2020. június 1., hétfő

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Ahogy minden évben, az idén is a röplabdaszövetség volt az első, amely elkészítette a jövő évi bajnoki programot. Az idén a marosvásárhelyi csapat is visszatér az élvonalba a tavaly megalakult CSM révén, amely a korábbi CSU Medicina hagyományait kívánja folytatni.

Az új A1 osztályos bajnoki idényben évek óta először ismét a megszabott létszámú, azaz 12 csapat szerepelhet, miután az előző bajnokságba tíz csapat iratkozott be, kilenc csapat kezdte el és csak nyolc fejezte be. Az előző idényben részt vevők mellé az A2 osztályból érkező valamennyi jogosult klub (szám szerint négy) jelezte részvételi szándékát. Igaz, az előző évek tapasztalata szerint ez nem azt jelenti, hogy valamennyien indulnak is, és be is fejezik, ám reménykedjünk, hogy mégsem lesz csonka bajnokság.

Amit már most lehet tudni, hogy legalább három klub, a címvédő Balázsfalvi Alba Volei, a Bukaresti CSM és a Bukaresti Dinamo európai, illetve világszintű keretet szándékozik kialakítani, a többieknek nehéz lesz felvenni velük a versenyt. Az első kettő esetében ez évek óta így van, az utóbbi a néhány éve tartó bukdácsolás után már két világsztár, a szerb Marina Vujović és a japán Naoko Hasimoto érkezését jelentette be.

Ebben a mezőnyben próbál majd helytállni a marosvásárhelyi együttes, hogy milyen tervekkel, azzal külön anyagban foglalkozunk majd. Azt azonban már tudjuk, hogy mindjárt az első fordulóban kemény feladat vár Predrag Zucović csapatára, hiszen a Bukaresti CSM otthonába látogat. Ezt két elvileg könnyebb meccs követi, majd újabb favorit, Balázsfalva következik.

A Marosvásárhelyi CSM ellenfeleinek a sorrendje a következő: Bukaresti CSM (idegenben/a továbbiakban: i), Bukaresti Rapid (hazai pályán/a továbbiakban: h), FC Argeş Piteşti (i), Balázsfalvi Alba Volei (h), Lugosi CSM (i), Galaci Belor (h), Bákói Ştiinţa (i), CSM Târgovişte (h), Kolozsvári U (i), Bukaresti Dinamo (i), CS Medgidia (h).

A fordulók időpontjait utóbb rögzítik, de elképzelhető, hogy a bajnokság korábban kezdődik, mint a megszokott október közepe, tekintve, hogy a női Európa-bajnokság is, amelyen Románia is részt vesz, a megszokottnál korábban, szeptember 8-án végződik.

A bajnoki rendszer ugyanaz, amelyet az utóbbi két idényben is alkalmaztak, noha elég világosan bebizonyosodott, hogy a rájátszás semmilyen izgalmakat nem tartalmaz. Eszerint az oda-vissza alapszakasz után kettészakad a mezőny, hat-hat csapatos felső- és alsóházi rájátszással folytatódik a bajnokság, amelynek keretében még egyszer oda-vissza megmérkőznek. Az alapszakaszban szerzett pontokat magukkal viszik a csapatok, így gyakorlatilag már fordulókkal a befejezés előtt ismerni lehet a bajnoki sorrendet.

Sorsoltak a Románia-kupában is, ahol szintén marad az előző évi rendszer. Az első körben a legjobbak állnak, míg a maradék nyolc klubot négy párba sorsolták. A továbbjutás egyetlen mérkőzésen dől el, a marosvásárhelyiek ellenfele a Galaci Belor lesz. Továbbjutás esetén a negyeddöntőben Balázsfalva következik, itt már oda-vissza párharc után derül ki, hogy ki játszhat a négyes döntőben.

Egy évet töltött a másodosztályban a Marosvásárhelyi CSM, amely az élvonalban a korábbi CSU Medicina hagyományait kívánja folytatni. A kép a Nagyváradi CSU elleni mérkőzésen készült. Fotó: Nagy Tibor