2021. április 13., kedd

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megszámlálhatatlan üzenetet kaptam az évek során, melyek mind nyertesnek kiáltottak ki, ha… követem az utasításokat. Igazán nem tudom, hogyan lehetne ezeknek gátat vetni.

Nem csodálkozom, ha sok magán személy vagy kis, majdnem névtelen cég úgymond becsapja a naiv embereket, de hogy egy nagy világhírnévnek örvendő cég, mint az Orange különböző játékokkal, különböző nyereményeket kecsegtető SMS-ekkel bombázza minduntalan előfizetőit, már több a soknál. Az üzenetek sokszor furcsábbnál furcsábbak, általában nem bízom bennük, és csak futva olvasom el őket.

Az utolsó SMS néhány napja érkezett, és arra figyelmeztetett, hogyha telefonszámom nyolcassal végződik, nemsokára kapok egy fontos üzenetet. Hát a fontos üzenet megjött, és abból állt, hogy ha valamilyen számra SMS-t küldök, vagyis elfogadom, nyerhetek egy Audi személygépkocsit. Hát nem fogadtam el, és nem küldtem semmilyen SMS-t. Megszámlálhatatlan üzenetet kaptam az évek során, melyek mind nyertesnek kiáltottak ki, ha… követem az utasításokat. Igazán nem tudom, hogyan lehetne ezeknek gátat vetni. Sőt, az emberek hiszékenységét kihasználják a különböző alapítványok, cégek, magánszemélyek (tisztelet a kivételnek), és felhasználva a Romtelecom adatbázisát, reklámoznak egy-egy terméket, keresnek egy-egy személyt, akinek semmi köze az illető telefonszámhoz.

Idős édesanyámat mindig figyelmeztetni szoktam, ne dőljön be, ne adjon személyes információkat senkinek. Sajnos, a csapdába én is beleestem, mikor egy udvarias hang a múltkoriban, amely be is mutatkozott (de biztos lehetek a mai világban, hogy tényleg az, akinek mondja magát?) arról érdeklődött, hogy egyedül élek-e, mit szoktam főzni, betegségeimről, ha jól emlékszem. Rá két hétre telefonon értesítettek, hogy nyertem egy 10 eurós vásárlási utalványt, melyet csak személyesen adhatnak át nekem másnap a szászrégeni művelődési házban. Elmenni nem tudtam, így nyeremény nélkül maradtam. Azt viszont már előzőleg megjegyeztem: ha tényleg nyertem, elküldhetik nekem postán. – Ez nem lehetséges, közölték velem udvariasan.

Nem tudom, más hogy van vele, de engem nagyon zavarnak az ilyen telefonok, meg a mobilon érkező ilyen-olyan üzenetek. Van, amikor pihen az ember, és délutáni sziesztájából verik fel, vagy pedig egyéb elfoglaltsága van. Tudom, fontos a reklám, de nem így. Valahogy ki kellene szűrni az ilyesmit, csak azt nem tudom eldönteni, kinek lenne a feladata. Addig meg megpróbálom nem figyelembe venni az ilyesmit – panaszolta Demeter Judit szászrégeni olvasónk.

Nagy nyereményeket ígér az Orange

Mivel a nagy cégekkel nehéz kapcsolatot teremteni, az Orange honlapján tájékozódtunk. A cég valóban meghirdette a nyereményjátékot, melyet április 7–június 19. között bonyolít, a szabályzatot részletesen ismertetik. Tehát a játék törvényes és a jelek szerint nem is átverés. Átverésről – feltételezhetően – csak akkor beszélhetünk, amikor az Orange nevében más küld SMS-t és a 123-as számtól eltérő számra kérik az üzenetet a feltételezett csalók.

A szabályzat szerint tehát a 123-as (és nem más!) Orange telefonszámra kell elküldeni az SMS-t. A nagydíj 100.000 euró, amit tetszés szerint készpénzben fizetnek ki, de a pénz átváltható egy bukaresti lakásra vagy egy BMW X6-os személygépkocsira is. A vasárnapi nyeremény 50.000 euró, a napi nyeremény 20.000 euró.

Egy SMS ára 0,89 euró, héával együtt.

(m. s)