelt fonalból, vászonkötéssel szőtt kelme, mely finoman strukturált felületet eredményez. Jellemzője az egyenetlen felszín és a szemcsés fogás. Estélyi ruhákhoz és sálakhoz, ruháknak és blúzoknak is felhasználják.


Selyemből vagy műszálból (pl. nejlonból vagy viszkózból) készül. A felhasznált szálnak megfelelően mossuk, a használati utasítást betartva, csavarni nem szabad, legfeljebb langyosan vasaljuk, mielőtt az anyag teljesen megszáradna. Közben nagyon óvatosan és lassan minden irányba nyújtsuk meg és igazítsuk formájára.

A softshell speciális, lélegző, gyorsan száradó, többrétegű, szél-, eső- és hóálló, valamint hőszigetelő anyag. Ez a ruházat hidegebb, száraz és viszonylag stabil időjárás közepette is egész napos tevékenységekre alkalmas, nagyon praktikus, szabadtéri tevékenységekhez. Egyszínű, mintás és elasztikus változata is van.

A steppelt anyagok a felső, alsó anyagok, valamint a középső rétegben található közbélés összekapcsolásával keletkeznek. Leggyakrabban meleg kabátok, mellények, pulóverek varrására használják.

A taft a selyem típusú szövetek gyűjtőneve. Sűrű és fényes vászonkötésű anyagot takar, melyet hernyóselyemből, viszkóz- vagy poliészter fonalból készítenek. A selyemtaftoknak alapvetően két típusát különböztetjük meg: a puhább taftokat bélésnek, míg a fonalfestetteket függönyökhöz használják, ugyanis azok sokkal feszesebbek, jobb a tartásuk.


Létezik sima és gyűrött változata is. Nehéz, sűrű szövésű anyag, ahol hullámosodik vagy gyűrődik, ott fénylik. Nagyon szépen játszanak rajta a színek.

Alkalmi ruhák kedvelt alapanyaga.

Tartan – más néven skót kockás. Katonai szakaszoknak és tehetősebb klánoknak megvan a saját hagyományos kockamintájuk. Most körülbelül 500-at tartanak nyilván. De a hagyományos minták mellett léteznek fantáziavariánsok is.


A Thinsulate egy modern hőszigetelő anyag, a 3M cég gyártmánya. A Thinsulate magas szintű szigetelő tulajdonságokkal rendelkezik, így kétszer olyan hatékony, mint más gyártók szigetelőbevonatai. 

Mindez egy különleges mikroszálnak köszönhető, ami tökéletes hőszigetelő tulajdonságokkal bíró mikroszkopikus levegőbuborékokat formál, melyek nincsenek nyomásnak kitéve a használat során. 

A Thinsulate® használata ideális magas nedvességtartalom esetén is. Megfelelő hidrofób tulajdonságokkal rendelkezik – szemben más hasonló anyagokkal – a Thinsulate a nedvességtartalom mindössze 1%-át nyeli el anélkül, hogy hővédő jellegét elveszítené.

A toile (pontosabban: toile de Jouy, ejtsd: „toál”, jelentése: textil, kendő, ruha) legalább 300 éves, és olyan textilt vagy tapétát jelöl, amelyre aprólékosan kidolgozott, részletekben gazdag jelenetek kerülnek rézkarcok formájában, szabályos, ritmikus ismétlődésben (a minta általában valamilyen pásztorjelenet: árnyas fák lombja alatt furulyázó juhász, pásztorlány gyermekkel, és így tovább).


A toile-t Marie Antoinette hozta divatba, az ő kora óta örvend világszerte népszerűségnek. Ez a kicsit arisztokratikus minta az utóbbi években sokadik virágzását éli, a klasszikus és kortárs formában egyaránt. A pásztorjeleneteket ábrázoló minták egy színben, pamutvászon anyagra nyomva, rézkarc technikával készülnek. Függönyök, takarók, párnák, ágyneműk elkészítéséhez használják. 

A tüll finom hálószövet. Nagyon sokféleképpen lehet a tüllanyagokat felhasználni. Alkalmazzák esküvői ruhák és dekorációk, estélyi ruhák, jelmezek, kalapok, fehérneműk, virágkompozíciók, táncruhák, ajándékok, dekorációk, kézműves termékek készítéséhez is.


Mint ruhaalapanyagot alsószoknya, színházi kosztümök vagy a divatos tüll „tütü” szoknyához szintén használják. Létezik elasztikus és csillámos változata is.

A tüll már több mint három évszázada jelen van. Először 1840-ben Viktória királynő menyasszonyi ruhájához használták fel ezt a sokoldalú textíliát.

A tüll anyaga manapság 100 százalékban poliészter. Több változata létezik: sima (a keményebb) tüll, a kissé elasztikus puhább tüll (más néven fátyoltüll), és a legújabb a csillámos tüll. A csillámos tüllből is van olyan fajta, ami jobban hullajtja a csillámokat, de ez egy idő után megáll, és van olyan is, ami egyáltalán nem hullajtja. 

Az összes verzió lyukacsos, a vizet nem szívja.