2020. július 4., szombat

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Az életben többször előfordulnak olyan kellemetlen egészségi állapotok, melyek kilendítenek a megszokott életvitelünkből, megzavarják a komfortunkat. Ilyen zavaró szükségállapotok a hasmenés vagy a székrekedés, melyeknek eltérő a kiváltó oka és a súlyossági foka, ám mindkettőt jelentősen befolyásolja a táplálkozás, és mindkettő jelentősen befolyásolja a közérzetet, mégsem szeretünk beszélni róla. Lássuk, mit mondanak a szakemberek a témával kapcsolatban. A táplálkozásra jó hatással van a társaság, a nyugodt kellemes környezet és a ráfordított idő. A székletürítés magányos feladat, de a nyugodt környezet és a ráfordított idő akkor is lényeges. Egészséges táplálkozás, jó emésztés és megfelelő bélműködés mellett általában naponta egyszer, reggel kerül rá sor, de elfogadható a napi kétszer, háromszor, sőt a két-három naponta egyszeri székletürítés is. A széklet tömegét a táplálkozás összetétele határozza meg: változatos és vegyes táplálkozás esetén 100-200 g székletet, míg zsírban, húsban gazdag, de ballasztanyagokban, növényi rostokban szegény étrend mellett csak 40 g kemény bogyót eredményez. A bélsár tömege erősíti a bélmozgást, gyorsítja haladását a vastagbélben. A székelési inger jelzi, hogy a végbél megtelt. Aki általában azonos időben, változatosan táplálkozik, annak a székelési ingere azonos időben jelentkezik. Napi teendőit úgy irányíthatja, hogy a szükségletnek eleget tegyen. Nem jó visszatartani, mert a végbél nyálkahártyája a székletből vizet von el, így annak állaga keményedik. Megfelelő táplálkozás, jó emésztés mellett is előfordulhatnak különböző, hányással, hasmenéssel járó ételfertőzések: a gyomor, bélrendszer így próbál megszabadulni a kórokozóktól. Ezek tehát hasznos tünetek, akkor is, ha rossz közérzettel járnak, és mivel a szervezet kiszáradását eredményezik, ha elhúzódnak, veszélyesek lehetnek.

A hányást nem lehet visszatartani, de jobb is azonnal megszabadulni a gyomortartalomtól. Okozói: sok zsíros étel, alkohol, ami túlterheli a gyomrot. Ha kiürült a gyomor, megnyugszik, a rosszullét pedig elmúlik.

Ha viszont a hányás oka a méreg vagy az élelmiszerekben elszaporodott baktériumok és az általuk termelt méreganyagok, a gyomor üresen sem nyugszik meg. Az ilyen okból történő hányás jellemzője: ismétlődés, sugárhányás, izzadás, nyálfolyás, általános gyengeség, sápadtság, a vérnyomás és a pulzusszám csökkenése. A hányással nagy mennyiségű létfontosságú ásványi anyagot és vizet veszít a szervezet. Csillapítani csak akkor kell, ha veszélyben van a szervezet, kiszáradás veszélyezteti az elszenvedőjét. Ételmérgezés vagy fertőzés esetén a gyomornyálkahártya érző receptorai a gerincvelőn keresztül ingerlik a hátsó koponya üregeiben, a nyúltvelőben elhelyezkedő hányásközpontot. A hasmenést sem lehet visszatartani. A betegségek nagy része hasmenéssel is jár, de ez nem fertőzés következménye. Kiválthatja egyebek mellett a vegetatív idegrendszer izgalmi állapota, a stresszhormonok szintjének hirtelen változása, az emésztőenzimek hiánya, a felszívódási zavarok, bélgyulladás, a vastag- és végbélben lévő nagy polipok, gyógyszer-túlérzékenység, gyógyszer vagy a bélflóra összetételének megváltozása. A gyomor, bélrendszer természetesen nem védtelen, az enyhébb fertőzéseket folyamatosan kivédi, de van egy határ, ahol hatékonysága már nem elegendő. A nyál, a gyomor savtartalma, a hasnyálmirigy enzimjei, az epe és a bélnedvek baktériumölő hatással is bírnak. A bélmozgások perisztaltika segítségével a széklet és benne a kórokozók mielőbb távozhatnak a szervezetből. 

(Folytatjuk)

Illusztráció