2024. july 3., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kilenc év munkájának eredménye

Megnyitották a nagypiaci vásárcsarnokot Szászrégenben

Június 6-án, csütörtökön megnyitották a szászrégeni nagypiaci vásárcsarnokot. Az épületet a város hagyományos piacterére húzták fel, amely évtizedek óta elhanyagoltan állt. Az első tárgyalások az átalakításról 2015-ben kezdődtek, 2018-ig készült el a terv a szükséges dokumentációval együtt. A projekt megvalósítását az Országos Beruházási Alap (CNI) támogatta. Az akkori tervek szerint az 1,5 millió eurós beruházással felvállalták az EU előírásainak megfelelő zárt csarnok felépítését, ahova a zöldség- és gyümölcsárusoknak szánt asztalok mellett elkülönített helyiségeket rendeztek be sajtfélék, húsok értékesítésére. Kilenc év után nyithatta meg végre kapuit a környék legkorszerűbb piaccsarnoka. 

Fotók: Vajda György

A projekt nem tartalmazta a csarnok környékének az elrendezését, amit a hivatalnak saját beruházásként kellett felvállalnia. Ez a csarnok közművesítését, az utca újraaszfaltozását, parkolóhelyek kialakítását jelentette. 2017-ben arról írtunk, hogy a kiírásnak megfelelően a munkálatokat fél év alatt befejezik, mégis közel egy évtizedet tartottak. A késést az okozta, hogy 2018-ban egy olyan cég nyerte el a kivitelezést, amely mintegy 100.000 euróval alullicitálta az értéket, arra számítva, hogy amennyiben hozzáfognak a munkához és elfogy a pénz, kiegészítést 

kérnek a minisztériumtól. Elég hosszú folyamat volt, míg ezzel a módszerrel folytathatták a munkát. Ellenkező esetben még jobban elhúzódott volna a kivitelezés, ugyanis a szerződést csak jogi úton lehet felbontani, majd ezt követően – a jogos határidőket betartva – újabb versenytárgyalást hirdetni. Márk Endre polgármesternek és Cseke Attila miniszternek köszönhetően sikerült folyósítani a kivitelezőnek a munkálatok folytatásához és befejezéséhez szükséges pénzt. Mindemellett a kültelek rendbetétele a polgármesteri hivatalra hárult, ez külön tervezési, kivitelezési eljárást igényelt. Szerencsére ezt az eljárást a csarnok építésével párhuzamosan lehetett folytatni. Tekintettel arra, hogy Szászrégenben hagyományosan ezen a téren tartják a csütörtöki vegyes piacot és a szombati bolhapiacot, az önkormányzat úgy döntött, hogy a térről kiszorult kereskedőknek a csarnok körüli utcákban adnak időszakos engedélyt a vásártartásra. Mi több, a csarnok felújításával, illetve a kültéri elrendezésével azt is biztosították, hogy minden kereskedő külön villanyórával ellátott vezetékre csatlakozhat, így fogyasztását is törlesztheti, és nem kell improvizált megoldást keresnie. Nyilván a területbérletet továbbra is fizetik a polgármesteri hivatalnak. 

A csarnokot az idén januárban vették vissza az Országos Beruházási Alaptól. (Sz.m.: A pályázati feltételeknek megfelelően az önkormányzat tulajdonában levő területet az építkezés idejére át kellett adni a CNI-nek, majd a munkálatok befejezésével az új létesítményt át kell vegye a haszonélvező önkormányzat.) Azért nem nyithatták meg korábban, mert mindamellett, hogy a csarnok építését (tervét) minden intézmény engedélyezte, a munkálatok befejezése és átvétele után, a működési engedély kiváltása előtt újra kellett engedélyeztetni a létesítményt. Ezzel egy időben a hivatal is kiegészítette a szerkezeti felépítését, hiszen a csarnokot működtető személyzetet is alkalmazni kellett, ami szintén elég hosszú, bürokratikus eljárás. A csarnok megépítése mintegy 8,5 millió lejbe került, a környéke elrendezésére 400.000 lejt költött a polgármesteri hivatal. 

A csarnokban kizárólag mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket lehet árulni. A tej- és hústermékek forgalmazására külön kialakított helyiségek mellett 250 asztalt bocsátottak az árusok rendelkezésére. Nyitáskor mintegy 50 asztalt foglaltak el. Azoknak az árusoknak, kereskedőknek, akik asztalt foglalnának, a polgármesteri hivatal közönségtájékoztató irodájába kell benyújtaniuk kérvényeiket a termelői és/vagy viszonteladói engedély mellett. Amennyiben elfogadják a kérést, továbbítják azt a piacigazgatósághoz, ahonnan lejut a piaccsarnokba. Az árusok a szerződéskötést követően foglalhatják el az asztalt. A polgármesteri hivatal illetékesei arra számítanak, hogy a kicsi piacról is „átigazolnak” a kereskedők, hiszen ott – bár vannak fedett kőasztalok –, szabadtéren árulnak, ahol ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, arról nem is beszélve, hogy az új csarnokban az élelmiszer-biztonsági és higiéniai feltételek jobbak. A kicsi piac felújítása nagyon sok pénzbe kerülne, ezért itt nem szándékszik fejleszteni az önkormányzat, helyette azt ajánlja, hogy vegyék birtokba a kereskedők az új létesítményben levő asztalokat. Amennyiben megfelelnek a feltételeknek, és elfogadják a csarnok működtetési szabályzatát, természetesen máshonnan is jöhetnek árusok. Nyitáskor több besztercei tejfeldolgozó kínálta portékáit. A polgármesteri hivatalnak nem titkolt szándéka, hogy a csarnokkal a környékbeli gazdák számára szeretne elsősorban lehetőséget teremteni portékáik értékesítésére. De azt sem zárják ki, hogy egy nagybani kereskedő is megjelenik, akin keresztül több asztalt is bérbe adhatnak. Az a jó, hogy az őstermelőket és a viszonteladókat külön kijelölt szektorokba helyezték, így eszerint is válogathatnak majd a termékek közül a vásárlók. 

A csarnok munkanapokon és szombaton 6.30 és 21 óra között tart nyitva, vasárnap 7 és 14 óra között várja a vásárlókat és – amint korábban említettük – az árusokat is, akik valóban a környék legkorszerűbb piaccsarnokában kínálhatják megvételre termékeiket. 



Visszanyerheti régi fényét a szászrégeni Malom-árok 

A szászrégeniek régi álma válhat valóra azzal, hogy sport- és turisztikai céllal rehabilitálják a várost átszelő egykori Malom-árkot. A polgármesteri hivatal illetékesei több mint két éve folytattak tárgyalást a Maros Vízügyi Hatósággal azért, hogy az takarítsa ki az elhanyagolt állapotba került medret. Ezt szorgalmazta a Klaus Birthel – a város egykori főépítésze – által vezetett unDAverde környezetvédelmi egyesület is. Mint ismeretes, Szászrégen egykor csónakgyártó központ volt, és itt nagyon sokan kajakoztak. A Maros régi gátján felüli egykori holtágban 
volt az evezősklub székháza is. 


2022 októberében Varga István, a csónakgyár egykori faipari mérnöke által az Eugen Nicoară művelődési otthonban szervezett, csónakgyártásról szóló ipartörténeti kiállításon született az az ötlet, hogy teremtsenek lehetőséget a városban arra, hogy a Maros régi gátján felüli egykori holtágban működő evezősklubot újjáélesszék. Ennek a hagyománynak a folytatását tervezte el a Klaus Birthel – a város egykori főépítésze – által vezetett unDAverde környezetvédelmi egyesület is, amely szorgalmazta a várost átszelő Malom-árok ilyen célú átalakítását. A lakótelepek közelében is elhaladó patak egyes szakaszait korábban kiépítették, lebetonozták. A környezetvédők a Só (Sării) utca utáni szakasz rehabilitálását szeretnék megvalósítani. 
A polgármesteri hivatal több mint két évig tárgyalt a Maros Vízügyi Hatósággal annak érdekében, hogy a medret tisztítsák ki, ugyanis ez és a part gondozása a hatóság feladata. Végül az idén februárban sikerült rendbe tenni a medret. Az unDAverde egyesület partnerként segítette a vízügy munkatársait, hogy elsősorban környezetvédelmi rehabilitáció is legyen, és kajakozásra alkalmassá tegyék a patakot. Megegyeztek abban, hogy egyes helyeket fákkal és cserjékkel ültetnek be, és az újjáalakult szászrégeni evezősklubnak három pontont építenek ki, ahonnan kajakkal is megközelíthető a Malom-árok. Ennek az együttműködésnek köszönhetően sikerült elkészíteni a pontonokat (fotó), és mintegy 11 km-es szakasz csónakázhatóvá válhat. Gyakorlatilag Abafájig lehet menni csónakkal. A görgényszentimrei erdészeti iskola, valamint a polgármesteri hivatal támogatásával beültették a helyet is. A hosszú távú elképzelés szerint a Malom-árok mentén gyalogösvényeket és bicikliutakat építenének ki, és akár turisztikai céllal is használhatnák a Malom-árkot kajakozásra, csónakázásra. 
A polgármesteri hivatal keresi a jogi megoldást, hogy miként tudna beruházni kültéri bútorzatokba, vagy a part könnyebb megközelíthetőségét biztosító lejáratokat kialakítani. A megoldás egy hármas egyezmény lenne, amelyet a hivatal, az unDAverde egyesület és a Vízügyi Hatóság között kötnének meg, amiben mindenki a hatáskörének megfelelően felvállalná a Malom-árok gondozását. Ehhez viszont elengedhetetlenül szükség van arra is, hogy a lakosság mentalitása is megváltozzon, mivel a hatóságok és a civil szervezet törekvése ellenére már megjelentek a szemétkupacok a Malom-árokban és a parton. Remélhetőleg többen lesznek azok, akik ebben az elképzelésben bíznak, és így sikerül a helyenként ideiglenes szemétlerakóként használt patakot kikapcsolódást nyújtó, a város zöld szigeteként használni. 



Felújítják a mozit

Hosszas egyeztetés után végre eljutott oda a polgármesteri hivatal, hogy az Országos Befektetési Alap (CNI) támogatásával elkezdődjön a főtéren levő egykori Patria mozi felújítása, átalakítása. Az épületet az 1960-as években húzták fel, a mozizás hanyatlása után bezárták. Néhány cég kereskedelmi helyiségként használta az egykori előcsarnokot, majd a használhatatlanná váló ingatlant bezárták. 
A tervek szerint az egykori nagytermet leszűkítik, és egy 54 férőhelyes 3D moziteremmé alakítják át, az emeleten könyvtár és olvasóterem lesz, illetve kialakítanak egy 145 férőhelyes multifunkcionális termet, ahol színházi előadásokat, konferenciákat, képző-és fotóművészeti kiállításokat tarthatnak. Természetesen az épületben új mellékhelyiségeket, irodákat, öltözőket is kialakítanak. Újjáépítik a fűtőházat is, ahova korszerű hőközpontot helyeznek el. A projekt tartalmazza a bútorzat vásárlási költségeit is. A tervet a KXL Studio Kft. készítette el, a kivitelező az Audiotech Multimedia Group Kft. – mindkét cég bukaresti. Az építési engedélyt 2022. december 6-án váltották ki, majd az építőtelep-szervezést követően ez év március 29-én hozzáfogtak a felújításhoz, amelyet a szerződés alapján 36 hónap múlva, azaz 2026. március 29-ig kell befejezni. A szászrégeniek szerencséjére egy olyan cég nyerte el a kivitelezési jogot, amely egykori mozitermek rehabilitációjára szakosodott. A csapat Temesvárról érkezett Szászrégenbe, az építésvezető szerint ott három hasonló termet alakítottak át a 2023 Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerését követően. A hivatal illetékesei szerint a munkások hétvégente is dolgoznak, így egyelőre úgy tűnik, hogy határidő előtt fejezhetik be a munkát. Jelenleg a legnehezebb műveletet végzik, ugyanis meg kell erősíteni az épület struktúráját, így gyakorlatilag alábetonozzák és vasbeton szerkezettel rögzítik a meglevő falakat. Lebontották az egykori kazánházat, és az alapoktól a tetőig újjáépítik. A korábbi számítások szerint 1,6 millió euróba (mintegy 50 millió lej) kerül a felújítás, amelyet, amint említettük, az országos beruházási alapból valósítanak meg. Jelenleg a cég rendelkezésére 8 millió lej áll. Márk Endre polgármester azt reméli, hogy a miniszterváltás nem akadályozza meg a kivitelezést, illetve a projekt finanszírozását, mivel az épület rehabilitációja beillik abba a hosszú távú városfejlesztési tervbe, amelynek során rendbe tennék a főtéri épületeket, és a központi parknak is új arculatot adnának. Ebbe már nem illett bele a kommunista időkben felhúzott, korszerűtlenné vált épület. 


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató