2022. december 5., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

A Szervátiusz Alapítvány szeptember 21-én tartotta idei díjátadó ünnepségét Budapesten, az alapítvány székhelyén. 2022-ben két jeles személyiség részesült a rangos elismerésben: Bocskay Vince szobrászművész és Bakos Attila író, költő, filozófus.

A szovátai alkotó, Bocskay Vince a nemzeti kultúra gyökereit is felmutató magas színvonalú művészeti munkájáért, a keresztény magyarság nagy történelmi alakjainak megformálásáért kapta a díjat – hangsúlyozta Szervátiusz Klára, az alapítvány elnöke, a meghitt hangulatú ünnepi esemény műsorvezetője. A szobrász érdemeit, művészetét Nagy Miklós Kund művészeti író méltatta. Laudációjában kirajzolódott a művész fél évszázados, gazdag alkotói pályája, elismerésre méltó köztéri szobrászata, kisplasztikáinak humánuma, eredményes művészpedagógusi, közszolgálati munkássága. 

Bakos Attila író, költő, filozófust méltatva Szervátiusz Klára elmondta, a kitüntetett ritka keleti dokumentumok nyomán, Kőrösi Csoma Sándor mai utódjaként írta meg a magyarság történetét, új alapokra helyezve a magyarok eredetét és szellemiségét. A magyar őstörténetet tíz év alatt három kötetben foglalta össze – hangsúlyozta. 

Az egy évre szóló Szervátiusz Tibor-ösztöndíjat idén Süveg Eszter, a Csíkszeredai Művészeti Líceum diákja érdemelte ki. A középiskola utolsó éves diákja ígéretes tehetség, egy esztendőn át havi 50 ezer forint támogatásban részesül.

Fotó: N. M. K.