2024. july 1., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Kötelezettségszegési eljárást indítványozhatnak a vámzárt kivető államokra

Amint korábban említettük, Vincze Loránt RMDSZ-es európai parlamenti képviselő lapunknak Brüsszelben azt nyilatkozta, hogy a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium nem támasztotta alá kellőképpen az Európai Bizottsághoz benyújtott – az ukrán gabonadömping okozta – kártérítés-igénylést, ezért a vártnál jóval kevesebb támogatást adott Romániának. Csütörtökön a mezőgazdasági minisztérium közzétett egy közleményt, amelyben mindezért a Vállalkozásügyi és Turisztikai Minisztériumot okolja. Petre Daea agrárminiszter tárgyalásokat folytatott ukrán kollégájával, majd külön a vámzárlatot kivető országok mezőgazdasági minisztereivel is. 

Sárdobálás a hazai minisztériumok között 

A közlemény szerint a Vállalkozásügyi és Turisztikai Minisztérium hatáskörét szabályozó, 2021. december 30-án kibocsátott 1327-es kormányhatározat értelmében a szaktárca foglalkozik az ország kereskedelmi politikájával és az európai piaccal. Ezért a minisztérium április 11-én kérte a mezőgazdasági és a külügyminisztérium, valamint az Államelnöki Hivatal álláspontját az Ukrajnából származó termékek liberalizálására vonatkozó – az EU 870/2022-es szabályzata által rögzített – június 5-i határidő meghosszabbításával kapcsolatosan. (Sz.m.: Az Európai Bizottság szabályzata június 5-ig szögezte le a vámmentességet az említett dokumentumban.) E felkérést követően – a közlemény szerint – a Vállalkozásügyi és Turisztikai Minisztériumot nem tájékoztatta a mezőgazdasági minisztérium az említett 870/2022-es EU-szabályzat romániai következményeiről, káros hatásáról. A témával kapcsolatosan két hivatalos közlemény jutott el a vállalkozásügyi minisztériumhoz. Az egyikben a külügyminisztérium tájékoztatta a szaktárcát arról, hogy milyen sokrétűen támogatták Ukrajnát, és hogy megtesznek mindent azért, hogy a romániai gazdák gondjait orvosolják. A mezőgazdasági minisztérium is átküldött egy nyilatkozatot, amiben megemlítette, hogy támogatja Nicolae-Ionel Ciucă miniszterelnök, továbbá a bolgár, a magyar, a lengyel és a szlovák miniszterelnök által közösen aláírt, az EB-nek elküldött levelet, amiben kérik a Bizottságot, hogy vezesse vissza a vámot az Ukrajnából származó élelmiszeripari termékekre, azokra, amelyek kárt okoztak a romániai termelőknek. Kiemelték, hogy ha nem intézkedik az EU, a romániai termelők nem tudják tárolni a gabonát; szükség van az EU-s élelmiszerláncok biztonságát garantáló uniós szintű intézkedésekre, többek között arra, hogy egészségügyi és növényvédelmi szempontból ellenőrizzék az Ukrajnából származó, uniós piacra irányuló mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket. Továbbá kérték az uniótól, hogy támogassa Ukrajnát a világélelmezési programon keresztül, hogy a gabona ne az EU tagállamaiba, hanem oda jusson el, ahol szükség van rá. Illetve továbbra is kéri a mezőgazdasági minisztérium, hogy az EB növelje a Romániának szánt támogatást. 

A mezőgazdasági szaktárca hangsúlyozta, hogy a Vállalkozásügyi és Turisztikai Minisztérium kell érvényesítenie Románia kereskedelmi érdekeit az Európai Unión belül, és neki lett volna kötelessége tájékoztatni az Európai Bizottságot az európai kereskedelmi szerződésekről, a különböző egyezményekről, illetve esetünkben ezeknek a káros hatásáról. A minisztériumnak az Európai Bizottságban levő képviselői által – más romániai hatóságokkal és intézményekkel együttműködve – kell kidolgoznia azokat az óvintézkedéseket, amelyekkel, a sajátos helyzetnek megfelelően, előtérbe helyezik a romániai termelők érdekeit másokéival szemben. 

 Mindezek tudatában az érintettek joggal tették fel a kérdést, hogy miért csak most hozzák nyilvánosságra, hogy az Európai Bizottságban nem a mezőgazdasági, hanem a vállalkozásügyi minisztériumnak kellett volna lépnie a kompenzálási ügyben. Jelenleg arról tárgyalnak, hogy a június 5-i határidőt hosszabbítsák-e meg vagy sem. Az ügyben az Európai Bizottság állandó képviseleténél a Vállalkozásügyi és Turisztikai Minisztérium külkereskedelmi szakértői csoportja tárgyal. Ezzel egy időben az Állandó Képviselői Bizottságban külügyminiszteri szinten is tárgyalásokat kezdeményeztek. A megbeszélésen Romániát az ország brüsszeli nagykövete képviseli a külügyminisztérium által megszabott irányelvek alapján. 

A vállalkozásügyi minisztérium álláspontja az, hogy Romániában is vezessék vissza az ukrajnai termékekre a vámot, az ország kizárólag a tranzitútvonalat biztosítsa azon országok felé, ahol szükség van az ukrajnai gabonára. 

Elbukott bizalmatlansági indítvány 

Közben április 18-án a parlamentben az ellenzéki USR bizalmatlansági indítványt nyújtott be Petre Daea miniszter ellen, amiért szerinte rosszul kezelte a helyzetet, továbbá kéri a beadványban, hogy állítsák meg az ukrán gabonabehozatalt Romániába. A miniszter indítványát 56 képviselő írta alá. A kormánykoalíció (PSD, PNL és az RMDSZ) bejelentette, hogy nem támogatja a bizalmatlansági indítványt, így amennyiben az ellenzék fenntartja, az a szavazásnál megbukik. Az RMDSZ hangsúlyozta, hogy a miniszter leváltását ellenzi, a gabonaimport betiltását nem. Magyar Lóránd, a parlament mezőgazdasági és vidékfejlesztési szakbizottságának alelnöke az indítvány vitájakor felszólalásában utalt arra, hogy a jelenlegi egyszerű indítványban a szociáldemokraták által megfogalmazottak kísértetiesen hasonlítanak korábban a PNL-USR által benyújtott egyszerű indítvány szövegére, amelyet nem Oros, hanem Daea ellen nyújtottak be. „A mezőgazdasági miniszter menesztése nem jelent megoldást a román mezőgazdaság problémáira, stabilitásra és hosszú távú stratégiára van szükség. Meg kell említenünk, hogy Oros miniszternek igenis vannak megvalósításai, hiszen legalább hat mezőgazdasági programot indított el, továbbá a 2000 eurós de minimis, azaz csekély összegű támogatás esetében kiterjesztette a kedvezményezettek körét, így nemcsak a paradicsomtermesztők, hanem a paprika-, uborka-, káposzta- és padlizsántermesztők is támogatást kaphatnak” – fogalmazott Magyar Loránd, az RMDSZ képviselője, majd emlékeztetett arra is, hogy az afrikai sertéspestis terjedése ellen hozott diszkrimináló intézkedéseknek az RMDSZ közbenjárására véget vetett a jelenlegi miniszter, azonban további intézkedésekre van szükség, amelyekkel megtérítik azoknak a gazdáknak a kárát, akik a sertéspestis terjedése miatt veszteséget szenvedtek. A búza-krízissel kapcsolatban a képviselő hangsúlyozta: „kötelességünk megvédeni a romániai gazdákat most, amikor az Ukrajnából érkező gabonát szárazföldi tranzitútvonalakon próbálják elszállítani, ugyanis a vízi tranzitvonalak a háború kitörését követően nehézkessé váltak. Ebből adódóan Kelet-Közép-Európában a gabonadömping miatt hátrányos helyzetbe kerültek a gazdák. Ennek esett áldozatául Románia is. Az RMDSZ minden olyan intézkedést támogat, amely időszakosan betiltja az ukrán gabonaimportot Romániába, és ezáltal segíti a romániai gazdákat”.

A képviselőház szerdai ülésén elutasította a miniszter ellen benyújtott indítványt.

Fotó: Vajda György

Tárgyalások Mikola Szolszkij ukrán agrár- és élelmezésügyi miniszterrel 

Szerdán Petre Daea mezőgazdasági miniszter félórás online tárgyalást folytatott a kialakult helyzetről Mikola Szolszkij ukrán agrár- és élelmezésügyi miniszterrel. A beszélgetésen részt vett Alexandru Nicolae Bociu, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség elnöke is. 

Petre Daea felvázolta a gabonadömping miatt kialakult helyzetet, amelyet most az is súlyosbít, hogy Magyarország, Szlovákia és Lengyelország egyoldalúan betiltotta a gabonaimportot, és e kezdeményezéshez április 24-étől csatlakozik Bulgária is. Ilyen körülmények között Románia marad az ukrán termékek exportjának egyetlen kapuja. Ezért az ország élelmiszer-biztonsági intézkedéseket foganatosított, ami azt jelenti, hogy a Románián áthaladó ukrajnai gabonaszállítmányokat zárolják (pecsétes zárjeggyel) a határon és követik az útvonalukat. A miniszter megerősítette, hogy az Európai Unió tagjaként Románia támogatja az Európai Bizottság kezdeményezését, segítséget nyújt Ukrajnának, ezért átengedi a szállítmányokat a kijelölt tranzitútvonalakon. Ugyanakkor a miniszter – a romániai gazdákat érintő helyzet miatt – arra kérte ukrajnai kollégáját, hogy korlátozzák a gabona és az olajos magvak (napraforgó, repce) exportját, és irányítsák a szállítmányokat a tranzitvonalakon át azon országok irányába, ahol szükség van ezekre a termékekre. Arról is értesítette minisztertársát, hogy április 19-étől az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség képviselői a határon ellenőrzik az Ukrajnából érkező mezőgazdasági élelmiszeripari termékeket. A mintavétellel megállapítják, hogy a termékek megfelelnek-e az unió jogszabályában meghatározott minőségi előírásoknak, utalva arra, hogy egy másik EU-tagországban az unióban meg nem engedett mennyiségű és tartalmú növényvédő szert fedeztek fel az egyik gabonaszállítmányban. 

Petre Daea tájékoztatta Mikola Szolszkijt az öt tagállam által megfogalmazott beadványról, amiben többek között azt kérték az EB-től, hogy olyan tranzitvonalat biztosítson a tagországokban, amelyen csak áthalad az Ukrajnából érkező gabona, nem értékesíthetik az érintett országokban, hozzátéve, hogy még mindig várják az Európai Unió hivatalos válaszát a közös beadványra. Az ukrán miniszter megköszönte a Románia által nyújtott segítséget, és a két miniszter megegyezett abban, hogy április 21-én 9 órakor Bukarestben személyesen találkoznak, és tárgyalóasztalhoz ülnek, hogy mindkét fél számára előnyös megoldást találjanak a kialakult helyzetre. 

Románia betartja az EU egyezményeit 

Miután Petre Daea tárgyalt az ukrán miniszterrel, online találkozót tartottak a magyar, lengyel, bolgár és szlovák kollégáival, amelyen részt vett – az EB-hez küldött levél kapcsán – Valdis Dombrovskis gazdasági és Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos is. A román fél részéről jelen volt a Vállalkozásügyi és Turisztikai Minisztérium államtitkára, Horaţiu Clepan, Alexandru Nicolae Bociu, az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Ügynökség elnöke és a Miniszterelnöki Hivatal három államtitkára. A vállalkozásügyi minisztérium képviselője kilépett a tárgyalásból. A román mezőgazdasági miniszter kifejtette, ha a többi szomszédos ország nem engedi be az országba az ukrán gabonát, akkor a szállítmányok Románia felé irányulnak, így megnő a forgalom, és súlyosabbá válik a helyzet, még zsúfoltabb lesz a konstancai kikötő. Dombrovskis válaszként elmondta, hogy az Ukrajnával szomszédos európai uniós tagországok illegális és egyoldalú döntést hoztak, ami ellentmond a csatlakozási dokumentumoknak, megsértik az Ukrajna és az Európai Unió között létrejött szerződést; felszólította az országokat, hogy vonják vissza döntésüket. A biztos felajánlotta, hogy az EU válságalapjából még 100 millió euróval kiegészítik a kompenzációs alapot, de ezt csak akkor utalják át az Ukrajnával határos országoknak, ha 48 órán belül visszavonják a határzárt. Az érintett országok képviselői továbbra is azt kérik az EB-től, hogy egészítse ki a behozatali terméklistát (jelenleg ez a búzára, a kukoricára, a napraforgóra és a repcére vonatkozik), és hosszabbítsa meg a mentelmi időszakot, ami június 5-én lejár. Petre Daea pontosított, hogy az az intézkedés kizárólag az Ukrajnával határos EU-tagországokra érvényes. 

Tekintettel arra, hogy a szaktárcavezetők és az EB biztosai nem jutottak egyezségre, az EB alelnöke úgy döntött, hogy az ügyet miniszterelnöki – Bulgária részéről államelnöki – szintre emelik, és arra kérték az érintett tagországokat, hogy a hétvégéig egyezzenek meg az ügyben. Petre Daea hangsúlyozta, hogy nem az ukrán termékek tranzitforgalma miatt alakult ki a nézeteltérés, hanem az import miatt, ezért azt javasolta kollégáinak, hogy tartsák nyitva az ún. humanitárius folyosókat, és támogassák Ukrajnát abban, hogy az áru jusson el a célállomásig. Kifejtette, ez komoly jogi problémát is felvethet, hiszen a termékeket szerződés alapján szállítják le, és ha a megszabott határidőre ezek nem érkeznek meg a megrendelőhöz, ezért akár be is perelhetik azt, aki megakadályozza a szállítást. „Nem mehetünk szembe az Európai Unió döntéseivel, mert a csatlakozási dokumentum és más egyezmények, amelyeket 2017-ben a tagországok parlamentjei is elfogadtak, arra köteleznek bennünket, hogy betartsuk a szabályokat. Képviselnünk kell a hazai gazdák, a mezőgazdaság érdekeit, de a törvényes keretek között. Az Európai Unió tagjaként jogaink és kötelezettségeink is vannak, és ezért be kell tartanunk a jogszabályokat” – hangsúlyozta Románia álláspontját a tárgyalásokat követő, késő esti sajtótájékoztatón a miniszter, majd hozzátette, ha a vámzárlatot kivető országok nem tartják be az uniós jogszabályokat, az EU kötelezettségszegési eljárást kezdeményezhet.

A hazai intézkedésekről elmondta, a lehető legrövidebb időn belül, ahogy tudomást szereztek arról, hogy a kompenzálásra szánt 10 millió euró megérkezett az országba, hozzárendelték a minisztérium költségvetéséből a többi 10 millió eurót, elkészült az átutalásra vonatkozó kormányrendelet, amelyet nyilvános vitára bocsátottak – ez az időszak lejárt,  így az első soros kormányülésen előterjesztik, miután a kormány elfogadja a tervezetet, akkor rövidesen átutalhatják a pénzt az érdekelteknek. A minisztériumban csütörtökön összeült az a minisztériumok közötti szakbizottság, amely kidolgozza az ukrajnai szállítmányok határátkelőhelyeken történő zárolásának és a járművek követésének a rendszerét; ahogy ez működőképes lesz, alkalmazzák. Reméli, a hétvégéig egyezségre jut a bizottság, így jövő héttől bevezethetik az intézkedést. 

Az európai biztos arra kérte az Ukrajnával szomszédos országokat, hogy a hétvégéig egyezzenek meg, így valószínű, hogy az ügyben újabb magas rangú tárgyalások lesznek, amelyeken részt vesz a román mezőgazdasági miniszter is, abban a reményben, hogy megegyeznek, és akkor a megígért 100 millió eurós támogatásból a Romániára eső részből kiegészíthetik a kompenzáció összegét. 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató